Dok Murganić tvrdi da imamo bolju obiteljsku politiku od Mađarske, američki Fox news hvali Orbanove mjere

Foto: fah, Haim Zach / GPO Fotomontaža: narod.hr

Nakon što su hrvatski mediji, ali i brojni europski prenijeli ambiciozne mjere za uspješniju obiteljsku politiku mađarskog premijera Viktora Orbana, hrvatska ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike u Vladi premijera Andreja Plenkovića, Nada Murganić ustvrdila je kako je Hrvatska bolja u obiteljskoj politici.

U međuvremenu, o mjerama Viktora Orbana pohvalno govori i jedna od najvećih američkih tv kuća Fox News koja je ugostila mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, u jednoj od svojih najgledanijih emisija kod popularnog konzervativnog voditelja Tuckera Carlsona.

Foto: snimka zaslona, Fox News

“Ako ne budemo u mogućnosti zaokrenuti negativni demografski trend, koji je nažalost fenomen diljem Europe, onda nećemo uspjeti osigurati budućnost. A mi želimo osigurati budućnost, stoga želimo više djece”, kazao je Szijjarto te nastavio:

“Pripremili smo akcijski plan za to, i usmjerili ekonomske politike u tu svrhu. Pitanje u obiteljima, jesu li spremne imati još djece, više ne smije više biti ekonomsko pitanje. Na to naše politike stavljaju fokus.”

Novinar Tucker Carlson, pitao je mađarskog ministra: ‘Ovdje na Zapadu naš plan je jednostavno pustiti da depresivni ljudi izumru te ih zamijeniti ljudima iz drugi zemalja. Što mislite o tome?’

“U Europi se o tome već dugo raspravlja, a mi mislimo kako zemlje same moraju odlučivati s kim su spremne zajednički živjeti. Naš stav je da migracije nisu dobar odgovor kada su u pitanju polja poput demografije i tržišta rada.”

Možete li reći što je najvažnija stvar koju je Mađarska učinila kako bi povećala broj brakova i djece?

Mi smo zapravo formulirali ekonomske politike na takav način da pomažu obiteljima. Uveli smo ‘flat tax’ porezni sistem. Ukoliko imate djece dobivate izuzeće od plaćanja. Primjerice, ako imate prosječnu plaću i troje djece, vi praktički ne plaćate porez na osobni dohodak. Također smo pripremili obavezne vrtiće koji su besplatni, a u osnovnim školama većina djece dobiva besplatnu hranu i udžbenike.

Američki novinar Tucker Carlson zaključio je kako rijetko smatra da SAD može naučiti nešto od drugih zemalja, ali da u ovom slučaju to svakako misli.

Orbanovih sedam mjera obiteljske politike

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban tokom govora o stanju nacije, izvijestio je javnost kako će njegova Vlada pokrenuti sedam velikih mjera kako bi osigurao rađanje većeg broja mađarske djece.

Orbanovih 7 mjera uključuje:

1. Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (36.000 eura), rekao je Orban. Trećina zajma bit će oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav otpisan nakon rođenja trećeg.
2. Povlašteni kredit za kupnju obiteljske kuće
3. Vlada će vratiti 1 milijun forinti hipotekarnog kredita obiteljima s dvoje ili više djece. Ova mjera je prvi put objavljena u kolovozu 2017. za obitelji s troje ili više djece, a vlada je od siječnja 2018. godine isplaćivala milijun forinti obiteljskih hipoteka za svako treće i sljedeće dijete. Mjera je proširena i na obitelji s dvoje djece.
4. Žene koje su imale i odgojile najmanje četvero djece bit će oslobođene plaćanja poreza na dohodak do kraja života.
5. Vlada će pokrenuti program subvencija za kupnju automobila za velike obitelji. Obitelji koje odgajaju najmanje troje djece imat će pravo na subvenciju od 2,5 milijuna forinti za kupnju novog automobila s najmanje sedam osoba.
6. Vlada planira stvoriti 21.000 mjesta u jaslicama u sljedeće tri godine.
7. Djedovi i bake također će imati pravo na naknadu za čuvanje djece i brinuti se o maloj djeci umjesto roditelja.

Što je kazala ministrica Murganić?

Hrvatska ministrica demografije Nada Murganić za medije je objasnila je kako delimitiranje rodiljnih i roditeljskih naknada ne znači zapravo delimitiranje.

“Delimitiranje bi značilo da ako netko primjerice ima 15.000 kuna plaću, imat će i za vrijeme boravka s djetetom u toj prvoj godini isto tako 15.000 kuna. Mislim da financijski, a kao odgovorni političari i dužnosnici moramo voditi računa o održivosti tih mjera.”

>Marin Strmota: ‘Demografi su za Vladu dežurni pesimisti, a nisu problem ovi koji se ne bave problemom i ne rješavaju ga’

>Demograf Strmota: ‘Ako radite za 3000 kuna i to još ‘petkom i svetkom’, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi’

Na opasku novinara kako su mjere mađarskog premijera Viktora Orbana odjeknule u javnosti, te može li Hrvatska preuzeti neke od njih, poput da su žene s troje ili četvero djece potpuno oslobođene svakog poreza ministrica se požalila kako u javnosti ne slušamo “kada netko od nas predstavlja naše mjere”.

“Mi smo već 2017. godine išli s četverogodišnjim sufinanciranjem u rati stambenog kredita za mlade ljude do 45 godina, nismo uvjetovali da to budu isključivo bračne zajednice, to mogu biti i samci”, kazala je Murganić priznajući kako djeca nisu uvjet za te mjere.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Fox News