Stranka s oko 2% podrške najavljuje: HNS u utrci za Europski parlament s novim imenima

Foto: Fah

Međimurski župan Matija Posavec, nositelj liste Hrvatske narodne stranke za Europski parlament, u subotu je u Splitu najavio da će HNS “promovirati nove i mlade ljude koji će uvesti inovativnost u politički život Hrvatske”.

Na izvještajnoj skupštini Hrvatske narodne stranke (HNS), podružnice Split, u Gradskom kazalištu mladih, Posavec je istaknuo kako HNS želi promovirati nove ljude, vrijednosti i politike koje Hrvatska zaslužuje i sve to dogovoriti kroz kampanju za izbore za EU parlament koji se održavaju 26. svibnja.

> (VIDEO) S podrškom manjom od 2 %: Najavili izlazak na troje izbore

Nove politike, rekao je, teme su koje su važne za život svih građana i koje već danas provode HNS-ovi kandidati za EU parlament, svatko u svojoj sredini.

Tako na listi za EU parlament imaju zamjenika gradonačelnika grada koji je ukinuo četiri porezna nameta svojim građanima, zamjenicu gradonačelnika Trogira koja je svojim sumještanima osigurala besplatne udžbenike…Također, imaju ‘devizu’ u lokalnim sredinama da se sve što se može dobiti iz EU fondova iskoristi za gradnju infrastrukture, a da se izvorni prihodi ostave za pomoć umirovljenicima i poljoprivrednicima.

Posavec je rekao da kroz kampanju žele pokazati da je jedna od glavnih demografskih i gospodarskih reformi zapravo ta da što više građana ima plaću između sedam i osam tisuća kuna jer se, kako smatra, jedino na taj način može zaustaviti iseljavanje, pogotovo mladih.

“U protekle tri godine 62 posto zaposlenih u privatnom sektoru imalo je ugovor na određeno, što ne daje neku veliku sigurnost”, dodao je Posavec te upozorio kako Hrvatska i dalje povlači malo financijskih sredstava iz EU tako da je oko 60 posto ugovorenih, a 23 posto plaćenih.

U Međimurskoj županiji su od novca iz EU fondova izgradili novu bolnicu, uredili 20 osnovnih škola, sedam srednjih škola, dva znanstveno-istraživačka laboratorija, tehnološko-inovacijski centar, muzeje, poučne staze i vidikovac.

U kampanji najviše će se usmjeriti na prijedloge kako bolje iskoristiti EU fondove, kako rasteretiti poduzetnike nepotrebnih nameta i kako povećati neto plaću, da bi Hrvatska dobila šansu promovirajući novu energiju, ljude, sadržaje i politike.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da Hrvatska od 1. siječnja 2020. preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije što je velika šansa za razvoj turizma, za pozicioniranje zemlje, prezentaciju svih raznolikosti koje Hrvatska ima od Iloka, preko Čakovca, Istre, do krajnjeg juga i Dalmacije, napomenuo je.

“Na izbore idemo samostalno sa mladim i novim ljudima, uvodimo inovativnost u politički život Hrvatske. Očekujemo jedan mandat, a u kampanji se nećemo baviti niskim udarcima. Imamo puno tema koje ćemo, nadam se, uspjeti nametnuti”, najavio je Posavec.

Kandidatkinja za EU parlament je i zamjenica gradonačelnika Trogira Ruža Kovačević Bilić koja je potvrdila riječi župana Posavca da se na njihovoj listi nalaze mladi ljudi koji nisu opterećeni ideologijom. To će im biti fokus, a neće se baviti temama koja se nameću u hrvatskom društvu niti stvaranjem “histerije” oko tema koje nisu bitne za svakodnevni život mladih ljudi, pogotovo u Dalmaciji.

“Moje generacije su opterećene lošom vizijom ove države, želimo pokazati da nas još ima koji nešto želimo promjeniti, donijeti određenu svježinu i novost. Uspješnost koju imamo u Trogiru u proteklih godinu i pol dana želimo preslikati u sve sredine i pokazati da ima onih kojima je još stalo do ove zemlje. Želimo odbaciti ideološke teme i nametnuti neke nove perspektive za mlade ljude u Dalmaciji”, izjavila je Kovačević Bilić.

U Trogiru su, kaže, samo godinu i pol dana od kada su na dužnosti sa kolegama iz koalicije SDP i Laburisti, iz EU fondova povukli oko 13 milijuna kuna, te pripremili dokumentaciju za još 20 milijuna kuna koje planiraju povući u ovoj godini.

Osim Posavca i Kovačević Bilić, na skupštini je bio i saborski zastupnik Stjepan Čuraj, predsjednica dubrovačkog HNS- a Nataša Gabričević i zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

Podsjetimo, Crobarometar iz siječnja pokazuje kako je HNS trenutnona 1,8 posto podrške građana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina