Upravno vijeće DB Srebrnjak: ‘Odabrali smo najboljeg kandidata, bez uplitanja vrijednosnih ili ideoloških stavova’

Izjava za medije predsjednice Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak
Foto: Fah

Upravno vijeće jučer je izabralo prim. dr. sc. Darka Richtera, dr. med. za novog ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak. No njegov izbor izazvao je neke polemike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prim. dr. sc. Darko Richter novi ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak

Predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med. rekla je danas na konferenciji za medije kako je objavljen natječaj “urbi et orbi” da se javi što veći broj osoba, da se shvati da nema unaprijed odabranih kandidata. Želja Upravnog vijeća je bila da se odabere najbolji kandidat za tu funkciju, javlja HRT.

Kolaček: Glasalo se o svakom kandidatu pojedinačno

Dodala je da je na natječaj kada je raspisan došlo šest molbi, koje je Upravno vijeće otvorilo prije dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak rekla je da je pravna služba i bolnice i Grada provjerila sve molbe, jesu li pravovaljane s obzirom na uvjete koji su bili navedeni na natječaju. – Nakon toga smo imali sedam dana da te molbe pročitamo, poručila je.

Istaknula je kako su se nakon toga članovi Upravnog vijeća našli, te je jučer bio izbor ravnatelja bolnice o kojem je Upravno vijeće i glasalo.

Kolaček je kazala kako se glasalo o svakom kandidatu pojedinačno. Svi članovi Upravnog vijeća su glasali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– O tome da sam se ja izuzela, vi to već znate, i to u početku nisam mislila da imam konflikt interesa, jer je riječ o nečemu što je bilo prije dvadeset godina, ali kad smo međusobno razgovarali, onda je došlo do toga da javnost, a ovo je uistinu jako izloženo javnosti, da javnost to može percipirati i kao potencijalni konflikt interesa, da ja se ja prema tome jasno iskažem i da se povučem iz sudjelovanja bilo u razgovoru s kandidatima, koji su bili sedam dana nakon otvaranja molbi, i da se povučem iz glasanja docentu Richteru kao kandidatu. To smo tako i učinili. Kad smo zbrojili glasove doc. Richter dobio je četiri glasa. Kandidat da bi bio izabran mora imati apsolutnu većinu, odnosno četiri glasa, naglasila je.

Ona se iz glasovanja izuzela iz postupka izbora, pa tako i glasanja, zbog moguće percepcije javnosti da je u sukobu interesa zato jer je u kumskoj vezi s Richterovom kćeri. Svoj glas dala je drugom kandidatu.

Novoselec: Richter je po svojoj stručnosti i upravljačkom iskustvu zaista najbolji kandidat

Članica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak mr.sc. Ivana Novoselec naglasila je kako ne dijeli ideološka stajališta prim. dr. sc. Darka Richtera, međutim stajališta kandidata nisu bili predmet ovog natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je Upravno vijeće stavilo sa strane svoje osobne stavove, svoja uvjerenja, jer su smatrali da to +nije primjereno niti zakonito da odluke donose na temelju njih.

– Upravo su uvjeti natječaja ti koji nas trebaju voditi u izboru najboljeg kandidata, poručila je Novoselec.

– Kandidat Richter je po svojoj stručnosti i upravljačkom iskustvu zaista najbolji kandidat i mi smo ga stoga izabrali, dodala je.

Novoselec je rekla da je svima u Upravnom vijeću stalo da se projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu dovrši, a Mirjana Turkalj koja je sudjelovala u tom projektu ima njihovo veliko povjerenje, i vjeruju da će se taj projekt i završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Turudić: Prim. dr. sc. Darko Richter ima dugogodišnje upravljačko iskustvo

Član Upravnog vijeća izv. prof. dr. sc. Marko Turudić rekao je kako prim. dr. sc. Darko Richter, dr. med. ima dugogodišnje upravljačko iskustvo, čak i u KBC-u Rebro koja je veće bolnica od DB Srebrnjak, a i pedijatar je. Ima veliko znanstveno iskustvo.

Dodao je kako se ne slaže s ideološkim stavovima Richtera, ali naglasio je kako je diskriminacija na temelju vrijednosnih stavova ne samo protuustavna i protuzakonita, već se kosi i s njegovim dubokim uvjerenjima.

Lauc: Birali smo glavnog menadžera bolnice

Član Upravnog vijeća izv. prof. dr. sc. Tomislav Lauc osvrnuo se na ideološka pitanja koja su procurila u javnost. Naime, prigovori su bili da je novi ravnatelj Darko Richter umirovljeni pedijatar. On je 2019. izabran u Nadzorni odbor Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, a neki su mediji kritizirali njegove konzervativne stavove o umjetnoj oplodnji.

– Ovo što moram napomenuti je da vrijednosni stavovi, politička pripadnost nisu bili predmet ispitivanja kandidata, ali donošenje odlike tko će biti ravnatelj te bolnice, rekao je.

Naglasio je kako je DB Srebrnjak prije svega alergološka, pulmološka, i za nju se birao glavni menadžer. Dodao je kako se nikako ne slaže s vrijednosnim stavovima Richtera i vrlo čvrsto od njih odstupa.

– Ali to nikao ne smije bio faktor koji bi se nametnuo ispred faktora stručnosti i faktora kompetencije upravljanja za jedan takav sustav, poručio je Lauc.

Kolaček je istaknula kako su potrebne dvije suglasnosti, one Grada Zagreba, ali i Ministarstva zdravstva da doc. Richter preuzme dužnost. Kada će Richter preuzeti dužnost, Kolaček ne zna.

Turudić je naglasio kako ne treba diskreditirati čovjeka jer je u mirovini ako je najbolji kandidat.

Zagrebački SDP ne slaže se s imenovanjem Darka Richtera za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak

Zagrebački SDP danas je objavio na Facebooku da se ne slaže s imenovanjem Darka Richtera za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak i traži preispitivanje te odluke Upravnog vijeća bolnice.

– SDP Zagreb se ne slaže s imenovanjem ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Stavovi Darka Richtera o pitanjima nasilja nad ženama kodificiranim u Istanbulskoj konvenciji te o pitanjima medicinski potpomognute oplodnje suprotni su ciljevima i vrijednostima za koje se SDP zalaže. Tražimo preispitivanje ove odluke Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, navodi se u objavi zagrebačkog SDP-a.

Richter je u intervjuu za Glas Koncila 2010. izjavio da je protiv umjetne oplodnje jer ona predstavlja “neku vrstu silovanja u epruveti”.

– Nerijetko se spermij unosi nasilu u jajnu stanicu. Tu se život nasilno događa, to je neka vrsta silovanja u epruveti, pa ima silan broj neuspjelih zigota i onda trebate uvijek puno više embrija da bi se na kraju neki uspjeli usaditi. A one druge, koji su nasilno nastali, onda se uništava ili zamrzava. To ne može biti ni normalni ljudski, a kamoli Božji naum, rekao je Richter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.