USKOK podigao optužnicu protiv skupine koja je više tvrtki navodno oštetila za preko 800.000 kuna

Foto: fah

USKOK je nakon dovršene istrage pred osječkim sudom podigao optužnicu protiv 10 osoba osumnjičenih da su se od siječnja do lipnja prošle godine udružili u zločinačku organizaciju koja je više tvrtki oštetila za najmanje 808 tisuća kuna.

Optuženu skupinu u kojoj je i jedna djelatnica Fine USKOK tereti za niz nedjela u sastavu zločinačkog udruženja – od prijevara, krivotvorenja isprava, primanja i davanja mita te poticanje na ta nedjela, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Tužiteljstvo prvu dvojicu optuženika tereti da su od siječnja do 4. lipnja 2018. u Vinkovcima i drugim mjestima, u zajedničko djelovanje povezali sedam okrivljenih koji su u ime tvrtke petootkivljenika od više poduzeća tražili isporuku robe koju navodno nisu planirali platiti.

Pritom su Fini i jednom web portalu poslali krivotvorenu dokumentaciju i podmirili ranija dugovanja kako bi tvrtku preko koje su naručivali robu prikazali pouzdanim poslovnim partnerom.

Vlasnik tvrtke potom je po uputama vrha kriminalne organizacije izradio i ovjerio veći broj zadužnica, dok su četvorica okrivljenika, koji su se neistinito predstavljali kao zaposlenici te tvrtke od više trgovačkih društava zatražili isporuku razne robe s odgodom plaćanja nudeći kao jamstvo prethodno sačinjene fiktivne zadužnice

Osim toga, tvrdi tužiteljstvo, s jednim teleoperaterom sklopili su i niz pretplatničkih ugovora kako bi dobili mobitele uz otplatu na rate koje nisu namjeravali podmiriti.

Desetookrivljenu djelatnicu Fine USKOK tereti da je “na traženje vođe udruženja i uz obećanje da će za to biti nagrađena, u dva navrata, protivno odredbama Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima kojim je propisano i davanje podataka te Pravilniku o Jedinstvenom registru računa i Uputi o dostavljanju podataka u i iz Jedinstvenog registra računa, obavila tražene provjere i o njima obavijestila prvookrivljenog”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr