USKOK pretresa sisačku gradsku upravu: SDP-ova gradonačelnica odbija dati dokumentaciju

gradonačelnica kristina ikić baniček
Foto: Snimka zaslona

Sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček kaznio je Županijski sud u Zagrebu jer USKOK-u nije predala podatke potrebne kako bi istražio sumnje na kriminal u Sisku. Zatražila je informacije o tome što se istražuje, no budući da su izvidi tajni odgovor nije mogla dobiti. Žalila se i na kaznu, što je također odbijeno kao neosnovano. Ako službenu dokumentaciju ne preda, Ikić Baniček prijeti i zatvor, javlja HRT.

> Tko je Kristina Ikić-Baniček, SDP-ova gradonačelnica Siska?

Stiglo je 10.000 kuna kazne za gradonačelnicu Siska. Uskok je zatražio službenu dokumentaciju iz grada, a Ikić Baniček je ne da. Što točno Uskok istražuje, nisu potvrdili jer su izvidi tajni. Neslužbeno se nagađa da je riječ o više kaznenih prijava koje je protiv nje podnijela oporba.

– Najpoznatija je afera Copa Beach. U sklopu afere iscurio je u javnost mail u kojem gradonačelnica traži da se posao uklanjanja pruge na relaciji Petrinja-Karlovac dodijeli udruzi koja je u tom trenutku još nije bila ni osnovana. U međuvremenu udruga je osnovana, članovi udruge bili su njeni najbliži suradnici, a završilo je tako da javnost nije doznala niti gdje je nestao novac niti gdje je nestala pruga, tvrdi Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije (HDZ).

Sporna je oporbi i Ledena dvorana – radovi, priprema projekata te sumnja da nema građevinskog dnevnika koji je izvođač radova dužan voditi.

Koji su razlozi zbog kojih je s Uskokom odbila surađivati, HTV je pokušao saznati od same gradonačelnice. Na pitanje može li reći zašto nije Uskoku predala dokumentaciju i hoće li platiti kaznu Kristina Ikić Banićek, gradonačelnica Siska (SDP) kratko je odgovorila: “Imate na mom Facebooku izjavu”. I otišla.

A ondje stoji fotografija HDZ-ova Branka Bačića u društvu sudaca Ivana Turudića, Miroslava Šeparovića i Vinka Mioča, snimljena prije nekoliko godina, uz opis:

“Bačićeva zločinačka organizacija me lažno prijavi, sudac Mioč me kazni, Turudićevo sudsko vijeće odbije žalbu i jedino što mi preostaje žaliti se Šeparoviću na Ustavnom sudu. Kako li će samo to završiti?”

Prema sudskim dokumentima Ikić Banićek odbila je predati dokumetaciju Uskoku jer je tražila da joj se daju informacije o tome što se istražuje, što je odbijeno jer su izvidi tajni.

Ako i nakon ove kazne istražiteljima odbije dati ono što traže, može joj biti određen zatvor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt