USKOK traži strože kazne za Čehoka i ukidanje oslobađajućeg dijela presude

Foto: Fah

USKOK se žalio na presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i ostalih zbog pogodovanja tvrtkama suoptuženog Davora Patafte, tražeći strože kazne za osuđene okrivljenike i ukidanje presude u oslobađajućem dijelu.

Čehok, Patafta, Narcisa Huljev i trgovačka društva T7 Vis i Winair nepravomoćnom presudom od srpnja prošle godine proglašeni su krivima, dok su Tomislav Kezelj, Hrvoje Vojvoda i tvrtka T7 Grupa oslobođeni.

Varaždinski gradonačelnik Čehok nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, najavio žalbu na presudu

Tom presudom Čehok je osuđen na dvije godine zbog pogodovanja Pataftovim tvrtkama, dok je Patafta zbog poticanja na zlouporabu položaja osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora.

Čehok nepravomoćno osuđen na dvije godine zbog pogodovanja Patafti

Osim njih na djelomično uvjetnu kaznu od godine i pol osuđena je i članica uprave Pataftinih tvrtki Narcisa Huljev koja će u zatvoru provesti devet mjeseci, a ostatak na uvjetnoj slobodi. Huljev, osim toga, mora platiti i kaznu od 450.000 kuna.

Vrhovnom sudu USKOK je predložio da djelomično ukine presudu u oslobađajućem dijelu te da preinači presudu u dijelu osporenih odluka o kaznama i okrivljenicima izreče strožu kaznu od one na koju su osuđeni prvostupanjskom presudom.

USKOK je žalbu podnio zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, smatrajući da prvostupanjski sud u presudi nije naveo razloge o odlučnim činjenicama te da su razlozi o odlučnim činjenicama potpuno nejasni i u znatnoj mjeri proturječni.

Razlog žalbi su pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje te odluke o kaznama, izvijestio je Uskok.

Zbog te afere Čehok je u srpnju 2014. dao ostavku na gradonačelničku dužnost, iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je proveo više od mjesec i pol dana.

Riječ je o optužnici koja je, iz drugog pokušaja, potvrđena u prosincu 2012. nakon što je Uskok detaljnije obrazložio zašto smatra da su se Čehok, varaždinski poduzetnik Patafta i ostali udružili zbog počinjenja kaznenog djela.

Optužnica je, međutim, ponovno mijenjana i u svibnju prošle godine kada je Uskok odustao od optužbi za udruživanje, a smanjen je i iznos moguće štete koja se u prvoj optužnici procjenjivala na gotovo 50 milijuna kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina