SDP-u u Rijeci prema izlaznim anketama tek jedna trećina zastupnika u Gradskom vijeću

Marko Filipović
Rijeka, 16.5.2021. - Kandidat SDP-a za gradonaèelnika Rijeke Marko Filipović glasao je sa svojom bakomna lokalnim izborima u Rijeci. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ik

Hrvatska bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati – tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti – ima tri milijuna 660 tisuća birača.

Prve izborne rezultate DIP objavljuje u 21 sat, pa ih osvježavati svakih 15 minuta.

Izbori su neizvjesni u mnogim općinama, gradovima i županijama, svjedočit ćemo smjeni generacija, ili njezinu početku s obzirom na to da će rijetki uspjeti ostvariti pobjede u prvom krugu. Za dva tjedna, na dan Državnosti, čeka nas drugi krug izbora u kojem ćemo saznati rasplet mnogih bitaka, pa i onih najvećih za Zagreb, Split, Rijeku i Osijek.

Bira se 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i zagrebačka Gradska skupština, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina. Pravo birati lokalnu vlast imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode diljem Hrvatske. Na lokalnim izborima od 7 do 19 sati bit će otvoreno 6.572 biračkih mjesta. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:50 – Veseli me podrška Riječana i Riječanka tako da se vidi da je SDP ostao njihov prvi izbor. Svejedno mi je s kime budem u drugom krugu, neka se još malo znoje, a onda ćemo vidjeti – ustvrdio je SDP-ov Marko Filipović za Večernji list

20:45 – Od 31 mandata u riječkom gradskom vijeću, 11 po izlaznim anketama osvaja koalicija SDP-HSU-IDS-HSS sa osvojenih 29,40 posto glasova Riječana.

Sljedeći je HDZ sa 16,76 posto koji bi tako u Gradskom vijeću imao šest mandata, dok bi Nezavisna lista Davora Štimca sa 10,98 posto imala četiri mandata.

Most po izlaznoj anketi osvaja 10,002 posto glasova Riječana što bi mu donijelo 3 mandata, kao i koaliciji Možemo – NL koja je osvojila 8,001 posto.

Po dva mandata osvojila bi koalicija PGS-Laburisti sa 7,95 posto i koalicija Akcija mladih-Unija Kvarnera-Alternativa koja je po izbornoj anketi dobila 6,61 posto glasova.

20:05 – 20:02 Uvjereni smo da će biti drugog kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević ući u drugi krug i pobijediti Tomislava Tomaševića, izjavio je novinarima u nedjelju nakon izlaznih anketa u Izbornom stožeru Pavčić Vukičević kandidat za njezinog zamjenika Ivica Lovrić za Jutarnji list

19,45 sati

Član Predsjedništva HDZ-a Željko Reiner kazao je kako unatoč prvim izlaznim anketama vjeruje da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović ući u drugi krug.

Prema izlaznim anketama, Tomislav Tomašević u prvom krugu izbora za gradonačelnika u Zagrebu osvojio je 48,6 posto glasova, a HDZ-ov kandidat Davor Filipović je četvrti s 10,3 posto.

Posebnu HRT-ovu emisiju pratite uživo:

„U Zagrebu su neki mediji najmanje šest mjeseci unaprijed proglašavali Tomislava Tomaševića za favorita i sigurnog pobjednika, sada to baš nije tako, i naš kandidat Filipović je tu negdje otprilike i vjerujem da će ući u drugi krug”, izjavio je Reiner.

„To su izlazne ankete i one nikada nisu ono što su rezultati na izborima”, dodao je .

Osvrnuo se i na izlazne ankete u drugim gradovima ocijenivši da HDZ stoji jako dobro.

„Sasvim je jasno da ćemo u Osijeku pobijediti (HDZ-ov Ivan Radić po izlaznim anketama ima 41,4 posto), da ćemo daleko bolje nego na prošlim izborima stajati u Rijeci, te da u gradovima u kojima smo i prije obnašali vlast stojimo odlično”, izjavio je Reiner.

Za rezultate u Splitu kazao je kako je izvjesno da je SDP tamo loše prošao, a da će se tek vidjeti kako će cijela priča završiti nakon objave rezultata.

Prve izlazne ankete pokazuju da Filipović u Zagrebu osvaja 10,3 posto glasova, te da su ispred njega Tomislav Tomašević (48,6 posto), Jelena Pavičić Vukičević (11,5 posto) i Miroslav Škoro (11,4 posto).

U središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma potporu kandidatu za gradonačelnika Zagreba Davoru Filipoviću došli su pružiti premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ministri Davor Božinović, Tomo Medved, Gordan Grlić Radman i Nikolina Brnjac te drugi istaknuti članovi stranke.

Izbori rezultati lokalnih izbora dočekuju se uz stroge epidemiološke mjere, odnosno ograničen broj ljudi, nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i dezinfekciju ruku.

U skladu s epidemiološkim mjerama nema uobičajenog druženja, a novinari su smješteni u dvije odvojene prostorije bez međusobnog miješanja.

19,44 sati

Prema izlaznim anketama, koalicija stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah i Za grad na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu osvojila je 45,96 posto glasova, što bi joj donijelo 24 mjesta od mogućih 47 u Skupštini.

Sljedeća po osvojenim glasovima je koalicija HDZ, HSLS i HSU s osvojenih 11,67 posto glasova i šest mjesta u Skupštini.

Treća je Stranka rada i solidarnosti BM 365 s osvojenih 9,90 posto glasova, što bi značilo pet gradskih zastupnika. Domovinski pokret je četvrti s 9,77 posto glasova i također pet zastupnika.

SDP je peti sa 7,56 posto osvojenih glasova i četiri zastupnika, a u Gradsku skupštinu još ulazi Most s osvojenih 5,68 posto glasova i tri mandata.

U Skupštinu ne bi ušli lista Vesne Škare Ožbolt s osvojenih 3,2 posto glasova, Fokus s 2,14 posto, koalicija Glasa i Demokrata s 0,81 posto te Hrvatski suverenisti s 0,58 posto.

19,31 sati

“Očekivano, gospodin Tomašević ima prednost, nismo očekivali ovakvu prednost. Mislim kad dođu prvi službeni rezultati doći da će ta prednost pasti. Ovo su izlazne ankete, gospođi Pavičić možemo čestitati na izlaznim anketama, ali vjerujemo da će gospodin Škoro ući u drugi krug”, kazao je Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta za Večernji list.

19,30 sati

U Stožeru Miroslava Škore trenutačno je mirna atmosfera. “Jako smo zadovoljni. Svaki glas je bitan, još nije gotovo jer se još nisu svi glasovi prebrojili. Domovinski pokret je nova politička snaga na sceni”, kazao je Stjepo Bartulica za Večernji list. “Za sada smo zadovoljni, ja bih htio zahvaliti svim našim volonterima svim ljudima koji su pomagali po terenu. Ja se duboko nadam i uvjeren sam da će se gospodin Škoro izboriti za drugi krug, kažem to je jako tijesno, to je mala razlika za sada. Mi smo veliki optimisti”, dodao je.

19,25 sati

Prema izlaznim anketama, Tomislav Tomašević u prvom krugu izbora za gradonačelnika u Zagrebu osvojio je 48,6 posto glasova, HDZ-ov Ivan Radić u Osijeku 41,4 posto, u Rijeci vodi SDP-ov Marko Filipović s 29,9 posto, a Ivica Puljak u Splitu je osvojio 27,4 posto.

U Zagrebu je Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) osvojio 48,6 posto glasova, a s 11,5 posto slijedi Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti).

Utrka za drugo mjesto, koje jamči ulazak u drugi krug, u Zagrebu je napeta jer su razlike između troje kandidata minimalne. Na trećem mjestu je Miroslav Škoro (Domovinski pokret) s 11,4 osvojenih glasova, dok je četvrti Davor Filipović (HDZ, HSLS, HSU) 10,3 posto. SDP-ov Joško Klisović je peti sa 6,1 posto glasova.

U Splitu u drugi krug vjerojatno idu Ivica Puljak (Centar) s osvojenih 27,4 posto i Vice Mihanović (HDZ) s 23,4 posto. Slijede Željko Kerum (HGS) s 16,1 posto, Ante Franić (SDP, HSU) sa 6,8 posto te nezavisna Branka Ramljak s 5,8 posto osvojenih glasova.

Aktualni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci s osvojenih 29,9 posto glasova, s njime u drugi krug najvjerojatnije ulazi nezavisni Davor Štimac s osvojenih 16,3 posto. HDZ-ov Josip Ostrogović na trećem je mjestu s 15 posto glasova, a slijede Mostov Marin Miletić s 11,7 posto i Nikola Ivaniš (PGS, Laburisti) s 11 posto glasova.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 41,4 posto, a uz njega u drugi krug najvjerojatnije ulazi Berislav Mlinarević, nezavisni uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta, s 19,2 posto. Iza njega su SDP-ov Goran Kušec sa 16,6 posto osvojenih glasova i Vladimir Šišljagić (Snaga SiB) s 8,3 posto.

19,00 sati

Zatvorena su birališta diljem Hrvatske, a kako je time okončana i izborna šutnja, HRT i Nova TV objavili su prve izlazne ankete za četiri najveća hrvatska grada.

Prema izbornim anketama, u prvom krugu pobjeđuje kandidat Možemo! Tomislav Tomašević sa 48,6. S njim u drugi krug, sudeći po izlaznim anketama, ulazi Jelena Pavičić Vukičević koja dobiva 11,5 posto. No, Miroslav Škoro osvaja 11,4 posto tako da ima šanse prestići je. HDZ-ov Davor Filipović ima 10,3 posto, a SDP-ov Joško Klisović osvaja 6,1 posto.

U Splitu u prvom krugu pobjeđuje Ivica Puljak sa 27,4 posto, a drugi je HDZ-ov Vice Mihanović sa 23,4 posto. Željko Kerum osvaja 16,1 posto glasova, a SDP-ov Ante Franić 6,8 posto.

U Osijeku je najviše glasova dobio HDZ-ov Ivan Radić (41,4 posto), a s drugog mjesta u drugi krug ulazi Berislav Mlinarević (19,2 posto). SDP-ov Goran Kušec osvaja 16,6 posto.

Pobjedu u prvom krugu u Rijeci odnosi SDP-ov Marko Filipović (29,9 posto), a u drugi krug ulazi i Davor Štimac (16,3 posto). Josip Ostrogović osvaja 15 posto glasova, a Marin Miletić 11,7 posto.

18,20 sati

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je priopćenje u kojem navodi da je prema kategoriji ‘neodgodivog osobnog razloga’ od ponoći pa do podne u Hrvatsku po navedenoj osnovi ušlo 892 hrvatskih državljana, a što ne odudara od prosjeka ako se uzme u obzir prošlu i pretprošlu nedjelju (2. svibnja – 724, 9. svibnja – 683 ulaska do podne).

“Čekanja na pojedinim graničnim prijelazima iz pravca Bosne i Hercegovine te Srbije nastaju zbog povratka putnika nakon produljenog blagdanskog vikenda u pojedinim državama EU-a, a pojačan je promet putnika i na izlazu iz Republike Hrvatske na graničnim prijelazima sa Slovenijom”, objavili su.

> MUP otkriva koliko je ljudi prešlo granicu zbog izbora

18,00 sati

DIP je objavio kolika je izlaznost do 16:30 sati. Prema podatcima kojima raspolaže DIP, na birališta je do 16:30 izašlo 35,54 posto od ukupnog broja birača. Na lokalnim izborima 2017. godine, do 16.30 na izbore je izašlo 35,15 posto birača.

Najveća je u Ličko-senjskoj – 47.22 posto. Druga županija s izlaznosti preko 40 posto je Dubrovačko-neretvanska. Izlaznost u Zagrebu je 34 posto.

Najmanja izlaznost do 16:30 sati zabilježena je u Osječko-baranjskoj županiji 32,46 posto i u Primorsko-goranskoj županiji (32,80 posto).

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je do 16:30 odaziv bio 43,21 posto, više nego prije četiri godine kada je do ovog vremena glasovalo 42,25 posto birača.

U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34 posto, malo manje nego prije četiri godine kada je glasovalo 34,24 posto birača. Slična je izlaznost u Splitu (33,7 posto), a manja u Osijeku (28,7 posto) i Rijeci (28,2 posto).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.