Lezbijska aktivistica na Odboru za ravnopravnost spolova: ‘Vjerski vođe su glavni promicatelji seksizma’

Foto: Narod.hr

U Saboru se održala sjednica Odbora za ravnopravnost spolova na temu “Prevencija i suzbijanje seksizma” koju je iz Sabora pratio i Narod.hr.

Na sjednici Odbora na čijem je čelu Marija Selak Raspudić, predstavljen je projekt Vijeća Europe “Zajedno protiv seksizma” čiji cilj je provedba Preporuke Vijeća Europe o prevenciji i suzbijanju seksizma.

Zagreb, 26.11.2020 – Sjednica Odbora za ravnopravnost spolovan s tematskom točkom: “Prevencija i suzbijanje seksizma”.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

U radu sjednice trebao je sudjelovati potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, no ispričao se obvezama.

Osim članova Odbora, sudjelovali su državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić (videokonferencijom), savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Josip Grgić (videokonferencijom), savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Maja Sporiš (videokonferencijom), s katedre za Europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Snježana Vasiljević (videokonferencijom) i predstavnice Ženske mreže Hrvatske i Europskog ženskog lobija (videokonferencijom).

Zagreb, 26.11.2020 – Sjednica Odbora za ravnopravnost spolovan s tematskom točkom: “Prevencija i suzbijanje seksizma”.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

“Vjerski vođe su glavni promicatelji seksizma. Vraćamo se u feudalno doba.”, kazala je  feministička i lezbijska aktivistica, trenutačna koordinatorica Centra za žene žrtve rata – Rosa, Nela Pamuković.

Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta mišljenja je kako je seksizam ukorijenjen u tradiciji:

> Evo kako sebe na FB predstavlja Plenkovićeva kandidatkinja za potpredsjednicu Vlade RH

“Preporuka ističe važnost podizanja svijesti o seksizmu i upozorava da je seksizam duboko ukorijenjen u tradiciji. Vidimo i porast govora mržnje na internetu. Nužno je osvještavanje kako bi se regulirala kriminalizacija. Potrebno je donijeti strateški dokument i staviti seksizam na listu prioriteta te poticati javnu raspravu.”

Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica homoseksualnog para Šegota – Kožić na Odboru je putem video-veze kazala:

“Osnaživanje standarda vladavine prava doprinosi osnaživanju društva. Svi smo skupa svjedočili odljevu građana, koji je uvjetovan ne samo ekonomskim razlozima. Postoji snažna povezanost između seksizma i nasilja. Vrlo često u javnom diskursu, imamo prisutna ponašanja i riječi koje krše dostojanstvo osobe, a RH nema strategiju. Što je s prevencijom i obrazovanjem?”

Članica Odbora, SDSS-ova Dragana Jeckov pohvalila je preporuke:

“Nedovoljno smo svi skupa osjetljivi na cyber seksizam. Nadam se da ćemo s Odbora inicirati politike koje ćemo usmjeriti protiv toga.”

Marina Škrabalo u ime Zaklade Solidarna, među čijim je osnivačima Vesna Teršelič, bivši dekan FPZG-a Nenad Zakošek te Tomislav Tomašević, osvrnula se na jučerašnje izjave Ante Sanadera.

> Škrabalo sa ‘šeficom’ svog brata – zagovarala ratifikaciju IK. Je li u sukobu interesa?

“Seksizam se događa i u Saboru, jedna osoba koja je i pripadnik manjine, bila je jučer izložena uvredama i okrivljavanju zbog partnerskog nasilja.”, kazala je Škrabalo.

Podsjetimo, zastupnik SDP-a Hajduković, tijekom rasprave o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, za govornicom je govorio o korupciji HDZ-a. Nešto kasnije, za repliku se, između ostalih, javio i Ante Sanader. HDZ-ov zastupnik Hajdukovića je prozvao jer je bio žrtva obiteljskog nasilja od strane istospolnog partnera.

Sjednica je zaključena s riječima: “Kao saborski Odbor očekujemo prijedloge od strane Vlade kako bi se riješili problemi koje su aktivistice istaknule.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr