(VIDEO) Valjak Ilić iz mreže ‘Nastavnici organizirano’: ‘Ovaj povratak u škole može biti dodatni stres za djecu’

Foto: Snimka zaslona

Nakon više od dva mjeseca učenici od 1. do 4. razreda vraćaju se u školske klupe. Predsjednica neformalne mreže Nastavnici.org Ivana Valjak Ilić jutros je za emisiju HRT-a Studio 4 komentirala kako je slika povratka djece u škole različita te da su u neke škole došli cijeli razredi, a u neke nije došao niti jedan.

Na pitanje zašto mlađa djeca moraju u škole, a starija ne, Valjak Ilić odgovara kako je to pitanje i njoj palo na pamet, a da jedan od odgovora koji se nudi na stranicama Ministarstva taj da učenici nižih razreda nisu pratili nastavu preko virtualnih učionica, što – kako je rekla – nije istina.

Također, ističe kako je i jedan od argumenata i taj da je učenicima nižih razreda potrebnija povratna informacija njihovih učiteljica te da to ima socijalizacijsku ulogu i da je važno paziti na grafomotoriku i finu motoriku djece, što – ističe – nije bio slučaj kada su se uvodili tableti.

– Mislim da se, što se tiče organizacije, malo previše požurilo i puno je pitanja ostalo otvoreno. Ova školska godina je vrlo izazovna. Djeca su se jako dobro privikla na način rada na daljinu i mislim da im ovaj povratak može biti samo dodatni stres.

Ravnateljica OŠ Trnsko u Zagrebu istaknula je tako da je jutros sve išlo prema planu, te da je došao veći broj učenika. Ravnatelj OŠ Augusta Šenoe u Osijeku rekao je da su došli gotovo svi učenici razredne nastave. Organizirali su autobuse, prehranu, a prije svega sigurnosne uvjete za djecu. Sve je spremno dočekalo učenike, istaknuo je.

Situacija u OŠ Nikola Tesla u Rijeci je drugačija. Ravnateljica je istaknula kako je došlo oko 57 posto učenika, a da je ona očekivala da će ih biti puno više.

– Imamo razrede koji su kompletni, a imamo i onih razreda gdje nije došao niti jedan učenik. Djeca su neizmjerno sretna i uzbuđena, kaže.

– Mislim da će se, kad prođu prva dva dana i kad se čuju iskustva, puno veći broj roditelja odvažiti i pustiti djecu u škole, zaključila je Valjak Ilić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT