(VIDEO) Valjak Ilić iz mreže ‘Nastavnici organizirano’: ‘Vlada nas ignorira, kao i sve Vlade prije koje nije briga za prosvjetu’

Foto: Snimka zaslona

Veliki prosvjed prosvjetnih radnika i njihovih simpatizera u Zagrebu. Sindikati poručili: “Ovo nije samo štrajk za veće koeficijente, ovo je pokret za bolju budućnost djece i Hrvatske”. Vlada odgovara – Mi smo konstruktivni, sve što se zbiva je pretjerano. Kako je protekao sastanak Vlade i sindikata nakon prosvjeda? Hoće li se učenici i nastavnici vratiti u učionice? Štrajk u školama traje već 31 dan.

O tome u HRT-ovom Otvorenom govorili su akademik Zvonko Kusić – posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za društvena pitanja, Ivana Valjak Ilić – Mreža “Nastavnici organizirano”, Sabina Glasovac – saborska zastupnica (SDP) i novinarka HRT-a Sunčica Findak.

> Indexov Matija Babić napao vjeručitelja koji je govorio na prosvjedu na Trgu

> Vjeroučitelj Miletić na prosvjedu poručio Plenkoviću: ‘Ovo danas je naš krik za pravdu, za bolju Hrvatsku’

> TIH: ‘Štrajk je posljedica nepravednog sustava u Hrvatskoj i poruka građana’

> (FOTO) Završio veliki prosvjed učitelja i profesora u Zagrebu: ‘Plenkoviću Vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, a što su učitelji na ulicama’

Na početku emisije javila se Dominique Bratović-Vela, rekla je da se još uvijek pregovara, svi su zatvoreni i ne žele previše odavati. Dodala je da je zanimljivo to što su sindikalni povjerenike u nekim školama i Krapinsko-zagorskoj županiji posjetili policijski službenici i raspitivali su se tko je sve bio na prosvjedu. Pitaju se nije li to jedan vid zastrašivanja.

Kusić: Sindikati skloni korekciji koeficijenata kroz vremenski period

Akademik Zvonko Kusić je bio na pregovorima, kazao je da su razgovori iscrpni, kompleksni i obećavajući. Pojasnio je zašto je došlo do štrajka – kaže da su prosvjetari bili nezadovoljni koeficijentima i tu su u pravu, no sindikati nisu bili zadovoljni ponuđenim. Smatra da su sindikati skloni da se koeficijenti korigiraju kroz neki vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini se predviđa korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali dok se koeficijenti ne korigiraju. Vjeruje kako bi večeras moglo doći do dogovora.

Valjak Ilić kaže da sindikati ne mogu prihvatiti ponudu dok se članovi ne izjasne o ponudi koja je na stolu. Govorila je o uredbama o koeficijentima koji su se svima vrlo jednostavno mijenjali, a za prosvjetare je to toliko kompleksno. Smatra da će se kroz koeficijente kazati koliko je njihov posao složen i jednako vrijedan kao svih radnika u javnom sektoru s visokom stručnom spremom.

Glasovac: Prosvjetari se s pravom osjećaju zakinuti

Sabina Glasovac je rekla da je današnji skup bio dostojanstven i pokazao je ne samo nezadovoljstvo već i želju za shvaćanjem da je obrazovanje prioritet i ono što se očekuje od Vlade. Naglasila je da da o profesorima i nastavnicima ovisi kakva će biti naša budućnost. Rekla je da živimo u zemlji u kojoj gospodarstvo ide na bolje, a ako nismo kao prioritet spremni staviti čovjeka, ulaganje u čovjeka i platiti rad, onda smo pobrkali prioritete. Dodala je da se prosvjetari s pravom osjećaju zakinuti.

Kusić je kazao da svatko tko radi, misli da je njegov posao najvažniji. Za današnji skup smatra da postoji degradacija cijele struke koja je počela u socijalizmu. Dodao je da su opravdano nezadovoljni i frustrirani. Kazao je da je Vlada odgovorna za sve sektore i dala im je točno što su tražili, a obećano je da će ispraviti nepravdu.

Valjak Ilić: Kroz koeficijente želimo vrednovanje složenosti posla

Na pitanje jesu li dobili što su tražili, Valjak Ilić kaže da nisu, oni žele kroz koeficijente vrednovanje složenosti posla.

Glasovac je kazala da su danas objavljene prosječne plaće, u prosvjeti ona iznosi oko 6.99 – rasla je za oko 300 kn u posljednje 3 godine – u usporedbi s drugim javnim službama zaostaju za 500-700 kn.

Sunčic Findak smatra da je ovo kulminacija, za današnji prosvjed kaže da je bio dostojanstven. Smatra da je tužno kada prosvjetari pravdu traže na ulici prosvjedima i štrajkovima. Findak misli da prosvjetari jesu nezadovoljni, ali nisu frustrirani, frustracija leži u tome da svaka vlast ne drži do prosvjetara i oni svoju pravdu moraju ovako tražiti.

Valjak Ilić kaže da su godinama bili strpljivi, ali da se svaka Vlada do sada prema njima odnosila maćehinski – nikoga nije briga za obrazovanje osim u okviru vlastitog mandata.

Glasovac se osvrnula na rezanje plaća za mandata SDP-ove Vlade, smatra da to nije ugodno, ali rezalo se svima. Misli da učenici bolje od premijera Andreja Plenkovića razumiju zašto je došlo do prosvjeda. Pita se zašto danas, kada ima novaca za sve, nema za prosvjetare.

Kusić kaže da Vlada odgovorno vodi ekonomsku politiku i sada je dobra situacija – jer se odgovorno radi. Rekao je da su prosvjetari sve svoje nezadovoljstvo zbog dugogodišnjih nepravdi sada projicirali u koeficijente, vjeruje da će se oni korigirati.

Valjak Ilić: Vlada nas ignorira, kao i sve Vlade prije koje nije briga za prosvjetu

“Vlada nas ignorira, kao i sve Vlade prije koje nije briga za prosvjetu, smatra Valjak Ilić. Rekla je da je bahatosti prema njima bilo od svih Vlada. Pita se kako se netko može oglušiti kada vidi sve ljude koji su danas bili na prosvjedu. Govorilo se i o dostojanstvu prosvjetara, a koeficijenti su početak da im se vrati dostojanstvo, smatra Valjak Ilić.

“Radi se o nepravdi koja traje desetljećim”a, smatra Kusić. Dodao je da srozavanje traje desetljećima i to je društveni fenomen protiv kojega se teško boriti.

Valjak Ilić: Nadoknada je stvar resornog ministarstva, no to neće stvoriti nikakve probleme

Findak je govorila o tome što će biti s nastavom koja je ugrožena, rekla je da ne sumnja da će profesori to nadoknaditi. Nije joj jasno kada se radila reforma zašto nije napravljena i reforma poslova nastavnika i njihovih plaća jer oni su nositelji i do ovoga ne bi došlo.

“Što se tiče nadoknade, to je stvar resornog ministarstva, to neće stvoriti nikakve probleme jer je to gubitak od nekih 11 dana”, smatra Valjak Ilić. Roditeljima je poručila da nemaju razloga za brigu. Učenicima je savjetovala da imaju vremena sada pročitati sve lektire i ponoviti gradivo koje se do sada obradilo, maturanti stignu proći sve gradivo.

Valjak Ilić je naglasila da se obrazovanje treba shvatiti kao ulaganje, a ne kao trošak. Vjeruje da su spremni štrajkati do kada god treba – dok se ne postigne dogovor na kojem inzistiraju. Na pitanje hoće li to ugroziti nastavnu godinu, kaže da je to pitanje za resorno ministarstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT