Za vanjske članove Saborskog odbora odabrani pouzdani stranački ljudi, protivnici referenduma: Barić prošla, Palić ne

Sabor je u petak prije odlaska zastupnika na dvomjesečni odmor glasovao među ostalim o novim članovima raznih saborskih odbora, pa tako i o imenovanju pet vanjskih članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Imenovao je Sanju Barić, Anitu Blagojević, Ivana Koprića, Franu Staničića i Vladimira Šeksa. Ujedno, Sabor je odbio je skinuti imunitete SDP-ovu Orsatu Miljeniću i nezavisnom Željku Lackoviću.

Povučen prijedlog koji je uključivao i Matu Palića

Među kandidatima za vanjske članove tog izvanredno važnog saborskog odbora su bili Vladimir Šeks, Sanja Barić, Ivan Koprić, Mato Palić, Anita Blagojević i Frano Staničić, no kada se u Saboru glasalo o imenovanju vanjskih članova svih saborskih odbora, izbor vanjskih članova Odbora za Ustav je izostavljen, da bi potom bez obrazloženja taj prijedlog bio povučen. Na kraju je prošlo preostalih četvero, bez Palića.

Igor Peternel: ‘Sve što se ljevici ne dopada je protuustavno’

Na prijedlog oporbe bili su predloženi Sanja Barić, Ivan Koprić i Mato Palić, dok su Šeks, Anita Blagojević i Frane Staničić bili prijedlog HDZ-a. No kanidati koje je predložio SDP su očito u dogovoru s HDZ-om prošli.

Nakon tri dana prof. Barić odgovorila na pitanje, a prof. Podolnjak odmah uzvratio!

Možda najbolji opis principa po kom se biraju članovi saborskih odbora je dao Zlatko Hasanbegović, koji je u listopadu prošle godine kritizirao “nepoznate okolnosti odabira vanjskih članova odbora”. Ocijenio je da su životopisi irelevantni, a da je bitna samo stranačko-politička trgovina HDZ-a i SDP-a. “Bauk i Bačić podijelili su kvote, a nas su izostavili”, kazao je Hasanbegović, rekavši da su “radili stanoviti ždrijeb u tajnosti, gospoda su bili loto djevojke“.

Koliko je ovo točno potvrđuje neizbor, odnosno povlačenje prijedloga da u Odbor uđe Mato Palić, ustavni stručnjak impresivne biografije s osječkog pravnog fakulteta, a uđe Sanja Barić s riječkog. Problem je što je Mato Palić u više navrata podupro referendumsku inicijativu “Narod odlučuje”, dok je Sanja Barić odlučno protiv nje.

Podupirao referendumsku inicijativu, i smatra pitanja ustavnim

Doc. dr. sc. Mato Palić, inače profesor na katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakuleteta u Osijeku, koji se školovao i u SAD i koji je objavio više znanstvenih i stručnih radova iz područja izbornih sustava, je prošlog mjeseca na N1 televiziji u emisiji Novi dan rekao kako ustavnost referendumskih pitanja nije uputna, jer prema odredbi našeg Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u predstavničkim tijelima treba osigurati predstavništvo zastupnicima nacionalnih manjina, ali nije propisano kako ono treba biti osigurano, to je stvar zakonodavca.

(VIDEO) Dr. Mato Palić: ‘Referendumska pitanja su ustavna, mandat manjinskih zastupnika nije potpuno jednak mandatu ostalih zastupnika

Palić je tada ustvrdio kako je postojeći model zajamčenih mjesta nacionalnim manjinama je prema dokumentima Vijeća Europe i Venecijanske komisije predviđen kao prijelazno rješenje, a usto, zastupnici manjina su izabrani s višestruko, neki i deseterostruko manjim brojem glasova od svih ostalih zastupnika. “Pitanje koje se tiče formiranja Vlade nemaju veze s nacionalnim manjinama. To nije smisao predstavljanja nacionalnih manjina”, rekao je Palić.

On je također upozorio na nelogičnosti postojećeg modela: “zastupnik nacionalne manjine (Furio Radin) koristeći mogućnost koju svakom zastupniku nacionalnih manjina pruža Poslovnik Hrvatskog sabora zapravo može biti na dva mjesta u isto vrijeme. On je član Kluba zastupnika nacionalnih manjina (koji je dio vladajuće koalicije) i član Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku (koji je dio manjine u parlamentu). Obzirom da je tome tako zna li netko koliko zastupnika (u Hrvatskom saboru ih ima 151) čini parlamentarnu manjinu, a koliko većinu?”, upitao se na društvenoj mreži.

Sanja Barić – pitanja su neustavna

Na HRT-u se pak izravno suprotstavio stavovima Sanje Barić, koja je u “Temi dana” u kojoj je gostovao u uvodnom prilogu iznijela svoj stav da su referendumska pitanja neustavna te da postoje pitanja o kojima nije moguće odlučivati na referendumu.

„Smatram da je i jedno i drugo pitanje – i koje se odnosi na izborni sustav, i na prirodu mandata zastupnika nacionalnih manjina- ustavno”, rekao je Palić i dodao kako “Treba urediti pitanje referenduma, ali ne na način kako predlaže SDP”:

Je li različit stav o referendumu razlog što su birani oni čiji su stavovi o referendumu na tragu stava HDZ i SDP stranke, a nisu prošli oni koji su protiv? Ranije ove godine, većinom glasova Sabor je prihvatio prijedlog saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove po kojima Hrastov Hrvoje Zekanović, nakon što je napustio vladajuću koaliciju zbog Istanbulske konvencije, više nije član nijednog saborskog odbora.

U rošadama je Zekanović ostao bez članstva u tri odbora. Tako ga je u Odboru za europske poslove zamijenila HDZ-ova Dragica Roščić, u Odboru za obitelj, mlade i sport HDZ-ova Ljubica Maksimčuk te u Odboru za zaštitu okoliša i prirode HDZ-ov Pero Ćosić.

 Očito je dakle da postoji obrazac po kom se u Saborske odbore imenuju podobni i poslušni, a naročito to važi za Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr