Veterinari upozoravaju: Pretoplo je za svinjokolju

epa04964507 A handout released by Dominik H. Rossbach made available on 05 October 2015 of master butcher Dirk Ludwig with Bratwurst sausages made from the expensive Kobe beef, in his butcher's shop in Schluechtern, Germany, 11 September 2015. The meat of Japanese Kobe cattle is the most expensive beef in the world, with per-kilo prices of up to 400 euro. EPA/DOMINIK H. ROSSBACH / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

U Đakovu je jučer, 5. studenoga, u podne temperatura iznosila 24 Celzijeva stupnja, piše Glas Slavonije. Studeni tradicionalno ‘zove‘ na kolinje, dok u Veterinarskoj stanici Đakovo upozoravaju da se ne bi smjelo klati na temperaturi iznad 14 Celzijevih stupnjeva.

U tom je dijelu Đakovštine, istina, zbog tamošnjeg brdovitog i šumovitog terena, temperatura u prosjeku tri do četiri stupnja niža od ravničarskog dijela, no to je i dalje pretoplo vrijeme za osjetljiv posao s mesom kao što je svinjokolja. No, studeni tradicionalno ‘zove‘ na kolinje, dok u Veterinarskoj stanici Đakovo upozoravaju da se ne bi smjelo klati na temperaturi iznad 14 Celzijevih stupnjeva, prenosi Poslovni dnevnik.

“Idealna temperatura za svinjokolju je od 0 do 5 stupnjeva, da bi se meso u 24 sata ohladilo u svojim najdubljim dijelovima,” ističe direktor VS-a Đakovo Ante Strmotić.

Na kolinju u Slobodnoj Vlasti ‘palo‘ je šest bravaca i trihineloskopski su, dodaje Strmotić, svi u redu. U samom Đakovu prva klanja će, nastavlja Strmotić, uslijediti za približno 10-ak dana, oko 16. studenoga.

Osim što se ove jeseni zasad kolje na nezgodnoj južini, sezona svinjokolja protiče i uz druge specifičnosti, a nameću ih preventivne mjere protiv širenja afričke svinjske kuge (ASK), koja je dosad zabilježena u Srbiji.

S obzirom na to da ASK, pojavi li se u svinjogojstvu jedne zemlje, izaziva goleme ekonomske štete, jer i samo jedna zaražena svinja znači eutanaziju cijelog uzgoja te druge mjere u krugu od tri, odnosno deset kilometara, pa može dovesti u pitanje cijelu nacionalnu proizvodnju svinja, preventiva je stroga i višestruka, a vrijedi i za male uzgajivače koji drže i kolju svinje samo za vlastite potrebe.

Država, odnosno resorno ministarstvo donijelo je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa ASK na području RH, a obuhvaća preduvjete koje moraju ispuniti gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim mjerama i svrstana su u kategoriju 1.

Za navedena gospodarstva obvezan je klinički pregled svinja od strane ovlaštenog veterinara unutar 24 sata prije premještanja i kliničkog pregleda prilikom klanja za osobnu potrošnju na gospodarstvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr