(VIDEO) Bivša veleposlanica Izraela: ‘Nisam uspjela dovesti izraelska poduzeća, nužna je povoljna klima za ulaganja’

Foto: Snimka zaslona

S prvim siječnjem izraelskoj veleposlanici u Hrvatskoj Zini Kalay Kleitman istekao je mandat. Vratila se u rodni Izrael, a prije toga za HRT je podijelila svoja razmišljanja

Kako je kazala, u Zagrebu joj se posebno sviđaju Maksimir i Sljeme. Ljubiteljica je svega lijepoga pa s osobitim zadovoljstvom posjećuje muzeje, no voli razgledavati i nova mjesta te učiti o njihovoj povijesti. S velikim zanimanjem prati događaje u Hrvatskoj i smatra da je veliki problem u Hrvatskoj iseljavanje mladih, ali i gospodarska i poduzetnička nepovoljna klima.

>Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst: “U Hrvatskoj čak i ja, kad idem nešto obaviti, trebam biljege. Čemu uopće služe biljezi?!“

>(VIDEO) Hrvatski vojnici u Izraelu s elitnom jedinicom ‘669’ sudjelovali u pretrazi i izvlačenju iza neprijateljskih linija

O sličnostima Hrvatske i Izraela kazala je da su obje zemlje imale tešku prošlost i povijest, te da su se obje zemlje izborile za neovisnost. Među razlikama glavnim razlikama bivša veleposlanica je istaknula kako Izrael više pripada Sredozemlju od Hrvatske.

Istaknula je kako Hrvatsku godišnje posjećuje 50 do 60 tisuća Izraelaca. Kaže, kako to nije veliki broj, ali da je razlog za to možda u turističkog organizaciji jer su Izraelci skloni vole “all-inclusive” aranžmane.

“Iako sam se jako trudila dovesti ovamo izrealska poduzeća, nisam uspjela. Nikoga ne okrivljujem, ali još niste na razini otvorenosti kakvu izraelska poduzeća zahtijevaju. Naši poslovni ljudi možda nisu toliko strpljivi čekati promjenu klime”, ističe bivša veleposlanica Izraela u Hrvatskoj.

“Nužna je povoljna klima za ulaganja, međunarodna, pa tako i izraelska. Zasad još nije tako. Tek treba provesti reforme. No, tijekom svog četverogodišnjeg mandata željela sam poduzeti više na tom području, možda pomoći da se postigne više, ali to se ipak nije dogodilo”, kazala je.

Osvrnula se i na isljevanje mladih, odnosno demografske probleme.

“Hrvatska nema veliko stanovništvo. Nastave li se mladi iseljavati u tolikom broju, zemlja će se naći u velikim problemima”, upozorila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT