(VIDEO) Branitelji protiv Bajage u Sisku: ‘Tijekom Domovinskog rata pjevao je četničkim hordama!’

Foto: fah

Nakon otkazivanja koncerta Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu, branitelji su jednoglasni i po pitanju najave njegovog koncerta u Sisku 15. rujna, na Danima piva. Neumjesno je dovoditi ovakve umjetnike iz susjedne nam zemlje, poručuju, a koji je tijekom Domovinskog rata pjevao četničkim hordama i na taj način ih bodrio.

Priopćenja u kojima se traži otkazivanje Bajaginog nastupa u Sisku, poslale su Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i gradski ogranak udruge dragovoljaca Domovinskog rata grada Siska, na čelu s predsjednikom Antunom Perekovićem.

“Kao Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko- moslavačke županije u kojima se okuplja većina branitelja sa područja Banovine i Sisačko-moslavačke županije smatramo da je neprimjereno i neumjesno dovođenje u Grad Sisak , grad hrvatskih pobjeda „estradnih umjetnika“ koji su za vrijeme Domovinskog rata na okupiranim područjima Hrvatske podržavali i nastupali za teroriste koji su okupirali trećinu Hrvatske, teroriste koji su činili nezamislive zločine nad hrvatskim braniteljima i nad civilnim stanovništvom, teroristi koji su razorili trećinu gospodarskih, kulturnih i civilnih objekata.

Pjesme koje je pjevao Momčilo Bajagić-Bajaga kakvih se ne bi posramio ni jedan četnički vojvoda (uključujući i Boru Čorbu, njegovog nekadašnjeg gazdu i poslodavca) vrlo jasno govore koga je podržavao i bodrio: „Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek sve će da vas smrska“, “Lepa vaša bit će groblje…”

Smatramo da dovođenje takvih „estradnih umjetnika“ pored toliko hrvatskih pjevača koji žive i rade i plaćaju porez u RH otvara nezacijeljene rane stradalnika Domovinskog rata ne samo u Gradu Sisku nego i u cijeloj Hrvatskoj,’ stoji u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga Sisačko-moslavačke županije koje potpisuje Nenad Bužanić.

Sisački dragovoljaci Domovinskog rata traže da se očituje osoba koja je pozvala “imenovanog pjevača u grad Sisak dan prije obilježbe pogibije našeg heroja iz Domovinskog rata Marijana Celjaka”.

“Povodom najavljenog koncerta Momčila Bajagić Bajage na manifestaciji Dani piva u Sisku dana 15.rujna 2018.godine, mi hrvatski dragovoljci, koji smo prvi stali u obranu Republike Hrvatske protiv četničke horde, smatramo kako je neumjesno dovoditi ovakve umjetnike iz susjedne nam zemlje, a koji je tijekom Domovinskog rata pjevao četničkim hordama i na taj način ih bodrio.

Sisak je grad hrvatskih pobjeda i ponosni smo na njega. Kao borci za slobodu u Domovinskom ratu u miru promičemo toleranciju i slobodu, ne širimo mržnju, ali smatramo kako je ovo previše s obzirom na okolnosti, s obzirom da naše majke, očevi, djeca, još uvijek tragaju za 1500 osoba nestalih u Domovinskom ratu. Smatramo da u Hrvatskoj imamo dovoljno odličnih pjevača i grupa koje se može angažirati na manifestacijama kao što je gore navedena. Željeli bismo dobiti očitovanje tko je pozvao imenovanog pjevača u grad Siska dan prije obilježbe pogibije našeg heroja iz Domovinskog rata Marijana Celjaka. Općenito u mjesecu rujnu obilježavamo obljetnice najvećih stradavanja civila, hrvatskih branitelja i gradova i mjesta u Domovinskom ratu.

Tražimo zabranu nastupa Momčila Bajagića Bajage, isključivo zbog njegovog nastupa tijekom Domovinskog rata kojim je bodrio ionako krvoločne horde četnika“, stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Siska, Antun Pereković.

Slučaj je komentirala i Mirjana Žličarić, direktorica Turističke zajednice Grada Siska, koja je organizator događanja.

“Ovo je turistička manifestacija, a turizam ne poznaje granice. Ja sam protiv bilo kakvih zabrana. Netko je gospodinu Bajagiću dao radnu dozvolu da nastupa u Hrvatskoj i nama je to dovoljno”, kazala je direktorica Žličarić.

Otkazan koncert u Karlovcu, a u Varaždinu i Slavonskom Brodu ipak zapjevao

Podsjetimo, nastup Bajage i Instruktora, srpskog pop-rock sastava na ovogodišnjim Danima piva u Karlovcu otkazan je na inicijativu branitelja zbog čega se pokrenula burna rasprava u javnosti.

Poslušali sugestiju branitelja: Otkazan nastup srbijanskog pjevača na karlovačkim Danima piva

Bajaga je također nastupio na otvorenju ovogodišnjeg Špancirfesta u Varaždinu, unatoč sugestiji Puma da se i ovaj koncert otkaže, a postojala je i incijativa branitelja iz Slavonskog Broda da se otkaže njegov nastup u brodskoj Tvrđavi u sklopu Slavonija Festa 25. kolovoza, u organizaciji CMC televizije, Turističke zajednice i Grada Slavonskog Broda. Sugestija branitelja niti u ovom slučaju nije uvažena.

(VIDEO) Bajaga nastupa u Slavonskom Brodu – gradu s najviše stradale djece u Domovinskom ratu

Istaknimo da branitelji Bajagi zamjeraju pjevanje stihova “Kreće armija najjača na svetu, kreće armija u osvetu. Jednom zauvek armija srpska, jednom zauvek sve će da vas smrska.”

Iako se Bajaga pravda te danas tvrdi kako te stihove nikada nije pjevao, navodno postoje svjedoci, kako pišu neki mediji koji su potvrdili da je srpski roker pjevao gore navedene stihove i sa sastavom Minđušari izvodio neslužbenu himnu tzv. Republike Srpske Krajine.

(VIDEO) Danas Bajaga nastupa u Puli – što je pjevao 1993. u Kninu?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Zašto Bajaga može u pulsku Arenu, a Thompson ne može? – retrospektiva jedne obmane

Izvor: narod.hr