(VIDEO) Danas Bajaga nastupa u Puli – što je pjevao 1993. u Kninu?

Foto: TZ Pula, snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Ne mogu podržati veličanje ustaštva, ksenofobije i netolerancije prema nacionalnim manjinama. Stoga, Thompson nema što tražiti u Puli”, ustvrdio je još 2008. pulski gradonačelnik, IDS-ovac Boris Miletić na upit kako će Grad Pula odgovoriti na zahtjev Thompsonove ekipe o ustupanju pulske Arene za koncert i tako je ostalo do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prekršajni sud u Požegi: HOS-ov pozdrav Za dom spremni izraz je volje i legaliteta vlasti u RH!

“Treba donijeti zakone koji zabranjuju sve vezano uz ustaški režim!!! To što radi Thompson je veliko zlo! A ja mu poručujem: Nisi pjevao u Areni, bogami ni nećeš!”, zaprijetio je pak prije dva dana europarlamentarac i IDS-ovac Ivan Jakovčić.

> Jakovčić napao Thompsona da ne bi morao govoriti o skandalu oko Končarovog Nadzornog odbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas zato u pulskoj Areni bez problema nastupa pjevač iz Srbije – nekadašnja zvijezda tzv. jugoslavenskog rocka, bivši član Riblje Čorbe i vođa sastava Bajaga i instruktori – Momčilo Bajagić Bajaga.

U Karlovcu su ipak poslušali sugestiju hrvatskih branitelja i otkazali nastup tog srbijanskog pjevača na karlovačkim Danima piva.

“Bilo je negodovanja, jer nije u redu da takav pjevač za kojeg se zna da je u Kninu 1993. pjevao četničke pjesme nastupa u Karlovcu, gradu čije su snage bile na prvoj crti bojišnice. Grad nije spreman da sluša njegove četničke pjesme na javnom prostoru jer je to čista provokacija”, naglasio je Petar Banić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji. “Kad dođemo u grad i, recimo, sjednemo u kafić ne želimo slušati njegove pjesme”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto Bajaga može u pulsku Arenu, a Thompson ne može? – retrospektiva jedne obmane

> Poslušali sugestiju branitelja: Otkazan nastup srbijanskog pjevača na karlovačkim Danima piva

„Njegov nastup dokazuje da se neki ljudi jako trude, u ime bratstva i jedinstva, podsjetiti nas na “one dane”. Moje osobno mišljenje je da su svi ti pjevači i umjetnici morali dignuti svoj glas protiv agresije na Hrvatsku, protiv Velike Srbije i protiv pokolja i silovanja koja su se dogodila u Hrvatskoj. Ako već dolaze u našu zemlju, trebali bi doći sa strahopoštovanjem, a to nažalost nije tako”, upozorila je Ivana Haberle još 2011. za zadarski znet.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne mogu vjerovati i jako mi je žao da u Zadar nakon svih optužnica i svega što se dogodilo dolazi jedan eminentni srpski pjevač. Ovo govorim zato jer postoji snimka u kojoj taj isti Bajaga na kninskoj tvrđavi pjeva srpske pjesme, veliča velikosrpstvo i prijeti Hrvatima“, kazao također 2011. za znet.hr predsjednik zadarske podružnice braniteljske Udruge Zavjet, Boris Mužanović, tvrdeći kako je Bajaga 1993. pjevao na Kninskoj tvrđavi:

“Kreće armija najjača na svetu, kreće armija u osvetu. Jednom zauvek armija srpska, jednom zauvek sve će da vas smrska.”

Bajaga se redovito zadnjih godina nastupajući po Hrvatskoj izvlačio na zaborav Hrvata i negirao da je pjevao pjesme koje su bile uperene za uništavanje Hrvata, ali navodno postoje svjedoci, kako piše Braniteljski portal, koji su potvrdili da je Bajaga pjevao gore navedene stihove i sa sastavom Minđušari pjevao neslužbenu himnu tzv. Republike Srpske Krajine, marionetske srpske paradržave unutar Hrvatske, u funkciji stvaranja Velike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bajaga je pjevao u okupiranom Kninu koji je bio glavni centar četništva i epicentar pobune i zločina u Hrvatskoj, etnički očišćen od Hrvata.

Teško da je riječi te pjesme mogao zaboraviti jer stihovi su to koje je pjevao na koncertu “u čast poginulim srpskim vojnicima”, kako bi srpskim pobunjenicima podigao poljuljani borbeni moral nakon ‘Maslenice ‘- oslobodilačke akcije hrvatske vojske.

IDS-ovcima Jakovčiću i Miletiću oni koji su veličali četništvo i krvavu agresiju na Hrvatsku izgleda nisu problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.