(VIDEO) Bunjac: ‘HDZ i SDP ne mogu smisliti referendume, zato ih novim zakonom i pokušavaju onemogućiti’

Foto: snimka zaslona

“HDZ i SDP ne mogu smisliti referendume, zato ih ovim Zakonom i pokušavaju onemogućiti. To je nastavak politike cenzure i totalitarizma. Znate li gdje nema referenduma? U Saudijskoj Arabiji, na Kubi, u Sjevernoj Koreji” – rekao je tijekom saborske rasprave o Vladinom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

Podsjetimo, prema novom Prijedlogu zakona o financiraju političkih aktivnosti i promidžbe izjednačile bi se političke stranke i građanske inicijative.

“Ja bih se htio osvrnuti na to da se ne treba bojati mišljenja svog naroda. Ni u jednoj državi ne postoje tako rigorozni uvjeti za referendum kao u Hrvatskoj, a namjera ovog zakona je još više zastrašiti one koji bi htjeli sudjelovati u referendumu. Namjera je da se referendumi ukinu, kako je rekao, između ostalog, i g. Šuker 2015., a to je, uostalom i g. Kuščević pokazao uvođenjem “lex šerifa” gdje je “de facto” ukinuo bilo kakav referendum na lokalnoj razini dižući prag prikupljenih potpisa na nevjerojatnih 20% što znači da, ni uz najbolju volju, takav referendum više nikada neće biti održan.

Recimo u Švicarskoj je dovoljno 50.000 potpisa koji se skupljaju mjesecima, u Mađarskoj 200.000 koji se skupljaju 4 mjeseca, a Mađara ima skoro duplo više nego nas.

Sada se s ovim zakonom još dodatno želi zastrašiti sve one koji bi eventualno htjeli sudjelovati u referendumu. Stvarna je namjera da se ti referendumi ukinu.” – kazao je tijekom rasprave Branimir Bunjac.

“Zna li se koliki je broj birača u Hrvatskoj i koliko ih čini 10%?”

Na kraju se osvrnuo i na činjenicu da u Hrvatskoj nije poznat točan broj birača, pa vladajući tim brojem manipuliraju kako bi otežali referendumske inicijative.

“Doista mi danas ovdje razgovaramo o nekoj nadogradnji, a nemamo riješena temeljna pitanja. Kada govorimo o referendumu postavlja se pitanje koliko uopće u Hrvatskoj postoji birača. Proizvoljno se iz godine u godinu određuje koliko ima birača i onda se od građanskih inicijativa traži da prikupe 10%, a ni sami ne znamo o kojem se točno broju radi. Zapravo, znamo, ali se ti podaci falsificiraju.” – rekao je Bunjac podsjetivši na niz slučajeva manipuliranja brojem birača.

“Te brojke su potpuno irelevantne. Kod nas glasuju duhovi, umrli…” – rekao je i dodao:

“I kada ministar kaže nekoj inicijativi: morate skupiti, primjerice, 380 tisuća potpisa, on zapravo traži da skupe 11 ili 12% glasova. Dakle, već samim time je država stavila u nepovoljan položaj one koji skupljaju potpise, s namjerom da te inicijative onemogući.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr