(VIDEO) Dr. Mato Njavro: ‘Trebamo iskoristiti krizu za promjenu paradigme’

Foto: snimka zaslona

Predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta dr. Mato Njavro gostovao je na N1 gdje je prognozira da svijet čeka nova recesija, ali i da ona za Hrvatsku može biti izvrsna prilika.

Ističe da je današnja kriza drugačija od one iz 2008. jer današnja ima dva elementa – zdravstveni i ekonomski.

“Mjere koje su donijele Vlade i tako zaustavile protok roba, usluga i proizvodnje, te mjere će neminovno dovesti do nove recesije i najvećeg globalnog šoka od 2008. godine”, kazao je dr.sc. Mato Njavro.

Prisjetio se da je upravo 2008. radio u Londonu u Lehman Brothers pa je iz prvog reda gledao imploziju financijskog sustava koji se onda prelio na realnu ekonomiju.

“Bitno je napomenuti da je od 2008 do danas razlika što su 2008. krizom izravno bile pogođene SAD i Europa, ali Kina i veliki dio Azije nije pa je Kina 2008. i 2009. povukla i ubacila u šestu brzinu i masovnim stimulusom pokrenula investicijski ciklus koji je pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi, počeli su graditi željeznice, aerodrome, povećali uvoz i to je pomoglo globalnoj ekonomiji. Danas se ne može očekivati takva reakcija iz Azije jer je cijeli svijet zamrznut, globalna ekonomija cijelog svijeta stoji”, ocijenio je.

Kaže da se Kina počela oporavljati, ali polako. “U veljači je u Kini prodano 80 posto manje auta nego u istom mjesecu godinu prije, tako da od Kine ne možemo očekivati da napravi ono što je napravila 2009. i tu vidim rizik za globalnu ekonomiju.”

Dio lanaca opskrbe će se premjestiti iz Kine u Meksiko ili istočnu Europu

Ipak ima razloga za optimizam, ističe Njavro, a vidi je u ozbiljnosti kojom su vlade najvećih globalnih igrača SAD, Kine i EU, shvatile ovaj izazov. Navodi primjer da svi veliki igrači upumpavaju novac u ekonomski sustav i svi rade na tome da donesu paket mjera koje bi pomogle pa tu vidi tračak nade.

Njavro opisuje da su najviše pogođeni avioindustrija i turizam jer je njima prihod od danas do sutra nestao. Najveći igrači mogu preživjeti maksimalno šest mjeseci, određene industrije će biti enormno pogođene, veliki dio hrvatskog BDP-a ovisi o turizmu pa će se to i kod nas preliti.

Kina je tvornica za cijeli svijet, ne možete kupiti elektronski uređaj da nije iz Kine, 80 posto medicinske opreme za SAD dolazi iz Kine pa misli da će doći do reevaluiranja lanaca opskrbe na način da će dio ostati u Kini, a dio će se premjestiti ako ne izravno natrag u Europu i SAD onda u Meksiko ili istočnu Europu.

>Davor Dijanović: ‘Mali i mikro poduzetnici u Hrvatskoj će najviše biti na udaru ekonomske krize koja slijedi i astronomskih otpuštanja’

“Nadam se da nećemo ponoviti pogrešku iz 2008. kada smo krizu pokušavali riješiti dizanjem poreza i prelamajući ga preko leđa privatnog sektora. Nadam se da će biti drugačiji pristup koji neće uključivati žrtvovanje privatnog sektora”, kazao je Njavro. Za mjere Vlade kaže da ih se treba gledati kao prve mjere koje će se mijenjati.

Trebamo iskoristiti krizu za promjenu paradigme

“Hrvatska je krenula sramežljivo s mjerama, ali vjerujem da će se one u budućnosti mijenjati i biti puno agresivnije.”

Misli da će pomoći i članstvo u Europskoj uniji jer ćemo imati pristup mehanizmima kojima nismo imali pristup 2008., a misli i da je EU pripremljenija nego u prijašnjoj krizi.

Njavro dodaje da od 2009. nismo iskoristili vrijeme i napravili iskorak, ali kaže da bi onda trebali barem ovu krizu iskoristiti i za promjenu paradigme, ulaganje u znanost, transparentnije trošenje javnog novca, smanjenje poreza, a kaže i kako bi Hrvatska mogla iskoristiti situaciju na tržištu kapitala gdje je povijesno niska cijena zaduživanja.

Predlaže tako da se Hrvatska zaduži i stvori državni investicijski fond i uz pomoć njega ulaže u dionice perspektivnih kompanija kojima treba pomoć i tako pomogne poduzetnicima, a ne samo otpisivanjem poreza.

Naglašava da Hrvatska nije radikalno zadužena pa ima prostora za zaduživanje, ali samo ako jako pazi za što se zadužuje. “Bilo je projekata poput raznoraznih dvorana i drugih projekata za koje se nismo trebali zaduživati i opterećivati buduće generacije”, zaključuje dr. Njavro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1