(VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović: ‘Beljak je jedan od najvažnijih Bandićevih učenika, a Plenkoviću je cilj spriječiti nove izbore u Zagrebu’

Foto: Snimka zaslona

Nakon zanimljivih raspleta u gradskoj skupštini, gost RTL Direkta bio je Zlatko Hasanbegović

> Novi prilog liberalnoj ljubavi: Nakon što je HSS ‘čistio Zagreb od Hercegovaca’, HSLS bi od ‘Hasanbegovića’

O šovinističkom ispadu HSLS-ovog Miroslava Polovaneca

Dakle to je naravno verbalna septička jama ali samo potvrđuje moju tezu da su se upravo misionari političke konkretnosti, u pravilu politički šovinisti. Podsjećam, u ime antifašizma nazivan sam političkim retardom. Gospodin Tomić, u ime antifašizma zbog gnjeva, zbog rušenja Josipa Broza u gradu Zagrebu, gospodin Hajdaš Dončič me nazivao poturicom i sada imamo ovo.

Komentirali ste sada gospodina Ćorića koji je sada prebjeg Bandiću, on je bio jedan od onih aktivista koji su branili magnolije?

On je s vašom kolegicom gospođom Majom Sever, Radom Borić i gospodinom Beljakom danima branio magnoliju od gospodina Bandića.

Možda je ovo način da je obrani?

Možda je jedan od uvjeta za ovo bilo i da se vrati magnolija.

Tijekom dana vaša teorija je bila da je sve ovo organizirao Andrej Plenković preko Kosora i Beljaka, ali i Kosor i Beljak su ovu dvojicu svojih otpadnika odmah isključili iz svojih stranaka?

Radi se o farsi. Kum i otac ovoga što smo danas vidjeli nije gospodin Bandić nego gospodin Plenković. Dakle, oni su svjesno žrtvovane političke figure. To nisu nikakvi odmetnici. Oni su to napravili u dogovoru sa svojim političkim šefovima, gospodinom Kosorom i gospodinom Beljakom. Dakle, gospodin Ćorić je glavni tajnik HSS-a i jedan od najodanijih suradnika. Ovdje imamo dvije razine. Gospodin Beljak je jedan od najvažnijih učenika gospodina Bandića i trag te suradnje treba gledati na poslovnoj relaciji Zagreb-Samobor. Što se tiče gospodina Kosora, dakle ovo su nebitne žrtvovane figure, sljedećim danima i tjednima treba dobro pratiti različita imenovanja uprave državnih i javnih poduzeća, šuma, voda, cesta i slično, u koja će se imenovati ljudi bliski i povezani s gospodinom Kosorom. Koji zna da je politički mrtvac kao i njegova relikt stranka HSLS i u sljedećem razdoblju jedina mu je ambicija, u političkom smislu, ojačati svoju interesnu mrežu. Gospodin Plenković imao je samo jedan jedini cilj. Pod svaku cijenu spriječiti nove izbore u gradu Zagrebu. Dakle, novi izbori u gradu Zagrebu ne uklapaju se u njegovu filozofiju tzv. stabilnosti.

Kolika je po vama bila cijena ove trojice, što im je Bandić mogao dati?

Ta trgovina se dogodila jutros ili je već prije dogovorena, jer Andrija Mikulić je još prekjučer prilično samouvjereno rekao da će proračuna biti.

> (VIDEO) Fašistički ispad Bandićeva liberala: HSLS-ovcu Hasanbegović nije “zagrebačko” prezime!; Hasanbegović: ‘To je moralno dno!’

O suradnji s Bandićem

Naravno da nam Bandić nije nudio nikakvu ponudu. U posljednjih godinu i pol dana od kad je konstituirana skupština, ja se s gospodinom Bandićem, i to ga možete pitati, osim jednom na dvije minute, nikada nisam niti vidio. Naš cilj je bio jasno razotkriti licemjerje i laž hrvatske politike i dokazati ono što tvrdimo da u tzv. skupštinskoj oporbi postoji dio koji je od početka pričuvni ešalon gospodina Bandića koji je služio za naše discipliniranje kada nismo željeli podržavati od različite dubiozne odluke.

Malo njih vjeruje da je posjet onog srpskog gradonačelnika Palme stvarni razlog vašeg razlaza, uostalom Bandić se i ispričao?

To je potpuno jasno. To je taj posjet koji sam na početku mislio da je riječ o šali, je samo jedan detalj koji govori o političkoj filozofiji gospodina Bandića. Ovo je načelno pitanje. Ova moralna kaljuža koja se iz Sabora prenijela u Skupštinu, može se razriješiti samo na jedan način. Na novim skupštinskim izborima da građani odaberu svoje istinske i autentične predstavnike.

Vi imate mjesto gradske pročelnice za kulturu?

Ne, mi nemamo mjesto. To treba jasno reći, gospođa Lederer nije imenovana niti u skupštini niti bilo kojom političkom odlukom. Građanka Ana Lederer se temeljem svojih kompetencija, kao bivša dvostruka intendantica HNK, ugledna znanstvenica i zamjenica ministra kulture javila na natječaj za službeničko radno mjesto pročelnika gradskog ureda za kulturu. Ukoliko gospodin Bandić drži da ju je imenovao iz političkih, a ne stručnih razloga, on je u svakom trenutku može razriješiti.

Ona ne bi dala ostavku nakon svega ovoga?

Ona ne može dati ostavku. Ona nije imenovana po Gradskoj skupštini, dakle to nije ekvivalent ministarskom mjestu. Ona provodi gradsku kulturnu politiku i gospodin Bandić ukoliko drži da ona nema te kompetencije i da ju je imenovao iz političkih razloga, on će ju razriješiti.

O aferi SMS

Ja o tom ne znam ništa. Od kad sam ušao u politiku, od kad politički razmišljam od najranije mladosti, tračevi obavještajnog, paraobavještajnog podzemlja me nisu nikada zanimali.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl