(VIDEO) Evo što je predsjednik Tuđman rekao povodom proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske!

Foto: predsjednica.hr

Dana 25. lipnja 1991. Hrvatski je sabor donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom SFRJ, proglašujući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Tu odluku javnosti je obznanio hrvatski predsjednik dr. Frajno Tuđman, a danas se tog dana sjećamo obilježavajući Dan državnosti. Odluka je uslijedila kao rezultat referenduma o samostalnosti koji je proveden 19. svibnja 1991.

Građani su na referendumu odgovarali na dva pitanja:

1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?

2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?

Na referendum je izašlo čak 83,56% hrvatskih birača te se 94,17% izjasnilo potvrdno na prvo pitanje, tj. za hrvatsku samostalnost.

Tog 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je donio dvije značajne odluke: Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske.

Važniji datumi za suverenu hrvatsku državu – znate li kada se obilježava koji nacionalni praznik?

Tim povodom javnosti se obratio hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Govor su putem radija i televizije pratili milijuni građana.

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujem svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta” – istaknuo je predsjednik Tuđman.

No, odluka Hrvatskog sabora o suverenosti ubrzo je, pod pritiskom međunarodne zajednice, stavljena pod moratorij. Međunarodna je zajednica, naime, pod objašnjenjem da je to potrebno za smirivanje ratne situacije, zatražila od Hrvatske odgodu primjene odluke o raskidu državno-pravnih veza sa SFRJ. Velikosrpska agresija tada je već započela te se rat sve više zahuktavao. Hrvatska je tako Brijunskom deklaracijom, 8. srpnja 1991., uvela tromjesečni moratorij na odluku o suverenosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr