(VIDEO) Radin, potpredsjednik Sabora, vrijeđao ustavnopravne stručnjake Smerdela, Palića, Podolnjaka

Foto: snimka zaslona

U Otvorenom Hrvatske televizije u srijedu gostovali su Zvonimir Troskot iz Inicijative Narod odlučuje, Kristina Pavlović iz inicijative za promjenu izbornog sustava, Krešo Beljak, saborski zastupnik HSS-a i Furio Radin, predstavnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Sabora te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Doc. dr. sc. Palić: ‘Referendumska pitanja u skladu su s Ustavom, glasat ću ZA novi, bolji i pošteniji sustav izbora zastupnika’

Zastupnik Furio Radin napao je inicijativu Narod odlučuje optužujući je za uskraćivanje prava nacionalnim manjinama, a u svom govoru se s omalovažavanjem osvrnuo na tvrdnje ustavnopravnih stručnjaka Matu Palića, Branka Smerdela i Roberta Podolnjaka.

Pročitajte što stručnjak za ustavno pravo prof. Smerdel kaže o sudjelovanju zastupnika manjina u formiranju vlasti

“Ne postoji niti jedna ustavna mogućnost da zastupnici imaju različite kompetencije i različite ingerencije”- kazao je Radin. Na voditeljevo pitanje kako to da su onda ustavnopravni stručnjaci Smerdel, Palić i Podolnjak utvrdili da su pitanja u skladu sa Ustavom, Radin je rekao:

“Pričekajmo da svoj sud da Ustavni sud. Ta tri suca nisu članovi Ustavnog suda”.

“Smerdel je pisao Ustav” – odgovorio je voditelj.

“A dobro. A Podolnjak nije ni završio pravo, a pozivaju se na njega!” – ustvrdio je Radin za dr. sc. Roberta Podolnjaka, izvanrednog profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu s katedre za Ustavno pravo te redovitog člana Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Hrvatske udruge za ustavno pravo, Međunarodnog udruženja za ustavno pravo (IACL) i Hrvatskog politološkog društva.

(VIDEO) Prof. Podolnjak: ‘Oba referendumska pitanja u skladu su s Ustavom’, prof. Raspudić: ‘Treba promijeniti pravila izborne igre’

“Smerdel, isto kao i g. Palić, vidjeli smo u Saboru, jedan dan dolazi s jednom idejom, drugi dan s drugom. A sad s trećom idejom, jer je sad ta ideja popularna. Želi se omalovažavati nacionalne manjine.”, tvrdio je Radin u emisiji.

Izvor: narod.hr/hrt