(VIDEO) Grmoja o proračunu: ‘5 mlrd. kuna poreza više će se uzeti hrvatskim građanima, veliki novac potroši se na političku trgovinu s Bandićem’

Foto: Snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Hrvatski sabor cijeli je dan u četvrtak raspravljao o proračunu za 2020. Predsjednik Vlade i ministar financija poručili su da će proračun omogućiti daljnji razvoj, porezna rasterećenja i rast standarda. Slijedila je burna saborska rasprava – uvrede, optužbe, pa i izbacivanje iz sabornice. Koliko novca u idućoj godini država planira prikupiti i potrošiti, tko su dobitnici, a tko proračunski gubitnici?

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Grozdana Perić, saborska zastupnica HDZ-a, Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a, Božica Makar, saborska zastupnica HNS-a i Nikola Grmoja, saborski zastupnik i politički tajnik Mosta nezavisnih lista:

– Proračun je u prvom redu razvojan, socijalno osjetljiv, pokazuje da se vodi računa o građanima i o privredi, o umirovljenicima, o svim potrebitima, vodi se računa o demografiji, o mladima i o svemu što je potrebno za kvalitetno funkcioniranje države – tvrdi Grozdana Perić, saborska zastupnica HDZ-a i predsjednica Odbora za financije i državni proračun.

– Lijepo bi bilo da je to tako, ne slaže se Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a i naglašava da mi u stvari zaostajemo. Ne želi uspoređivati, kaže Hrvatsku s razvijenim zemljama zapadne Europe, ali kada se usporedimo s tranzicijskim zemljama, koje su izuzev Slovenije, nekad bile daleko iza nas, vidjet ćemo koliko zaostajemo.

– Prošle godine te su zemlje (Slovačka, Mađarska, Poljska) imale stope rasta BDP-a iznad 3 posto, mi 2,6 posto. S takvom stopom rasta mi ćemo zaostajati i razlika između nas i njih će biti sve veća – kazao je.

Božica Makar, saborska zastupnica HNS-a smatra da je dobra strana proračuna to što rastu plaće i mirovine jer znamo, kaže, da su male. Osvrnula se na dio koji vode HNS-ovi ministri – građevinarstva i graditeljstva i prostornog uređenja gdje su, tvrdi, znatna povećanja te pohvalila njihov rad. Komentirala je i trećeg HNS-ovog sektora – obrazovanja:

– HNS-u je obrazovanje stvarno bitno, bitne su i plaće učitelja. Velika je stvar što su pregovori uopće počeli. Ono što je dogovoreno je da će se učiteljima plaće povećati za 8 posto, ali premijer je dao i garanciju da se ide u korekciju koeficijenata. Vjerujemo premijeru, vjerujemo da će se to dogoditi jer učitelji trebaju dobiti na značaju, oni su ti koji nose reformu i zavređuju poštovanje – ustvrdila je.

Što se tiče plaća profesora, Jelušić smatra da je uzrok problema ego i odnos u koaliciji:

– Da je HDZ-ov ministar dogovorio povećanje koeficijenata, to bi prošlo jer novac za to ima. Premijer je sada dao puno više novaca ali nije to odmah napravio jer je to tražio HNS-ov ministar. I zbog odnosa u koaliciji trpe danas profesori, učenici, roditelji, pa zar nam to treba – upitao je.

– Proračun je 30 mlrd. kuna veći nego prošlogodišnji, 5 mlrd kuna poreza više će se uzeti hrvatskim građanima i sve bi bilo dobro da je premijer rekao da vrše pravednu redistribuciju, ali to nije tako. Oni koji su podobni dobivaju novac, veliki novac potroše na političku trgovinu s Milanom Bandićem – kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik i politički tajnik Mosta nezavisnih lista.

Naglasio je da se ne smanjuje javni dug i da je jedina vlada koja ga je smanjivala bila ona Tihomira Oreškovića. Drži da ova vlada samo smanjuje udio duga u BDP-u.

Gosti su se osvrnuli i na današnju atmosferu u Saboru.

Grmoja smatra da je premijer došao previše nervozan zbog unutarstranačkih problema u HDZ-u, počeo je s uvredama, na koje čak i nisu, kaže, oštro reagirali.

Perić smatra da to nije točno i da je oporba tražila način kako bi ga izbacila iz takta što je legitimno, kaže, ali pošto se radi o važnom dokumentu, trebalo se je ozbiljnije pristupiti i na kraju dati te konstruktivne prijedloge kroz amandmane, raspravu a ne kroz animozitete druge vrste.

– Kada nemate ozbiljne rezultate i argumente, onda krenete napadački kao što je premijer jutros krenuo. Ljudima se treba govoriti istina pa neka sami ocijene. Rekao sam da su naše stope rasta nezadovoljavajuće, ne zanima me što premijer ima dobar ugled u Europi – kazao je Jelušić i ustvrdio: Nemojmo se zavaravati da je nama dobro jer nije!

Makar je poručila da je neophodno naći modele, smanjiti parafiskalne namete i ozbiljno razmisliti o poreznom rasterećenju poduzetnika jer su oni, kaže motor gospodarstva.

Za Grmoju je neophodna reforma javne uprave, ukidanje nepotrebnih agencija, smanjenje broja općina i gradova, ukidanje županija…

– Želim biti večeras ne samo glas profesora, nego privatnog sektora, onima koji privređuju i stvaraju dodanu vrijednost a o njima nitko ne vodi računa, namet im se stalno povećava – upozorava.

– 9,3 mlrd je ukupno oslobođenje građana i poduzetnika po svim parametrima porezne reforme i to se ne može osporiti, to su mjerljivi podaci koji se mogu provjeriti. Svaki pomak – PDV-a, poreza na dobit, trošarina, doprinosa itd sve se to može vidjeti. Naša je odgovornost itekako velika a sve što se nije desetljećima uzimalo u ruke da bi se popravilo, sada je došlo na naplatu – odgovorila je Grozdana Perić.

Grmoja vidi i dobre stvari u proračunu. Događaju se, kaže zbog stanja na tržištu kapitala i okruženja koje je vrlo povoljno.

– No, mi nismo to povoljno stanje iskoristili da provedemo reforme i ja se pribojavam nove recesije. Vlada se ne ponaša odgovorno, skupo plaća ovu koaliciju i to će na kraju platiti hrvatski građani – kaže.

– Ovaj proračun donosi povećanje plaća javnom sektoru, ali što je s realnom sektoru? Što je sa zaposlenima u graditeljstvu, turizmu, trgovini, industriji? Vlada bi trebala poduzimati mjere koje će pogodovati većini, ova vlada pogoduje manjini i to onoj koja je bogatija – ocijenio je Jelušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt