(VIDEO) Hasanbegović Fuchsu: ‘Hoćete li poništiti odluku o uvođenju filma Dnevnik Diane Budisavljević, kojega je financijski dotirao i srpski HAVC, u škole?’

Foto: snimka zaslona

Na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, zastupnik Bloka za Hrvatsku, dr. sc. Zlatko Hasanbegović uputio je pitanje ministru Fuchsu vezano uz uvrštenje filma Dnevnik Diane Budisavljević u kurikul za osnovne i srednje škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poštovani ministre Fuchs,
Kao što Vam je poznato, možda i nije, pomoćnica Vaše predšasnice, gospođa Lidija Kralj-Algebra, 2. lipnja ove godine, velikodušno je prihvatila molbu naše ugledne sineastice, gospođice Dane Budisavljević, i izdala pisanu suglasnost za prikazivanje i tumačenje filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ u osnovnim i srednjim školama.

U historiografskom smislu, što je jedino relevantno za uvođenje u nastavu povijesti, proizveden je osrednji i dosadan klišeizirani protudokumentarni filmski pamflet, koji ne da je u protimbi s utvrđenim povijesnim činjenicama, već, što je posebice bizarno, i s objavljenim rukopisom Dnevnika Diane Obexer Budisavljević na kojem se scenaristički parazitiralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mnoštvu poluistina, laži i besmislica, koje bih satima mogao povjesničarski secirati, tek jedan primjer. U filmu je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac opisan kao kukavica i kolebljivac koji pilatovski pere ruke te označen kao, citiram filmski dijalog, „ispovjednik“ upravitelja jasenovačkog logora, što je parafraza mudrosti Aleksandra Vulina o Stepincu kao „ustaškom vikaru“.

Ministre Fuchs, moje pitanje glasi: hoćete li i kada poništiti odluku bivše pomoćnice Kralj, a ako nećete, molim vas da mi odgovorite koji je interes hrvatske države u školsku nastavu presedanski uvoditi klišeizirani protudokumentarni filmski pamflet čiji su prototuhrvatski promidžbeni potencijal, osim notornog HAVC-a, prepoznali i financijski dotirali i Vučić-Vulinov državni Filmski centar Srbije, za neupućene, srpski HAVC.” – upitao je dr. sc. Hasanbegović.

> Dr. sc. Vlatka Vukelić za Narod.hr: Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ je ‘Bitka na Neretvi’ hrvatske kinematografije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Mario Kevo: Diana Budisavljević u škole – Struka na margine

> Uvrštenje filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ u školski kurikul: Više drže do ‘istine’ jedne redateljice nego povjesničara

> Plenkovićeve ministrice Obuljen i Divjak osigurale da lažno prikazivanje Stepinca – bude obvezni dio obrazovanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kao što znate, kurikuli u nastavnim programima u hrvatskim školama su onaj dio koji propisuje nastavno gradivo. Nigdje u tim kurikulima nije propisan onaj dio materijala koji se može koristiti u nastavi u školama. Određena odobrenja za korištenje drugih materijala jednako tako su propisana da se mogu koristiti ukoliko na njih suglasnost dade Agencija za odgoj i obrazovanje. To u ovom slučaju nije bilo tako i ja ću svakako provjeriti što se desilo u Ministarstvu za vrijeme pomoćnice Lidije Kralj. Nakon što pogledamo o čemu se radi i kako je procedura tekla, Ministarstvo će dati svoj stav.“ – odgovorio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

“Ako ne ukinete odluku pomoćnice Kralj u kurikul uvrstite i Zafranovićevu Djecu s Kozare”

Na to je dr. sc. Hasanbegović kazao:

“Ja Vas u tom kontekstu unarpijed izvješćujem: krajem listopada u Beogradu je najavljena je premijera filma Dara iz Jasenovca, gospođa Obuljen može Vas izvijestiti o čemu je riječ, također obilato, s više milijuna eura, dotiranog iz fondova Vučićevog Filmskog centra Srbije, već u najavama hvaljenog u istom Vučićevom medijskom agitpropu, RTS, Sarapini Pinkovi, na kojem je bez imalo moralnih dvojbi i srama nastupala i predstavljala svoj film i gospođica Dana Budisavljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vašu informaciju, nakon desetljeća bezuspješnog obilaženja različitih proračunskih kazana, Vučićev Filmski centar Srbije smilovao se na kuknjavu hrvatskog redateljskog klasika, specijaliziranog za dokumentarno utemeljene filmske spektakle iz hrvatske povijesti, Lordana Zafranovića, i odlučio odriješiti srpsku proračunsku kesu za njegov film, Djeca s Kozare, tematski i sadržajno podudaran s Dnevnikom Diane Budisavljević i Darom iz Jasenovca.

Ministre Fuchs, ukoliko ne poništite odluku bivše pomoćnice Kralj, nema razloga da dosljedno tekućoj kulturno-prosvjetnoj politici vlade mr. Plenkovića u školski kurikul ne uvrstite i Daru iz Jasenovca i Zafranovićevu Djecu s Kozare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.