(VIDEO) Ivana Pudić na prosvjedu protiv IK: ‘Neka premijer barem 1/10 svoga truda i vremena koje je uložio u ratificiranje, uloži u rješavanje problema’

Foto: snimka zaslona

“Premijeru, ovaj narod zaslužuje imati premijera koji osluškuje I voli svoj narod više od vlastitih ambicija”, poručila je Ivana Pudić na splitskoj rivi prošli četvrtak kada je održan prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

> (FOTO) Prosvjed protiv IK: Usporedite fotografije Božinovićevih 5000 u subotu i 100 tisuća na dočeku rukometaša 2004.!

Pogledajte govor ovdje:

Govor Ivane Pudić u cijelosti možete pročitati u nastavku:

 Moje ime je Ivana Pudić, rođena sam u Slavonskom Brodu, u Slavonskom Brodu sam odrasla, školovala se i za vrijeme Domovinskog rata provela svoje dane u podrumu. Za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, samo 1992. god. poginulo je 27 djece, a ranjeno 67-ero, Slav. Brod je grad s najviše stradale djece u domovinskom ratu.

Danas, i zadnjih gotovo 10 godina, Slavonski Brod, šesti po veličini u Hrvatskoj, je, zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda, grad čiji je zrak jedan od najzagađenijih u Europi. Zrak u Slavonskom Brodu u nekim je trenucima zagađen čak do 40 puta više od dopuštenog, a lebdeće čestice izazivaju najteže posljedice – teška oboljenja. Djeca rođena u zadnjih 9 godina nikada nisu udahnula čisti zrak a upravo je čisti zrak jedno od osnovnih ljudskih prava.

Svjedoci smo kako kada postoji volja premijer Plenković  može vrlo brzo i promptno reagirati, kao  kod odluke o ratifikaciji Instabulske konvencije ili npr. radi jednog otrovanog čovjeka u Ujedinjenom kraljevstvu protjerivanjem ruskog diplomata, a deseci tisuća građana Slavonskog Broda se truju već više od 9 godina svaki dan
Ovdje sam da zajedno s vama poručim premijeru da sam protiv nasilja bilo koje vrste i po bilo kojoj osnovi, bilo da se radi o nasilju nad ženama, djecom, bilo o nasilju nad građanima i djecom Slavonskog Broda, bilo o nama, narodu kojeg premijer smatra nepismenim i čiju volju ignorira. Ovdje sam jer smatram da nije potrebna ratifikacija Istanbulske konvencije da bi se žene zaštitilo od nasilja, smatram da Hrvatska s pamentim i sposobnim mladim ljudima, bez uplitanja skupine Grevio, provođenjem vlastitih zakona može riješavati problem nasilja nad ženama.

> (FOTO, VIDEO) Desetci tisuća okupljenih u Splitu: ‘Podignite ruku PROTIV ratifikacije Istanbulske konvencije i zaštitite narod

Pozivam premijera da barem 1/10 svoga truda i vremena, koje je suprotno volji naroda koji mu je omogućio da bude premijer, uložio u ratificiranje Istanbulske konvencije, da uloži za rješavanje problema zagađenog zraka u Slavonskom Brodu. Da je toliko truda i napora već uložio za ono što ovaj narod želi i zaslužuje, brzinom kojom je protjerao ruskog diplomata, vjerujem da bi građani i djeca Slavonskog Broda danas udisali čisti zrak, da bi znali uzrok nedavnog zagađenja vode, da bi gospodarstvo jačalo, da se mladi sposobni I pametni ljudi ne bi iseljavali niti iz Dalmacije a ni iz Slavonije.

Smatram da se upravo radi nedovoljno uloženog truda onih koji bi trebali svakom građaninu RH osigurati temeljne uvjete za život I čist zrak kao osnovno ljudsko pravo, nad građanima Slavonskog Broda vrši nasilje.

Izvor: narod.hr