(VIDEO) Jedna od tema za EU izbore građanski referendumi

Foto: snimka zaslona

“Toliko dobro radite posao, ne možete primiti konstruktivnu kritiku, sve oko sebe koji vam daju konstruktivnu kritiku proglašavate neznalicama, a dodatno vam je trebala saborska rasprava od 33 sata ne bi li priskrbili još 2,5 milijuna kuna, da možete imati medijsku okupaciju prostora i zapravo – propagandu. Pa ne vide li građani i lijevo i desno u kakvoj ste situaciji?”, odgovorila je Sonja Čikotić(Most) Karlu Ressleru(HDZ) referirajući se na Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, poznatiji kao ‘Lex Kuščević’, tijekom sučeljavanja na Novoj TV.

Podsjetimo, Vlada Andreja Plenkovića je u Hrvatski sabor u veljači uputila zakon prepisan od SDP-a o financiranju referenduma, a za koji su glasovali i zastupnici HDZ-a koji su 2015. godine bili protiv njega. Njime se naime otežava građane u financiranju svoj vlastitog referenduma te ga se tretira kao politička aktivnost zbog čega su referendumske inicijative izložene rigoroznim pravilima koje vrijede za političke stranke.

Za Zakon su glasovali i zastupnici HDZ-a koji su 15.5.2015, u tadašnjem sazivu Sabora, glasovali protiv navedenog zakona, a to su redom: Branko Bačić, sadašnji predsjednik Kluba HDZ-a, Josip Borić, Sunčana Glavak, Domagoj Ivan Milošević, Ante Sanader, Ivan Šuker i Miroslav Tuđman.

>Nevjerodostojni HDZ: Što je o referendumu u 2014. tvrdio Jandroković, a što danas tvrdi Kuščević

>(VIDEO) Hasanbegović o zakonu koji će onemogućiti referendume: ‘Kuščević uvažio i sve one izmjene koje su 2015. tražili SDP-ovi NGO sateliti’

>(VIDEO) Nakon 38-sati obrazlaganja 888 Mostovih amandmana s 81 glasova za i 0 protiv izglasan ‘Lex Kuščević’

“Postavljanjem prevelikih ograda i prepreka referendumu onemogućavate neposredno izjašnjavanje građana, a referendum uspoređujete s političkom utakmicom, što nije korektno niti je dobro za razvitak neposredne demokracije i zbog toga nećemo podržati zakon. Tako je HDZ govorio prije tri godine, a danas u proceduru pušta isti zakon”, upozoravao je Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Takozvani ‘Lex Kuščević’ izglasan je u Hrvatskom saboru nakon rekordne rasprave koja je trajala 38 sati bez prekida, a u kojoj su sudjelovali isključivo zastupnici Mosta u praznoj sabornici. Oni su predložili čak 888 amandmana na ovaj zakon koji je sa saborska većina koju čine HDZ-HNS-HDS-HSLS-Saucha te povremeno poneki nezavisni zastupnici Bandićevog kluba.

Tim je zakonom usput i povećan iznos za europarlamentarne izbore iz državnog proračuna, te je financiranje stranačkih kampanja podignuto s 1,5 milijuna kuna, na 4 milijuna.

Prijedlog ovog zakona u Sabor došao je nedugo nakon što je Vlada Andreja Plenkovića stopirala raspisivanje referenduma GI Narod odlučuje o pravednijem izbornom zakonu.

Podsjetimo, GI Narod odlučuje je prikupila dovoljan broj potpisa – 405.342 valjana potpisa za prvo, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje. Ipak, na temelju proizvoljnih kriterija Plenkovićeva Vlada diskvalificirala je 40.000 potpisa, te je nedostajo manje od 1% za raspisivanje referenduma o prvom pitanju, odnosno 2% o drugom.

Povjerenstvo ministra Lovre Kuščevića zatim je uništilo kontrolne liste, na temelju kojih se moglo vidjeti zašto su pojedini potpisi ocijenjeni kao nevažeći te je utvrđeno kako je Terezija Marić, predsjednica Kuščevićevog Povjerenstva, rekla da je rezačem papira uništila kontrolne liste, a dokaz o uništenju lista zabilježen je na 4. stranici zapisnika koji su svi članovi Povjerenstva potpisali, o čemu je GI Narod odlučuje izvijestila javnost i Ustavni sud koji do danas uopće nije razmotrio dopis inicijative.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr