(VIDEO) Knezović za dnevnik Nove TV: “Pripadnici manjina glasanjem za redovne liste jasno pokazuju što misle o tome da im treba povlašten položaj”

Inicijativa “Narod odlučuje” kreće u borbu za raspisivanjem referenduma o promjeni izbornog sustava. Tvrde kako su prikupili dovoljan broj potpisa, iako službena brojka još nije poznata.

U Dnevniku Nove TV s reporterom Andrijom Jarkom razgovarao je Dominik Knezović iz inicijative „Narod odlučuje“ u kojoj tvrde da su njihov rad opstruirale i lijeva i desna politička opcija.

Inicijativa Narod odlučuje prikupila oko 450.000 potpisa za referendum?

„Skupili smo dovoljan broj potpisa. 374.740 potpisa imamo, a i dalje brojimo potpise tako da ne mogu izaći u javnost s cjelokupnim brojem. Konačan broj ćemo objaviti jer je to naša dužnost prema volonterima i cijeloj javnosti“, kaže Knezović.

“Skupili smo dovoljan broj potpisa”

Nije želio komentirati tvrdnje kako je prikupljeno više od 450.000 potpisa.

„To nije informacija koju ja imam. Skupili smo dovoljan broj potpisa i još uvijek brojimo te ćemo izvijestiti javnost“, kazao je Knezović.

Najavio je kako će potpise uskoro predati u Sabor s pravnim objašnjenjem referendumskog pitanja te ne očekuju probleme.

O tvrdnjama kako u prvom pitanju imaju dva pitanja te najavama pokretanja pitanja ustavnosti, Knezović kaže je riječ o spinovima.

„Ustavna pitanja koju predlažemo radili su ustavni stručnjaci i ona nisu došla preko noći. Usklađena su s preporukama Venecijanske komisije. Ne bi se upuštali u ovaj proces da nismo bili sigurni da je sve čisto. To su spinovi onih čije se stolice mrdaju u ovoj situaciji“, rekao je Knezović i dodao kako pitanjima ne zbunjuju javnost.

Poručio je kako inicijativa ide s dva referendumska pitanja, specifičnim i općenitim te nema nikakvog zbunjivanja javnosti.

“Ne smanjuju se prava nacionalnih manjina”

Uvjeren je kako se referendumskim pitanjima ne smanjuju prava nacionalnih manjina.

Pripadnici nacionalnih manjina, njih gotovo 80 posto na parlamentarnim izborima glasuju na redovnim listama, a ne na listama nacionalnih manjina. Tu oni pokazuju što misle o tome da imaju nekakav povlašten položaj. Građani pripadnici nacionalnih manjina pokazali su što misle o tome i mi želimo s nacionalnih manjina maknuti taj teret etnobiznismena i političke korupcije. Zastupnici nacionalnih manjina trebaju zastupati njihovu vjeru, kulturu, jezik, tradiciju i integraciju, a ne se baviti političkom korupcijom i etnobiznisom“, rekao je Knezović.

Na pitanje koga optužuju za opstrukciju njihove inicijative, Knezović odgovara kako je građanima Rijeke “ukradeno 6 dana za prikupljanje potpisa”.

Gradonačelnik Obersnel odlučio je da se pitanje neće svidjeti građanima Rijeke, budući da se ne sviđa njemu. Na sličan način bili su opstruirani i građani Samobora. Ministarstvo uprave i ministar Kušćević konstantno ne reagiraju na kršenje ustavnih prava građana“, zaključuje Knezović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr