(VIDEO) Ministar Kujundžić o rekonstrukciji Vlade: ‘Zbog okolnosti je sreća da se događa’

Foto: snimka zaslona

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u RTL-u Danas govorio je o toplinskom valu i kako se zdravstveni sustav pripremio za njega te o mogućoj rekonstrukciji Vlade.

Na pitanje jesu li možda podcijenili toplinski val u Hrvatskoj, Kujundžić je kazao da smatra da niti mediji, a ni drugi subjekti, kao što je Ministarstvo zdravstva, nisu podcijenili toplinski val.

“Ministarstvo zdravstva je na svojoj stranici imao upozorenje i naputke što činiti. No, nekako se svi mi kao pojedinci zaboravimo pa mislimo da nas neće. I sada šaljem poruku građanima da se čuvaju. Građani trebaju maksimalno izbjegavati biti na suncu, ako se ne mora biti. Uzimati dovoljno tekućine. Ako se mora biti na suncu, onda treba koristiti zaštitu kao što su šeširi, kape i slično”, kazao je Kujundžić.

“Hljeba, hljeba, gospodaru”

Na pitanje kako zdravstveni sustav podnosi ove vrućine, Kujundžić je kazao da je povećan broj pacijenata, a posebno se to odnosi na one pacijente koji imaju kardiovaskularne bolesti, a više je i moždanih udara. “Sustav s time ima opterećenje i s time izlazimo na kraj”, rekao je Kujundžić i potvrdio da u nekim bolnicama nema “rashladnih sustava primjerenih ovakvim vrućinama”.

“Jučer sam u Rijeci upotrijebio Mažuranićev stih: ‘Hljeba, hljeba, gospodaru’. Nama u Hrvatskoj treba djela. Ova Vlada je u posljednje tri godine napravila toliko pozitivnih djela i pomaka, pa i u građevnom i opremnom smislu dogodilo u bolnici”, kazao je Kujundžić i dodao da ne “trebamo puno pričati nego raditi u granicama onoga što imamo”.

Kujundžić smatra da u Hrvatskoj ima “primjeren broj ekipa Hitnih pomoći”. “To ne znači da se ponekad mogu dogoditi i incidentne situacije kao što je bila prošle godine u Zaprešiću. Tamo je prvenstveno priroda bolesti, a ne Hitna pomoć bila u osnovi”, rekao je Kujundžić.

Zbog odlaska ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe počela se spominjati i šira rekonstrukcija Vlade Andreja Plenkovića. Na pitanje hoće li on ostati do kraja mandata u Vladi, Kujundžić je kazao da je izbor Pejčinović Burić njezin osobni uspjeh, ali i uspjeh hrvatske diplomacije.

“To je jedan veliki čin i u tome smislu je sreća da se događa rekonstrukcija Vlade”, kazao je Kujundžić te dodao kako premijera Plenkovića treba pitati hoće li se još netko mijenjati u Vladi.

“Po rezultatima, i što se tiče BDP-a i zaposlenosti i plaća i rejtinga Hrvatske u financijskim krugovima, Vlada nema razloga nešto mijenjati. A da li nekog ministra, uključujući i mene treba promijeniti, to ostavimo premijeru”, kazao je Kujundžić.

Na pitanje zašto je Vlada toliko dugo čekala u pomoću Slavoniji zbog najezde komaraca, Kujundžić je kazao da je borba protiv komaraca, po zakonu, u nadležnosti, županija. “Ove godine je iznimka gdje se očito sustav nije mogao nositi s tom najezdom komaraca koja se dogodila, ali Vlada se mogla nositi. Vlada je reagirala kada je došao prvi zahtjev iz Osječko-baranjske županije”, kazao je Kujundžić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr