(VIDEO) Letica pročitao masonsku zakletvu: ‘Neću odati tajne ni pod kaznom da mi se prereže grlo, iščupa srce i jezik, pokida utroba…’

Foto: Snimka zaslona

Sociolog Slaven Letica gostovao je na HRT-u gdje je pročitao navodnu zakletvu koju je i bivši državni odvjetnik Dražen Jelenić morao položiti pred ”svojom braćom”.

> Glasilo ‘Loža’ – koja su poznata lica u Hrvatskoj članovi masonske lože?

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr: ‘Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u oko 700, ne bi trebali obavljati javne funkcije’

Letica je pročitao:

“Obećavam i zaklinjem se da neću nikada odati tajne slobodnog zidarstva, da neću nikoga upoznati s onim što će mi biti otkriveno pod kaznom da mi se prereže grlo, iščupa srce i jezik, pokida utroba, i da se moje tijelo raskomada, zatim zapali i pretvori u pepeo koji neka se rasprši u vjetar zbog obeščašćenja uspomene i na moju vječnu sramotu”.

Identične riječi zakletve istaknuo je i pravnik, povjesničar i publicist Ivan Mužić, autor knjige Masonstvo u Hrvata, te na svojoj stranici (na kojoj se može pročitati više o masonima) dodao kako se kandidat za treći stupanj posebno zaklinje da “neće nikada objaviti tajne koje će mu biti povjerene i da od sada sve svoje sposobnosti posvećuje slavi i snazi masonskog reda”.

Josip Kregar s Pravnog fakulteta i sociolog Slaven Letica gostovali su u emisiji Studio 4 na HRT-u gdje su komentirali ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Jelenić je podnio ostavku nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član slobodnih zidara. Objava je došla zbog predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su, navodno, ucjenjivali liječnika Nikicu Gabrića i vođe jedne od masonskih loža. Tražili su od Gabrića 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Letica je rekao da ga nije iznenadila Jelenićeva ostavka jer je znao da on ne može izdržati pritisak Vlade.

“Na vlasti je stranka koja se deklarira kao demokršćanska, to znači da hoće biti bliska Kaptolu, a Kaptol ima dosta jasan stav prema masonskim organizacijama i bilo je samo pitanje sati, a ne dana”, rekao je Letica.

“Sama činjenica da je Plenković došao do te informacije bila je dovoljna jer je razmišljao na način kako Crkva razmišlja. Ne mislim da ga je zvao Papa ili kardinal Bozanić, ali sasvim je sigurno u strahu da ne izgubi prerogativ kršćanskodemokratske stranke donio takvu odluku”, dodao je Letica.

Kregar je rekao da je strah od javnosti odigrao najveću ulogu. Nalazimo se u predizbornom razdoblju i svaki glas je bitan, smatra.

“Međutim, učinilo mi se da je Jelenić shvatio da će to biti tema koju neće moći zaustaviti”, rekao je Kregar.

Kregar kaže da se ne radi samo o članstvu u masonskoj loži nego o tome da je Gabrić bio pouzdanik.

“I glavni državni odvjetnik nije se trebao miješati u takve odnose. Bilo bi mu puno pametnije da je to prepustio radu same službe”, rekao je Kregar.

Letica smatra da samo članstvo u masonima ne bi bila takva senzacionalna vijest da je Jelenić odmah to deklarirao. Kaže da je Jelenić bio “ucjenjiva” osoba.

“Prividni kraj skandala je zapravo početak novog skandala jer sad će se otvoriti mnoga pitanja na tragu njegova pristupanja masonskim zajednicama, istupanja iz njih i njegove sadašnje ostavke”, rekao je Letica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT