(VIDEO) Lovrinović: ‘Sabor se dobrim dijelom pretvara u cirkus’

Foto: Snimka zaslona

Evanđelje, banane, Prvi svjetski rat i brojne druge teme bile su noćas predmet rasprave u Saboru. Dvanaest oporbenih zastupnika uspjelo je zahtjevima za stanke i replikama dovesti stanje do apsurda kako bi upozorili na svoje nezadovoljstvo izmjenama saborskog Poslovnika.

Tijekom dana, vladajuća većina izabrala je novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a oporba je postigla dogovor o pokretanju opoziva ministrice Martine Dalić. U Temi dana na HRT-u gostovali su Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku i Ante Babić iz HDZ-a.

Babić je rekao da je sama rasprava iznenadila mnoge u Hrvatskom saboru, pogotovo kada su oporbeni klubovi tražili stanke zbog cijena banana ili Evanđelja po Mateju. “Nije dobro da se na takav sarkastičan način govori o tako važnoj temi za oporbu u Hrvatskom saboru”, istaknuo je.

Lovrinović je rekao kako je jasno da se izmjenama i dopunama Poslovnika želi ograničiti sloboda govora saborskih zastupnika. “Mi smo dobili povjerenje od građana i nitko nam ne smije na takav način sprečavati da govorimo.” Istaknuo je kako sve govori da Sabor gubi na svojoj važnosti, i zaista se to dobrim dijelom pretvara u cirkus.

> I Neovisni za Hrvatsku za opoziv ministrice Dalić, oporba ima 72 glasa

Babić mu je odgovorio da se nikomu ne želi zabraniti da govori. “Svjedoci smo zlouporabe stanke. Cilj je bio da se govori o meritumu, a ne o efemernim stvarima.”

> Tko je Nataša Novaković, nova predsjednica Povjerenstva za sukob interesa

Lovrinović se osvrnuo i na izbor predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kazavši kako je to bio nedemokratski postupak i kako bi bilo puno bolje da se raspisao novi natječaj. “Gdje god taknete, vidite da nije dobar način rada i ja sam zbog toga zabrinut”, zaključio je Lovrinović.

Podsjetimo, nekoliko klubova zastupnika zatražilo je sinoć nešto prije ponoći stanke u Saboru kako bi govorili o aktualnoj političkoj situaciji, uoči rasprave o promjenama saborskog Poslovnika kojima se predlaže drugačiji način uređivanja tog instituta, nakon čega je Mostov Miro Bulj izašao za govornicu s flasterom na ustima.

Bulj je sa zalijepljenim flasterom odšutio minutu, a potom poručio: “Nećete nam zabraniti govoriti uvođenjem flaster Poslovnika.”

Usred noći zastupnik Mosta Tomislav Panenić odlučio je pak raspravu o izmjenama saborskog Poslovnika produljiti izlaganjem na temu poskupljenja banana.

‘Ako ste primijetili, banane su poskupjele. Cijena je porasla za 46 posto, što je, morate priznati, podatak koji ne bismo željeli ni za jedan artikl koji se tako često koristi. Banane su sad između 12 i 14 kuna po kilogramu. Što su razlozi? Kažu da je razlog politička nestabilnost u Hrvatskoj’, rekao je Panenić i prasnuo u smijeh za saborskom govornicom.

Oporbeni zastupnici su raspravu o izmjenama Poslovnika produljivali lamentirajući o dizelskom gorivu, otpadu, pa i Evanđelju po Mateju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt