(VIDEO) Marija Selak Raspudić o motivima ulaska u politiku, referendumu, Hodu za život i neradnoj nedjelji

Foto: Snimka zaslona

Gošća RTL Direkta bila je nezavisna kandidatkinja na izbornoj listi Mosta, Marija Selak Raspudić.

Nino Raspudić komentirao je da mediji namjerno objavljuju fotografiju njegove supruge iz visokog stupnja trudnoće. Onda su reagirale mnoge žene, objavljivale svoje fotografije uz poruku Vidi me, Nino, trudne smo i lijepe.

> Željka Markić: ‘Raspudić je jednim nastupom postigao da ljevičarke slave trudnoću!’

“Mislim da je ta tema već apsolvirana i da je najveća medijska manipulacija to da se mi nismo bavili meritumom, a to su medijske manipulacije, što je ono na što je Nino ukazivao, nego smo upravo skrenuli na neku sporednu stvar gdje se od muhe napravilo slona. Kratko ću se samo referirati na to, mislim da je ovdje riječ o tome da ako ćemo gledati kako su žene reagirale, nitko nije rekao da je to ružno. Treba biti svjestan da kad je fotografija izašla, Vedrana Rudan se ispričala i ja joj se zahvaljujem, sve žene koje su se do tada borile za trudnička prava su zašutjele. Nisu više smatrale da je bitka relevantna. I tu se pokazalo da se ne radi o borbi za trudnička prava, nego se radi o pokušaju diskreditacije, odnosno eliminacije neistomišljenika u ime nekih ženskih prava, što je često slučaj u medijskom prostoru”, rekla je Selak Raspudić.

Na fotografiji se vidi i međunožje Selak Raspudić. Vedrana Rudan je kasnije napisala da je fotografija uvredljiva i da joj je cilj bio poniziti objekt.

“Fotografija mi smeta kao i svakoj civiliziranoj osobi jer je slikana bez mog dopuštenja, a još više me smeta što se pojavljuje u kontekstu nečega što je relativno ozbiljna stvar, a to je moja politička aktivacija. Najviše me smeta što to nikome tko se bavi ženskim pravima ne smeta, za razliku od nekih drugih stvari”, rekla je Selak Raspudić.

Njena kandidatura počelo je neugodno, najprije s izjavom Gordana Jandrokovića koji je Nini Raspudiću poručio da on ima troje djece s istom ženom. Smatra li Selak Raspudić da je u nepovoljnijem položaju jer je žena?

“Ne bih od sebe pravila žrtvu niti se na takav način pozicionirala. Utakmica je počela, vidjet ćemo za koga će biti uspješna na kraju. Vjerujem da će situacija biti kao i s Hrvatskom i Engleskom i da ću ovo moći okrenuti u svoju korist. Nisam u pitanju ja, i ovu pažnju trebamo usmjeriti na ono što je zaista korisno”, odgovorila je.

Zašto su se i ona i suprug odlučili uključiti u politiku?

“To svi pitaju. Hodam ulicom i opravdavam se kao da sam se odlučila baviti prostitucijom. To je pokazatelj prave mjere do koje su degradirane naše temeljne institucije. Ne postoji nitko tko smatra da se treba uključiti u politiku, osim onih koji se uključe kada im je to redovito zadnji izlaz, kad su im sve lađe potonule na nekim drugim područjima. Mi smo odlučili ući u trenucima kad oboje ‘stojimo dobro’, nemamo nikakvu agendu iza sebe niti možemo iz toga neku materijalnu korist. Ne zato što smo mi neki heroji, nego zato što se time treba poslati jedna važna poruka društvu i možda time možemo aktivirati neke druge vrijedne pojedince da oni daju svoj doprinos. A to je da politika treba biti izbor u trenutku kada je čovjek najaktivniji, a ne nekakvo sredstvo bijega i da se zaista svi trebamo vratiti politici i politizirati stvari da bismo mogli popraviti stvari u ovoj državi. A zašto sad, zato što već dugo sustavno oboje pratimo političke procese u našoj državi i ova sadašnja Vlada, od činjenice da je ona na jedan kriminalan način uopće ostala na vlasti, političkom trgovinom, da je rasprodala maternicu društva, a to je sustav obrazovanja, jednoj marginalnoj stranci, koje se isto tako brzo odrekla za vrijeme ovih izbora pa do raspisivanja izbora u vrijeme pandemije, a onda i onemogućavanje općenito referenduma i elektroničkog i dopisnog glasovanja i uopće nerada na jednom izbornom zakonu, to su sve razlozi koji čovjeka natjeraju da se uključi u procese, da pokuša vratiti neku demokraciju u društvo”, rekla je Selak Raspudić o motivima uključenja u politiku.

Za što bi se trebao provesti referendum?

“Trebalo bi ga prvenstveno o izbornom zakonu. Dva su načina za kreiranje izbornog zakona: prvo je da odražava volju građana, a drugi da odražava samovolju političkih čelnika. Mi smo taoci ovog drugog načina. Način na koji se kreiraju te liste, pitajte ljude po cesti znaju li oni uopće tko su njihovi saborski zastupnici, znaju li koja je njihova uloga. Pitajte taj vodeći duopol koji kreira liste. Kakve veze imaju pojedinci koje šalju u ne znam koje županije s istim tim građanima? Dakle, nikakve. ono što se tu radi je da unutarstranačka demokracija gotovo uopće ne postoji i te liste služe da bi se određene poslušnike darivalo za njihovo vjerno služenje vođi”, rekla je Selak Raspudić.

Tko je srozao ugled Sabora?

“Ugled se već dugo srozava. Davno smo izašli iz faze devedesetih kada su intelektualci sudjelovali u životu Sabora. Ugled je sada nedavno srozao i onaj koji ga vodi, Jandroković, razgovorom o nečijem privatnom životu. Ugled sabora srozavaju i čelnici oporbe koji svoje pjesničko umijeće vježbaju na rektalnom alpinizmu, ugled srozavaju ponajviše svi oni čija imena ni ne znamo, koji prešutno ispunjavaju stolice, čije glasove nismo nikad čuli, a služe kao stranačka mašinerija da bi izglasali određene zakone. A ono što najviše srozava politički ugled ove zemlje i što je možda temeljni razlog moje aktivacije, što mi se čine da živimo posebice u ovom trenutku epidemije, je da je došlo do zamjene pojmova i da je arogancija zamijenila kompetenciju. Mi smo uvjereni da je ovaj politički život kojem sada svjedočimo jedini mogući, da ne postoji ništa drugo osim vlade duopola i da oni koji sebe postavljaju kao arogantne pojedince su zapravo oni koji nas jedini mogu spasiti i kompetentni su. Situacija je potpuno suprotna, to su oni koji su otjerali stručnjake i iz ove zemlje i iz politike”, odgovorila je.

Na pitanje o mogućoj suradnji s Domovinskim pokretom Miroslava Škore rekla je da o tome nije razmišljala tako, da najprije treba vidjeti kakvi će biti rezultati izbora i tko će sve biti u Škorinoj koaliciji i tko će ući u Sabor.

Što misli o radu nedjeljom?

“Pokazali smo sada za vrijeme epidemije da možemo bez kupovine nedjeljom i tu treba imati u vidu radnička prava, nije to samo vjerničko pitanje, nego i pitanje radničkih prava.

Upitana je li sudjelovala na “Hodu za život”, odgovorila je: “Nisam išla, a u ovom trenutku ne bih išla jer smatram to skupljanjem jeftinih političkih poena i mislim da bi time obezvrijedila ozbiljan građanski aktivizam onih koji su od početka u tome. Previše imamo istrošenih političkih lica koji tako hodaju da bi skupljali bodove, a ne se borili za opće dobro”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr