(VIDEO) Ministar Horvat: ‘Siguran sam da će trgovački centri i trgovine ponovno početi raditi nedjeljom’

Foto: fah

Već treću nedjelju trgovine i trgovački centri imaju zabranu rada.

Oni veliki zbog toga se bune, dio ih prijeti otkazima i ustavnom tužbom. Na Ustavnom sudu već se nakupilo nekoliko zahtjeva za ocjenom ustavnosti ove mjere, a vladi je već stigao zahtjev da se očituje.

No čini se da bi prije nego što Ustavni sud presudi, Stožer ipak mogao ukinuti tu mjeru.

Denis Čupić, predsjednik udruge developera iz Hrvatske udruge poslodavaca kaže kako će višak ljudi biti između 15.000 i 20.000.

“I nemojmo se zavaravati, taj višak će se već osjetiti u lipnju, jer nitko si ne može priuštiti luksuz da dva tri mjeseca radi s viškom, stvara si gubitke”, upozorava.

Iz HUP-a su vladi uputili dva dopisa. Jednim traže ukidanje zabrane rada nedjeljom i ukidanje sata za dezinfekciju trgovine, a drugim predlažu ako se već mora braniti rad, da to bude ponedjeljkom kada, prema analizi koju su proveli, kupci najmanje posjećuju trgovačke centre.

“Onog trenutka kada prijetnje bolesti više biti neće i socijalna distanca će biti olabavljena siguran sam da će i trgovački centri i trgovine ponovno početi raditi nedjeljom“, napominje ministar gospodarstva Darko Horvat.

“Prihod se prelio na subotu i ponedjeljak, a moram reći da nam je puno jednostavnije organizirati naše zaposlenike i naši zaposlenici su puno sretniji zadovoljniji sa ovim načinom rada. Nama odgovara da tako ostane”, kaže Jure Radoš, član Uprave Pevexa.

Obiteljski obrt u srcu Pule posluje već 58 godina. “Nedjelja treba biti dan kada svi odmaraju sa svojim obiteljima”, uvjerena je Anđelina Đinić.

Zabrana-ne, regulacija rada nedjeljom-da, kaže Čupić.

“Ako mi cijelo vrijeme govorimo o tome da se treba regulirati rad trgovine, što je s ostalim djelatnostima. Onda ajmo otvoriti raspravu i zatvoriti sve nedjeljom, jer svaka druga rasprava će pasti na ustavnom sudu”, napominje Čupić.

Vlada je od Ustavnog suda dobila zahtjev za očitovanjem o mjeri zabrane, no na njega čini se neće odgovoriti jer smatraju kako vlada nema ništa s tom odlukom Stožera. U pripremi je zakon kojim će regulirati rad nedjeljom.

“Dat ćemo poslodavcima priliku da u međusobnim razgovorima i dogovorima dođu to konačnog zaključka koje trgovine i kada će nedjeljom raditi, taj rad nedjeljom plate minimalno 50% više od onoga što plaćaju u normalnom radnom danu“, otkriva ministar Horvat.

Zakon planiraju u proceduru poslati na jesen, osvoje li ponovno vlast.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr