(VIDEO) Na ‘Hodu za slobodu’ u Rijeci pjevali komunističku pjesmu radu

Foto: Snimka zaslona

Tijekom ovogodišnjeg “Hoda za život” koji se prošli vikend održao u Osijeku i Rijeci pod geslom “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu”, istovremeno se u Rijeci održao protuhod nazvan “Hod za slobodu”.

Tom su prilikom na “Hodu za slobodu” u Rijeci pjevali i jugoslavensku komunističku pjesmu “Da nam živi rad”.

> (VIDEO) U Rijeci i ove godine otežavaju Hod za život

> (VIDEO) Dalija Orešković o Hodu za život: ‘Podržavaju najgori oblik fašizma i i one koji Hrvatsku žele pretvoriti u ustašku tvorevinu’

> Only gay i kinderfrei: Je li naše društvo postalo neprijatelj djece?

> Antifašizam kao skup poremećenih vrijednosti

Inače, autor pjesme “Da nam živi rad” hrvatski je skladatelj Josip Štolcer-Slavenski koji je od 1924. živio u Beogradu, navodi Ivana Medić.

Završetak Drugog svjetskog rata Slavenski je, navodno, pozdravio s oduševljenjem i entuzijazmom, te dragovoljno stavio svoju glazbu u službu veličanja naroda i rada u to poslijeratno doba obnove i izgradnje komunističke Jugoslavije.

> (VIDEO) Dr. fra Mario Knezović: U Zagrebu se stravičnim ubojstvima nevinih donosila ‘sloboda’?

Tada nastaje “Borba za Jugoslaviju – Simfonijski epos” s kojim pozdravlja “oslobođenje”. Orkestrirao je Internacionalu, harmonizirao partizanske pjesme te napisao pjesme podrške komunističkim radnim akcijama kao što su “Pesma omladini”, “Da nam živi rad”, “Udarnička”, “Pesma petogodišnjem planu” i pjesme koje veličaju komunističkog diktatora i predsjednika države SFR Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Drugarska se pjesma ori
pjesma koja slavi rad
srce gromko nek nam zbori
da nam živi, živi rad!

Podignimo u vis čela
mi – junaci rada svog,
naša zemlja bit će cijela,
da nam živi, živi rad!

U divljaka luk i strijela,
željeznica, selo i grad,
to su naših ruku dela,
da nam živi, živi rad!

Podsjetimo, policija je u Rijeci privela 11 ljudi koji su pokušali prepriječiti put i zaustaviti povorku “Hoda za život”, no bezuspješno.

“Moj mozak odbija povratak u srednji vijek”, “Moja jajašca, moj omlet”, “Priziv savjesti = Uskraćivanje skrbi”, “Ne diraj me s krunicom u rukama, sloboda je stvorena u mukama”, “Nećemo natrag” i “Izvini ako moja prava smetaju tvojoj mizoginiji”, neki su od transparenata iz povorke “Hod za slobodu” koji je u Rijeci organiziran protiv Hoda za život.

> (FOTO) Aktivisti u Rijeci i Osijeku pokušali spriječiti Hod za Život: Policija privela 11 ljudi

Nekoliko dana ranije na konferenciji za novinare riječkog protuhoda nazvanog “Hod za slobodu” ustvrdili su da je državna politika prožeta “nacionalističkim konzervativnim ideologijama koje žene vraćaju u kućnu sferu i čine je jedino i isključivo roditeljicama nacije, ali ne i punopravnim članicama društva“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr