(VIDEO) Kajkić za Narod.hr: ‘Ako se zadarski slučaj istraži do kraja bit će to najveća MUP-ova afera, mogle bi pasti doista velike glave’

Nikola Kajkić
Foto: Fah

Stanje u MUP-u je jako loše, nikad gore. Zadarski slučaj otvara pandorinu kutiju, ako se istraži do kraja bit će najveća afera MUP-a gdje bi mogla padati doista velike glave. Ministar kadrovira po MUP-u više nego ijedan do sada“, upozorava u razgovoru za Narod.hr Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije kojeg smo zamolili za komentar zadarskog slučaja oko snimke jurnjave Josipa Ćelića, te stanja u policiji.

“Nama se često javljaju policajci kao Sindikatu i ukazuju na određene nepravilnosti. Mi smo to prosljeđivali i ukazivali na njih, ali nismo nikad vidjeli rezultat da se nešto riješilo. Čini nam se da se sređuju kazne visokim dužnosnicima, političarima i slično. To ne smije biti tako, običan čovjek, bio on policajac, novinar, pekar, zidar, bilo tko, podliježe zakonu, morao bi biti jednak pred zakonom – i političar i visoki dužnosnik u MUP-u”, ističe Kajkić.

“Dok se ne provede USKOK-ova akcija bit ćemo mirni. Jučer sam dao naznaku – ako se ova afera istraži do kraja da će to biti najveća MUP-ova afera u MUP-u od postanka RH. Rekao sam – ako se istraži do kraja! Ako DORH ode do kraja, a mora ići do kraja, padat će velike glave”, naglašava Kajkić.

O ministru Božinoviću

Mislio sam kad je ministar bio Ranko Ostojić da ne može gore, ali sam se razuvjerio. Kada ministar unutarnjih poslova zove načelnika policijske uprave i kadrovira, to nikada nije bilo. Tako se stavlja tog načelnik u nezgodnu situaciju jer želi na potrebno mjesto staviti najboljeg čovjeka jer je to npr. jaka policijska postaja, puno posla, puno događaja, puno raznih sitnih i velikih problema, s kojima se susreću policajci na terenu, a načelnik mora staviti po zahtjevu ministra – čovjeka koji tome nije dorastao. To je recimo jedan od primjera. Ima toga još. I to se ne smije događati. Ministar ne govori istinu kada kaže da se ne miješa u rad policije. A ministar se ne smije u sve uplitati. Smatram da ravnatelj policije manje zna od ministra”, ocjenjuje Kajkić.

“Članovi našeg Sindikata rade i kod jednih i kod drugih, govore nam što se događa, ogorčeni su takvom situacijom”.

“Unutarnja kontrola je izravno pod nadzorom ministra. Sve što se događalo u Zadru, vezano na pritisak, istraživanje policajca ili policajke koji je dao ili dala snimku – ministar je poslao 12 ljudi koji su 10 dana češljali. Pa to je apsurd. Tražili su tko je dao snimku, nisu tražili tko je zataškao prekršaje. Ovo nisu jedini prekršaji, ima još prekršaja koji su zataškani“, kaže Kajkić.

“Kad bankar krade iz dana u dan, pitanje je kad će ga uhvatiti, tako i u ovom slučaju, bilo je pitanje dana gdje će pasti i kad će ih netko prijaviti da sređuju kazne”.

“Nema tu tajni, ali je apsurd – važno je istaknuti – ministar je u Zadar poslao 12 policajaca iz svog ureda da istražuju tko je dao snimku, a da ne istražuju tko je zataškao prekršaj. Sve je bitno, ali prioritet je – tko je zataškao prekršaj”, ogorčeno zaključuje Nikola Kajkić.

Podsjetimo, zadarski policajac Dragan Števanja, suspendiran zbog sumnje da je medijima dostavio informacije i video o prekršaju Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika ravnatelja policije, pojavio se u petak na konferenciji za novinare, ali nije puno govorio jer je pod suspenzijom.

Njegov odvjetnik Branko Šerić rekao je da je Števanja pod disciplinskim postupkom i suspendiran. Kaže da Števanja o tome ne smije govoriti. ”Ja preuzimam odgovornost pa neka me MUP slobodno goni”, rekao je odvjetnik za dnevnik.hr.

Naglašava da je procurila snimka jurnjave Josipa Ćelića, a da je Števanja suspendiran jer je dostavio snimku. ”A nije”, rekao je Šerić i naglasio da je srčani bolesnik, na što je upozorio ispitivača na poligrafu. ”Poligraf je zatitrao gdje kao nije trebao. To je jedini dokaz, a to ne može biti dokaz, zašto je on suspendiran”, rekao je. Kaže i da se nigdje ne navodi kako je to Števanja dostavio službenu tajnu kao niti zašto bi to bila službena tajna.

”Kako je predsjednik Sindikata Nikola Kajkić gdje je povjerenik Dragan Števanja, mislim da bi se moglo raditi o obračunu s ovim sindikatom jer im nedostaje vrlo malo članova da postanu reprezentativni sinidikat u MUP-u”, objasnio je Šerić.

Na pitanje je li Števanja znao za zataškavanje, odvjetnik Šerić rekao je da unutarnji nadzor nije pokazao da je on nešto znao i da nije ništa poduzeo. Šerić je rekao da snimkama ima pristup 28 ljudi, ali da većina ostalih nije bila na poligrafu. ”Da imam pristup podacima u zadarskoj policiji, za tri dana bih našao tko je dostavio DVD”, rekao je odvjetnik i ponovio da njegov klijent nije zviždač.

Na pitanje kako se osjeća, Števanja je odgovorio je protupitanjem kako biste se vi osjećali da ste suspendirani na poslu. Na kraju je izdvojio da nije ni znao za prekršaj Josipa Ćelića i da je doznao tek nakon medijskog upita. Kajkić je rekao da je Števanja mogao i odbiti poligraf i da mu se ništa ne bi dogodilo. ”On je izabran kao žrtveno janje. Ne znamo je li došlo od vrha”, zaključio je Šerić.

Josip Ćelić u međuvremenu je podnio ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije. Formalno, podnio je zahtjev za premještaj iz osobnih razloga, a on mu je odobren.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr