(VIDEO) Objavljeni podaci o hrvatskim braniteljima i mirovinama: ‘Branitelji nisu teret hrvatskog društva’

Zagreb, 9.10.2019.-Održan je okrugli stol o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja. Uz predstavnike ministarstva, sudjelovali su predstavnici drugih državnih tijela i institucija te udruga iz Domovinskog rata. Na slici Tomo Medved. foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Održan je okrugli stol o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja. Uz predstavnike ministarstva, sudjelovali su predstavnici drugih državnih tijela i institucija te udruga iz Domovinskog rata.

Objavljeno je da je u rujnu 2019. godine u evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja bilo ukupno živih, poginulih, nestalih i umrlih 508.605 branitelja. U Domovinskom ratu poginulo je 8.397 branitelja, a nestalih ih je 437.

Hrvatskih branitelja koji su u radnom odnosu u rujnu 2019. godine bilo je 190.408. Oni branitelji koji su u radnom odnosu i koriste mirovinu u rujnu je bilo 6.954. Branitelji koji nisu u radnom odnosu i ne koriste mirovinu u rujnu je bilo 74.627, a izvan mirovinskog sustava ih je 271.989.

Prosječna braniteljska mirovina je 4.200 kn, a najvišu u iznosu od 7.000 kn primaju obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida je 5.700 kn.

Jakov Sedlar za Narod.hr uoči premijere filma ‘3069’ o samoubojstvu branitelja: ‘Društvo nije na pravi način reagiralo kad su u pitanju problemi koje je rat ostavio’

Medved: Branitelji nisu teret hrvatskog društva

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da je neprihvatljivo i nedopustivo stvarati društvenu klimu netolerancije prema hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a osobito prema obiteljima poginulih i nestalih, ranjenih i oboljelih – u smislu da su oni teret hrvatskog društva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT