(VIDEO) Penava za Narod.hr o petokraki u Rijeci: ‘Vlada koja to financira sada glumi zatečenost, a sve je znala još mjesecima prije’

Foto: Grad Vukovar, Rijeka 2020 EPK, fah; fotomontaža: narod.hr

Nakon što je jučer gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava održao konferenciju za medije, na kojoj je govorio o pitanju postavljanja crvene petokrake zvijezde u Rijeci te optužio Vladu za nedolično ponašanje, danas smo s njime razgovarali o tome.

Upitali smo ga je li nakon održane konferencije bilo ikakvih reakcija Vlade po tom pitanju.

„Nije bilo nikakvih reakcija na ono što sam iznio, no, iskreno, nisam ni očekivao da će ih biti. Nakon što sam u veljači ove godine poslao dopis na čak četiri adrese – Vladi RH, Hrvatskom saboru, ministrici kulture i policiji, u kojem sam upozorio jugoslavensku zastavu u Rijeci i planove postavljanja petokrake na riječki neboder, nisam dobio nikakav odgovor. Oni su mi bili dužni odgovoriti kao što je Grad Vukovar dužan odgovoriti na upite građana. Ali, kako nisam dobio odgovor ni sa jedne od ove četiri adrese, nisam ni očekivao da će netko od prozvanih reagirati na jučerašnju konferenciju“.

Gradonačelnik Penava ističe kako Vlada sada, nakon postavljanja petokrake, pokazuje nekakvo čuđenje, iako su o svemu tome znali već davno prije.

„Postavljanje instalacije s petokrakom bilo je u planu još početkom godine, tako da je Vlada, koja to i financira, sve jako dobro znala. Prema tome, gospodo, nemojte glumiti u rujnu nekakvo čuđenje, kada se za sve to znalo još početkom godine. I to sve zato što su riječke braniteljske udruge prosvjedovale, pa su zbog toga u Vladi shvatili da bi se možda trebali prikazati da su desno…“

Penava dodaje kako bi bilo poštenije od ljudi na vlasti kada bi otvoreno izrekli da su za petokraku i da to podržavaju, nego prigodno pokazivati domoljublje, a u stvarnosti financirati ovakve projekte.

U Rijeci ste komunisti, u Borovu selu ste četnici, a u Vukovaru ste Hrvati“ – kaže Penava podsjećajući da Vlada proglašava Vukovar mjestom posebnog pijeteta, a da istovremeno financira udruge i stranke koje u Borovu Selu odaju počast pripadniku agresorske četničke postrojbe Vukašinu Šoškočaninu i u Rijeci postavljanje instalacije s petokrakom.

Kao gradonačenik Vukovara, Penava svjedoči o zločinima koji su za vrijeme Domovinskog rata počinjeni u Vukovaru.

U Vukovaru je 1991. crvena petokraka bila je uvezana s četničkom kokardom. Dovoljno je reći da je grad Vukovar gotovo u potpunosti razrušen, da je bilo preko 1000 mrtvih, zatočenih…“ – kaže zaključujući:
Petokraka je simbol jednog totalitarnog režima, kojeg sav normalan svijet osuđuje.“

“Jesam li trebao na vrh planiranog hotela u Vukovaru naložiti postavljanje petokrake?”

Podsjetimo, „Slučaj petokraka – još jedan primjer ignorancije Vlade Republike Hrvatske“, bila je tema jučerašnje konferencije za novinare na kojoj je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govorio o postavljanju zvijezde petokrake na neboder u Rijeci. Penava je rekao kako je on Vladi RH, Saboru, ministrici kulture, policiji i drugima još 18. veljače ove godine, dok je još bio u HDZ-u, poslao dopis kada je u Rijeci u sklopu instalacije istaknuta zastava SFRJ.

„U tome dopisu sam iskazao svoje zgražanje s činjenicom da je istaknuta jugoslavenska zastava. U istome tome dopisu sam najavio kako će u svibnju biti postavljena i zvijezda petokraka. Tako je i trebalo biti, ali je radi epidemije korona virusa sve to prolongirano. Iako sam morao nisam dobio niti jedan odgovor. Ako gradonačelnik Vukovara ne dobije odgovor na svoj upit što onda mogu očekivati obični građani“, rekao je Penava.

Napomenuo je kako je pod tom istom crvenom petokrakom zvijezdom izvršena agresija na Hrvatsku te pod njom su u Vukovaru i drugim krajevima Hrvatske vršeni zločini, protjerivanja i maltretiranja.

Dodao je i kako se hrvatske građane svako malo „zabavlja“ ideološkim temama koje bi trebale biti stvar prošlosti, ali i da je to mamac na koji se mnogi građani hvataju dok u isto vrijeme se u stranu stavljaju bitne i krucijalne stvari poput velikih problema u gospodarstvu i činjenice da smo po svim parametrima na začelju EU i da su na pretekli i Bugarska i Rumunjska. Prema njegovim riječima u cijeloj priči oko postavljanja zvijezde petokrake sudjeluje i Ministarstvo kulture koje financira tu manifestaciju.

„Isto to Ministarstvo je u isto vrijeme zaustavilo u Vukovaru investiciju izgradnje Hotela vrijednu 180 milijuna kuna gdje bi bilo zaposleno 100 radnika. Pojašnjenje je bilo da će taj neboder narušiti vizuru grada. Jesam li trebao na vrh hotela naložiti postavljanje zvijezde petokrake kako ne bih narušio vizuru grada? Vlada RH pokazuje kameleonsko i nedolično ponašanje. Oni u isto vrijeme Vukovar proglašavaju mjestom posebnom pijeteta, u Rijeci financiraju udruge koje podržavaju komunizam i komunističke simbole, a u Borovu selu udruge i stranke koje veličaju četnički pokret i odaju počast Vukašinu Šoškočaninu“, rekao je Penava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr