(VIDEO) Plenković: ‘HDZ i ja osobno spremni smo na izbore u svakom trenutku’

Foto: Snimka zaslona

Štrajk u prosvjeti, ulazak u Schengen i aktualnu političku situaciju u Dnevniku HTV-a komentirao je premijer Andrej Plenković.

Premijer je kazao kako je jučerašnju odluku Komisije svojim dolaskom u Hrvatsku došao osobno potvrditi i prenijeti poruku podrške povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Zahvalio je ministrima Davoru Božinoviću i Draženu Bošnjakoviću te svim službama i djelatnicima MUP-a i hrvatskog pravosuđa koji su imali značajnu ulogu kako bi Komisija konstatirala da je Hrvatska ispunila kriterije.

“Vjerujem da ćemo u idućim diplomatskim kontaktima državama članicama pojasniti postignuća. Moramo raditi na tome da postignemo konsenzus. Slijedi hrvatsko predsjedanje EU-om i nije običaj da taj dosje tada bude na dnevnom redu, rekao je Plenković za HRT, ali nije htio spekulirati o datumu ulaska Hrvatske u Schengen.

Rumunjske i Bugarske različiti. Te su dvije zemlje ugovorom o pristupanju EU-u pristale na poseban Mehanizam suradnje i verifikacije preuzetih obveza, a mi takav mehanizam nemamo. “Sad je loptica na Vijeću. Mi ćemo raditi našu dionicu”, kazao je.

Vezano za štrajk prosvjetara i na pitanje je li povećanje osnovice za 6 posto njegova konačna ponuda Plenković je kazao kako Vlada poštuje učitelje, ali da vodi politiku fiskalne konsolidacije i daje ponudu o paketu 2+2+2 kroz temeljni kolektivni ugovor. Najavio je kako će idući tjedan na Vladi biti odluka o minimalnoj plaći koja će nastaviti s trendom rasta s od 2496 kn neto kad su preuzeli odgovornost preko 3000 kuna koliko iznosi danas. Nije želio otkriti koliko će porasti. Vodit će računa o onima koji imaju najmanje plaće, ali i da poslodavci koji imaju takve zaposlene ne dođu u problem.

“Naša ponuda na stolu, ona je korektna. I dalje mislim da nema nikakvog razloga za štrajk. Žao mi je zbog toga. To da su koeficijenti nepravedni i nelogični u mnogim segmentima to je točno. U sustavu obrazovanja ima 90.000 zaposlenih, to su jako velika sredstva. Zato smo otišli korak nazad u sustavu PDV-a, on ostaje na 25 posto, kazao je Plenković koji je ponovio da je u njegovom mandatu plaća zaposlenicima u državnom i javnom sektoru samo povećanjem osnovice porasla 18 posto.

Brinemo da naša fiskalna konsolidacija i gospodarski trendovi budu takvi da nam omoguće bolji rejting. Apeliram na sindikate, a posebno na učitelje i profesore na razuman pristup. Angažirat ćemo ako treba i vanjske konzultante da bi se napravio posao kojeg 20 godina nitko nije uspio pravedno i kvalitetno napraviti. Pritom ćemo staviti naglasak na adekvatnu valorizaciju rada i aspekt produktivnosti. Moramo honorirati one koji su dobri, rekao je Plenković uz poruku da je Vlada otvorena za dijalog.

“HDZ i ja osobno spremni smo na izbore u svakom trenutku”

“Mi smo ušli u četvrtu godinu rada Vlade. Normalno je da svi politički akteri traže svoju vidljivost. To poštujem. Ali HDZ ima odgovornost za širu sliku. Držimo koaliciju da bi Hrvaska išla u dobrom smjeru – za manju polarizaciju, manje podjele u društvu, više uključivosti, procesuiranje ratnih zločina, demografsku revitalizaciju, gospodarski rast, nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. O svim tim postignućima jako se malo govori u medijima. Radimo s partnerima na proračunu i poreznoj reformi. Ako se možemo dogovoriti – idemo dalje. Ako ne postoji dogovor, HDZ je spreman na izbore u svakom trenutku i ja osobno”, rekao je Plenković.

U zadnjoj godini mandata Vlada će, kazao je premijer prioritetno raditi na boljoj apsorpciji europskih sredatava, povećanju ulaganja, mobilizaciji 110 milijardi kuna koje imaju mirovinski fondovi, aktivaciji tržišta kapitala. “U procesu Europskog tečajnog mehanizma 2 radimo na tome da država proda manjinske udjele u pojedinim društvima. Smatramo da ćemo na taj način također potaknuti ekonomiju”, rekao je Plenković. Naglasio je kako je položaj Hrvatske u onosu na onaj od prije tri godine je neusporediv.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT