(VIDEO) Plenković na čelo Fonda za zaštitu okoliša imenovao nekadašnjeg drugog čovjeka Hrvatskih voda u vrijeme SDP-ove Vlade

Foto: Snimka zaslona

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade imenovan je novi direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, Siniša Kukić imenovan je direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.”, objavljeno je na službenim stranicama Vlade.

Riječ je o bivšem zamjeniku generalnog direktora Hrvatskih voda iz vremena SDP-ove vlade.

Kukić dolazi na položaj Dubravka Ponoša koji je smijenjen nakon što je sam objavio snimku na kojoj vrijeđa i prijeti Mislavu Kotarcu, predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu, prenosi dnevnik.hr.

Tko je Siniša Kukić?

Siniša Kukić, nekadašnji direktor vukovarskog hotela Dunav, dolaskom na vlast Kukuriku koalicije imenovan je direktorom Vodnogospodarskog odijela Osijek.

Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, smijenjeno je dotadašnje vodstvo te je Kukić imenovan zamjenikom generalnog direktora Hrvatskih voda.

Hrvatske vode su pravna osoba za upravljanje vodama utemeljene Zakonom o vodama.

Hrvatske vode upravljaju vodama u Republici Hrvatskoj radi zaštite života, zdravlja i imovine od štetnog djelovanja voda, te radi osiguranja trajne dostupnosti voda putem optimiziranja ekonomskih i ekoloških koristi na načelima održivoga razvitka.

U izvješću iz 2018. godine zaposlenih u Vodama je bilo 943, a godinu dana ranije 844 zaposlenika.

HNS-ov Ponoš objavio snimke u kojima vrijeđa zaposlenika

Podsjetimo, Dubravko Ponoš bio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od rujna 2017. godine.

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš postao je prvi zaposlenik tvrtke u vlasništvu Ivana Vrdoljaka. Zaposlio ga je samo nekoliko dana nakon što ga je Vlada, u kojoj sjedi HNS, razriješila zbog prijetnji fizičkim nasiljem prema zaposleniku.

> Nakon objava o zapošljavanju HNS-ovaca ministarstvo tvrdi da nema nepravilnosti u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

>Navala HNS-ovaca na natječaj za zaposlenje u državnom fondu kojim predsjeda HNS-ovac: Pročitajte tko se sve prijavio i ušao u uži izbor!

>Prof. dr. sc. Slaven Dobrović: ‘Manipulacije direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost’

>Plenkovićeva imenovanja: U 51 državnoj tvrtki trećina imenovanih su članovi vladajućih stranaka

Ponoš je, podsjećamo, objavio na konferenciji za novinare u rujnu 2019. godine audiosnimku prijetnji koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje.

“Imate na stolu dvije situacije – jedna je četiri i pol minute neprimjerenog govora, a druga milijardu i pol kuna kvalitetnog rada”, poručio je Ponoš. Optužio je Kotarca da je na bolovanju više od godinu dana, te da je bio predsjednik Radničkog vijeća u kojem je svih devet članova osim njega dalo ostavku.

Također, “Jutarnji list” je početkom siječnja 2019. u dva navrata objavio podatke o zapošljavanju u Fondu tvrdeći da je od dolaska HNS-ovog Ponoša na mjesto direktora zaposlen velik broj članova HNS-a, koalicijskih partnera u Vladi Andreja Plenkovića.

Naveo je da je na nedavnom natječaju za zapošljavanje 27 djelatnika u Fondu u drugi krug ušlo petero HNS-ovaca, a da su na natječaju iz prosinca 2017. od ukupno petero zaposlenih novih djelatnika, četvero imali stranačku iskaznicu HNS-a.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odmah je, istog dana, 11. siječnja, negirao sumnje o stranačkom zapošljavanju, napomenuvši kako pripadnost bilo kojoj političkoj stranci nije uvjet za zapošljavanje u Fondu.

Istaknuli su da je natječaj za zapošljavanje bio obavljen transparentno, da su svi koji su imali uvjete bili pozvani na razgovor s povjerenstvom, te da je povjerenstvo isključivo ocjenjivalo kvalifikacije i profesionalno iskustvo kandidata, a da direktor Fonda nije bio uključen u proceduru.

Također su napomenuli da su prošle godine dobili preporuku od Državne revizije i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije da ojačaju administrativne kapacitete za europske projekte, zbog čega je raspisan natječaj.

Naveli su tada da u toj službi radi 89 djelatnika, a da ih treba 131, te da se plaće tih djelatnika u 85-postotnom iznosu refundiraju iz EU fondova.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izvijestilo je u siječnju 2019. da u Fondu nisu utvrđene nepravilnosti u zapošljavanju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr