(VIDEO) Plenković najavio kako će Kinezi obići Uljanik i 3. maj

Foto: snimka zaslona

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da predsjednik uprave brodogradilišta China Ship Building Corporation dolazi u obilazak Uljanika i 3. maja. Objavio je i da će proračun ponovno biti u suficitu.

Kriza u brodogradnji, Vladin plan reformi, kaznena prijava protiv Milijana Brkića… O tim i ostalim aktualnostima za Dnevnik HRT-a govorio je premijer Andrej Plenković.

(VIDEO) U sjeni kineskog premijera: Gospođa Yu stigla u Kumrovec kako bi ‘oživjela’ Političku školu

O brodogradnji – ekskluzivna informacija

Na pitanje ima li Vlada nekih novih planova za brodogradnju kojoj prijeti stečaj, premijer Plenković je rekao kako ima ekskluzivu.

(FOTO) Ulagat će u Kumrovec? Kineska poduzetnica Yu Jiang s županom Kolarom i gradonačelnikom Grgurovićem

“Imam jednu novu vijest i vama ekskluzivnu vijest. Upravo su nam javili kineski prijatelji da će predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporationa, čovjek kojeg je kontaktirao premijer Li Keqiang prigodom boravka u Hrvatskoj prošlog tjedna, slijedom razgovora koje smo imali na tu temu, doći u Hrvatsku zajedno s najvišim izaslanstvom u razdoblju između 25. travnja i 10. svibnja te će posjetiti i Pulu i Rijeku i vidjeti što se može učiniti na eventualnom njihovom angažmanu ili suradnji.

Učinili smo sve da zainteresiramo kineske partnere. Ne iznenađuje me njihova odluka da dođu u Hrvatsku. Kina je najveći naručitelj i graditelj brodova na svjetskom tržištu”, rekao je Plenković.

“Summit 17+1 bio je veliki vanjskopolitički događaj za Hrvatsku. Premijer Li bio je oduševljen Hrvatskom i sadržajnim posjetom. Predstavili smo Hrvatsku budućnosti, inovacija, digitalnog društva”, tvrdi premijer.

“Što se tiče niza potpisanih sporazuma, otvorili smo novu stranicu odnosa s Kinom. Želimo iskoristiti tu priliku za bolje pozicioniranje naših gospodarstvenika u Kini”, rekao je Plenković.

Želi li kineska bogatašica kupiti zgradu u Kumrovcu iz ‘poštovanja prema Titu’? Mesić potvrdio: Kinezima je Tito pojam državnika

Druga “ekskluziva”

“Još jedna ekskluzivna vijest: prema inicijalnim informacijama koje imamo od Eurostata i prema našim podacima, unatoč plaćenih 2,5 milijardi kuna u 2018. za jamstva za brodogradilišta Uljanik i 3. maj, naš će proračun ponovno biti u suficitu oko 756 milijuna kuna prema podacima kojima baratamo. Da nije bilo tih isplata, suficit bi bio veći u 2018. nego 2017. Naša fiskalna konsolidacija daje rezultate. U društvu smo s Njemačkom, Francuskom”, ustvrdio je.

Pelješki most: Što je bilo odlučujuće kod izbora izvođača radova?

O reformama

“Sutra (na sjednici Vlade op.a.) idemo s dokumentom koji je cjelovit i koji ima tri ključna cilja – bolje poslovno okruženje, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada i jačanje konsolidacije javnih financija, 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti. Sve strukturne reforme su u tom dokumentu, želimo da on bude motor provedbe programa Vlade, ispunjavanja onoga što smo preuzeli u kontekstu europskog semestra, zajedničkog ekonomskog upravljanja Europom”, rekao je premijer.

Program konvergencije

Dodao je da na Vladu ide i program konvergencije.

“Nastavit ćemo sa smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u, sada smo na 74,6%, idemo prema 62% 2022., što je jedan od naših ciljeva u ispunjavanju strategije uvođenja eura. Procjena rasta je 2,2%, zdravi rast na temelju vrlo zdravog vođenja javnih financija i ekonomske politike”, rekao je.

U kojim sve državama u svijetu i danas vlada komunizam?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Jesu li reforme mogle bolje u 2018. godini?

Na pitanje je li 2018. mogla proći bolje što se tiče reformi, rekao je da je reforma mirovinskog sustava ostvarila temeljne ciljeve – da će mirovine biti veće, porast je od 7,5%. Kaže da je osobno u razgovoru s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem inzistirao da nema diskriminacije među umirovljenicima.

“Smanjujemo izdvajanja iz doprinosa i poreza za mirovinski sustav u godinama koje su pred nama, rekao je. Ponovio je da je dobna granica od 67 godina za odlazak u mirovinu ostavština SDP-ove vlade.”

Državni inspektorat

Za reformu državnog inspektorata kazao je da je to ogromna reforma koja ide u prilog boljem tretmanu onih koji su predmet nadzora.

“Učinili smo veliki iskorak koji će se pokazati vrlo koristan.”

Nadalje je naveo poreznu reformu, treći val, i reformu smanjivanja administrativnih barijera, kojima su u dvije i pol godine ukupno rasterećeni i građani i gospodarstvo za 8,5 milijardi kuna.

“Bilo je napretka i u reformi obrazovanja, dogovorili smo sve kurikulume, nastavlja se reforma zdravstvenog sustava, pravosuđa, decentralizacija, reforma državne uprave, spajanje državne uprave sa županijama”, rekao je.

O Milijanu Brkiću

Na pitanje hoće li se u stranci raspravljati o Milijanu Brkiću, rekao je da će se nakon Uskrsa održati stranački sastanci na kojima će i to biti tema.

(VIDEO) Dirljive snimke tisuća Parižana u molitvama za svoju katedralu

O Notre-Dameu: Francuskoj će se ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzercatora

Sutra će na Vladi biti usvojen zaključak kojim će se Francuskoj ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzervatora u obnovi katedrale Notre-Dame.

Izvor: narod.hr/hrt