Želi li kineska bogatašica kupiti zgradu u Kumrovcu iz ‘poštovanja prema Titu’?

Foto: zhongrunhuatong.com

Veliku je pažnju privukla vijest da je sklopu posjeta delegacije komnunističke Narodne Republike Kine Hrvatskoj kineska poduzetnica Yu posjetila Kumrovec te izrazila interes za ulaganje u obnovu nekadašnje kumrovečke Političke škole.

Pelješki most: Što je bilo odlučujuće kod izbora izvođača radova?

O kineskoj poduzetnici Jiang Yu, zainteresiranoj za kupovinu zgrade negdašnje Političke škole u Kumrovcu i cijeli niz velikih ulaganja širom Hrvatske, ne zna se puno. Njezine biografije nema ni na internetskim stranicama poslovnog klastera Z-Run WellTon Industry CO., mastodonta s oko 20.000 povezanih poslovnih subjekata i više milijuna zaposlenika. Dojmove o toj njoj za T-portal su iznijeli bivši predsjednik Stjepan Mesić i načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

U kojim sve državama u svijetu i danas vlada komunizam?

U sjedištu svoje kompanije u Pekingu krajem prošle godine ugostila je načelnike općina Kumrovec i Krapinske Toplice te predstavnike Hrvatskog nogometnog saveza. U siječnju, za vrijeme poslovnog putovanja po Europi, svratila je u Zagreb kako bi se sastala sa Stjepanom Mesićem.

(VIDEO) U sjeni kineskog premijera: Gospođa Yu stigla u Kumrovec kako bi ‘oživjela’ Političku školu

‘Gospođa Jiang Yu upoznala je gospodina Stjepana Mesića s razvojem poslovanja Z-Runa, uključujući ulaganja u Hrvatsku, među kojima su poduzetnička zona, turizam, nekretnine, infrastruktura itd. Gospodin Stjepan Mesić imao je pozitivan stav o ulaganjima i istaknuo da Z-Run nije samo proveo poslovne aktivnosti, već je izgradio gospodarski most između Kine i Hrvatske. Bivši predsjednik također je dao dragocjene savjete za budući razvoj Z-Runa’, navodi se na stranicama poslovnog carstva gospođe Yu.

Zaključno, piše da je Mesić bio posljednji predsjednik bivše Jugoslavije i utemeljitelj Hrvatske, koji je dao golem doprinos prijateljskim odnosima između Kine i Hrvatske.

Bivši predsjednik podsjeća da je davno uspostavio kontakte u Kini te je danas visoki savjetnik pekinškog Instituta za istraživanje suvremenog svijeta i savjetnik golemog infrastrukturnog projekta Novi put svile.

Mesić: Idem u Kinu jednom do dva puta godišnje

‘Dobro poznajem Kinu, idem tamo jednom do dvaput godišnje. Kineska strana uvijek je izražavala volju i želju za suradnjom s hrvatskim subjektima i institucijama, međutim kod nas nije bilo političke volje. Bio sam uporan u dovođenju raznih kineskih delegacija u Hrvatsku, a i mi smo prošli dobar dio Kine. Oni imaju više milijunaša nego Amerikanci, oni žele uložiti, a mi ne brendiramo… I ova naša predsjednica, ona želi brendirati Hrvatsku, a ispusti Tita, jednog od najvećih državnika svijeta’, kazao je Mesić za tportal.

Znate li koje sve države u svijetu posjeduju nuklearno naoružanje?

Mesić podsjeća da je Tito, sa svojim Pokretom nesvrstanih, imao veliku podršku Kine.

‘Dakle, on stvara Pokret nesvrstanih za vrijeme Hladnog rata, kada su odnosi između Istoka i Zapada dolazili do usijanja. I onda se pojavi 150 država, koje organiziraju Tito, Nehru i Naser, nakon čega popušta napetost između dvaju suprotstavljenih blokova jer komuniciraju preko Nesvrstanih. Tito je odigrao značajnu ulogu u smirivanju situacije i snižavanju pritisaka s obje strane. U Kini, gdje god sam došao, Tito je bio nezaobilazan i ako se govori o antifašizmu jer je jedini imao slobodan teritorij – Jugoslavija, pa i Hrvatska, stvarno su se oslobodile u Drugom svjetskom ratu, dok se Kina oslobodila od japanskog imperijalizma. Ni njih ni nas nije oslobodila sovjetska Crvena armija. Tito je za njih pojam borca i državnika, ali mi to do sada nismo znali iskoristiti’, navodi Mesić.

Jiang Yu na bivšeg je predsjednika ostavila ‘izvanredan dojam seriozne osobe, koja želi napraviti kvalitetan pomak u odnosima Kine i Hrvatske i u tome je treba apsolutno podržati, na obostranu korist’.

‘Ona je ozbiljan čovjek, s ozbiljnim namjerama. Imate vi onih koji dođu turistički, nešto najave i odu, ali ovdje se radi o ozbiljnom angažmanu. Očito da je njezin interes komercijalan, ali smo joj pomogli da malo više otvori oči dok razmatra sve mogućnosti u Hrvatskoj’, kaže Mesić.

Načelnik Krapinskih Toplica posjetio poslovni klaster gospođe Yu u Kini

Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice, u kojoj Jiang Yu razmatra ulaganja u rezidencije za osobe treće životne dobi, međunarodni centar za permanentnu edukaciju u zdravstvenom turizmu te sportsku infrastrukturu, prisjetio se svojih dojmova iz sjedišta Z-Runa u Pekingu.

‘Tamo vladaju red, rad i disciplina. To je veliki poslovni sustav, a gospođa Yu ima ugovore s kineskom državom. Iskazala je interes za ulaganje na području Krapinskih Toplica i dovela je kod nas već silne delegacije koji su snimile poslovne mogućnosti i definirali tri potencijalna područja za ulaganje. Potpisali smo memorandum o razumijevanju i sada, kada je gospođa Yu došla već peti put kod nas, očekujemo i neke konkretne korake’, kaže za tportal načelnik Svažić. On se s Jiang Yu susreo na otvaranju kineske izložbe u Klovićevim dvorima, trenutno je na poslovnom samitu u Dubrovniku, a s njom će se opet sastati idućeg tjedna.

Kina je i danas komunistička država u kojoj je ugrožena sloboda protoka informacija

Podsjetimo, u Kini je i danas na vlasti komunistički sustav, u čijoj su represiji stradali milijuni Kineza.

Unatoč ekonomskoj snazi i poslovanju sa zapadnim zemljama, Kina je ostala pretežito siromašna zemlja s velikim regionalnim razlikama.

Također, to je zemlja snažne represije i kršenja ljudskih prava. O razini slobode protoka informacija dovoljno govori činjenica da je u Kini onemogućena upotreba Googlea i Youtubea.

(VIDEO) Glasnović odgovorio Pupovcu: ‘U podrumu pravoslavne crkve u Slatinskom Drenovcu iskopano je 500 lubanja ubijenih Hrvata’

“Kinezi ovdje dolaze graditi Pelješki most: pođete li u Peking, vidjet ćete izložene slike najvećeg ubojice i moralne nakaze u povijesti čovječanstva, Mao Ce-tunga”, kazao je nedavno saborski zastupnik Željko Glasnović.

“Ne smeta vam što je od 1959. do 1962. od izgladnjivanja ili metka u glavu umrlo najmanje 48 milijuna Kineza. Vama smeta istina”, zaključio je.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr