(VIDEO) Plenković o prosvjedu prosvjetara: ‘To je apsurd, pretjerano’

Zagreb, 25.11.2019. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je puštanju u rad servisa Centra dijeljenih usluga te obilježavanju 55. obljetnice tvrtke APIS IT . Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Premijer Andrej Plenković komentirao je veliki prosvjed prosvjetara održan na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na kojemu se okupio veliki broj ljudi.

“Naša Vlada je uspjela povećati plaće za razliku od recimo SDP-ove Vlade koja je smanjivala plaće, ukidala božićnicu, ukidala regres. Ima Vlada koja je zadužila za 70 milijardi, to je Vlada Zorana Milanovića i SDP-a, ova je Vlada koja smanjuje dug ranijih Vlada, osigurava zdraviji rast. Nije bilo Vlada prije koja je to napravila, rekao je premijer prenosi N1.

> TIH: ‘Štrajk je posljedica nepravednog sustava u Hrvatskoj i poruka građana’

> (FOTO) Završio veliki prosvjed učitelja i profesora u Zagrebu: ‘Plenkoviću Vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, a što su učitelji na ulicama’

Da smo mi vlada kao vlada Zorana Milanovića, ja bih rekao OK. Ako smo vlada koja diže božićnicu, regres, dar za djecu, iznos otpremnina, onda je to dobro. Ako smo vlada koja je profesorima i učiteljima već digla plaću za 11,49 posto, ako će sigurno imati veću plaću ukoliko prihvate temeljni kolektivni ugovor u formuli 2+2+2, onda je to veća plaća za 18,3 posto. Plus, investicije u znanost i obrazovanje nikada veće. Ulaganje u škole, ulaganje u brojne projekte. To je cijeli apsurd. Ovo što imamo danas je kumulirani problem koji traje otprilike 20 godina, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Vlada stalno razgovara sa sindikatima. “Teza da Vlada ne razgovara je lažna. L a ž. Naši ministri stalno razgovaraju sa sindikatima”, rekao je Plenković.

“Ja sve želim dostojanstveno za profesore. Smatrate li da je povećanje od 20 posto razlog za nezadovoljstvo? Je li to logično?”, upitao je Plenković novinare.

“Ja samo smatram sljedeće, postoje otpori na reforme. Ja još jednom ponavljam, mi smo napravili važne iskorake u svim segmentima, nema segmenta gdje nismo napravili važne iskorake. Razvijamo Hrvatsku u svakom pogledu. Mi razumijemo što je društvena solidarnost, razumijemo i što je društvena pravda i to radim na način koji je cjelovit. Mi to pokušavamo, ali mislim da to treba još malo rastumačiti”, rekao je premijer.

Neće sudjelovati na sastanku

Plenković je ponovio da će se popodne održati sastanak sa sindikatima. Ipak, on na tom sastanku neće sudjelovati.

“Sastanak je popodne, vodit će ga predstavnik mog ureda. Vlada, ministri, ja, razgovarali smo, nismo se jednom sastali. Ovaj posao radimo jer mislimo da možemo učiniti nešto za opće dobro. Nema drugog motiva. Ja smatram da trebamo voditi računa o onima o kojima je najbitnije ovdje voditi računa, a to su djeca. Ako su pregovori neki, onda se trebate negdje naći. Ako nisu pregovori, onda je ultimatum. Ultimatum nije dobar ni u kojem aspektu života, a pogotovo ne onima koji vam dižu plaću”, rekao je Plenković.

“Sve ovo što se sad zbiva, s obzirom na naša postignuća, po meni je pretjerano. Zašto nije zahtjev od 6,11 posto bio tema ranijih Vlada? Zašto samo nama?”, upitao je Plenković.

“Ako je netko racionalan i razumno upravlja zemljom, njega treba stisnuti, ucijeniti i natjerati ga na što? Netko u zemlji mora voditi širu sliku. Ako nema tko drugi, mi ćemo. Za dogovor je potrebno dvoje, mi smo tu. Nije bilo nijedne riječi s naše strane koja je bila kriva, ni jedne jedine, ni od koga, ni od ministara ili bilo koga u Vladi, ni jedna riječ, a kamoli potez. Svi su bili in favorem”, rekao je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1