Pivac o preuzimanju Kraša: ‘Kraš će voditi njegovi ljudi, a iduće dvije godine bit će presudne’

Foto: Fah

Mesna industrija Braća Pivac u subotu je s Kraš ESOP-om sklopila ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje čine 18,44636 posto temeljnog kapitala Kraša.

Kraš ESOP dionicu je prodao po cijeni od 861,20 kuna, odnosno sve dionice ukupno za 238,070.989,20 kuna. Nakon desetogodišnjeg procesa kupnje Kraševih dionica na burzi i sadašnje transakcije Mesna industrija Braća Pivac većinski je vlasnik Kraša.

O daljnjim planovima za tvrtku, radnike i proizvodnju Kraša te spekulacijama posljednjih tjedana za novac.jutarnji.hr govorio je Ivica Pivac. 

“Uzbuđen sam i sretan jer znam da je pred nama jedna dobra priča koja će se razvijati onako kako to perjanica hrvatske prehrambene industrije i zaslužuje. Mi smo dionice Kraša počeli kupovati prije deset godina i uvijek smo to radili otvoreno i transparentno na burzi, pod vlastitim imenom. Jasno smo isticali da Kraš smatramo perspektivnom tvrtkom, a ulaganje u nju dobrim poslovnim potezom kojim dodatno jačamo domaću prehrambenu industriju. Iako isprva nismo namjeravali preuzeti Kraš, splet okolnosti naveo nas je da pokrenemo proces javne ponude i, eto, postanemo većinski vlasnici. To što su radnici okupljeni u Kraš ESOP-u glasali s gotovo 99 posto udjela u prisutnom temeljnom kapitalu društva za prodaju dionica na svojoj skupštini, velik nam je poticaj, ali i obveza da Kraš i dalje razvijamo sukladno našem planu i na korist svih zaposlenika.”

Zadovoljni su dosadašnjom upravom.

“Da nisu stvorili uspješnu tvrtku, ne bismo je niti kupovali. Plan je zajedno sagledati stanje i iskoristiti iduću godinu za detaljnu analizu svih postojećih proizvodnih linija i procesa te pripremu kvalitetnog plana restrukturiranja i daljnjih ulaganja. Prije svega moramo ojačati efikasnost distribucijskih kanala Kraševih proizvoda tamo gdje su već prisutni, ali i otvarati nova tržišta. Tim koji vodi Kraš ojačat ćemo stručnjacima kako bismo dali zamah rastu i pomogli u ostvarenju poslovnih ciljeva. Iduće dvije godine bit će presudne i oslikat će mogućnosti daljnjeg napretka Kraša, a prave rezultate vjerojatno ćemo moći vidjeti tek nakon tog razdoblja. Kraš moramo dovesti na razinu profitabilnosti ostalih konditorskih proizvodnih kompanija u EU i dosegnuti njihov nivo produktivnosti. Dakle, plan je i dalje unapređivati poslovanje Kraša, a ne provoditi promjene radi samih promjena.”

O vođenju Kraša:

“Kraš neće voditi naši, nego Kraševi ljudi. Tko god je sad u Krašu ili će u njega doći, mora raditi u interesu tvrtke, a ne u interesu Pivca ili nekog trećeg. Osobno nikada nisam ručao niti počastio nekoga na račun ijedne tvrtke koju smo preuzeli, a to neću napraviti ni u slučaju Kraša. Za razliku od mnogih, mi nikada nismo preuzimali tvrtku da bismo je stavljali pod hipoteku. Tko bude radio u interesu Kraša, radit će u interesu svih dioničara, radnika i potrošača. Smatramo da je za Kraš najbolje da ga i dalje vodi profesionalni menadžment koji ćemo po potrebi ojačati dokazanim profesionalcima. Naš su primarni biznis i dalje meso i mesne prerađevine, a na čelu Kraša mora biti netko tko poznaje tu industriju, preferencije potrošača te domaće i regionalno tržište. Jedino tako Kraš može ići naprijed.”

Za Šaranovića kaže da nisu u kontaktu.

“Teško je komentirati tuđe poslovne odluke, ali činjenica je da već godinama komuniciramo da nismo zainteresirani za prodaju vojeg paketa dionica te da ulaganje u Kraš smatramo dobrim poslom. To se nije promijenilo ni u posljednjim mjesecima. Mi smo bili u obvezi javne ponude i ponašali se prema zakonskoj obvezi, a i nakon njezina isteka nastavili smo tržišne aktivnosti. Sve to više nije bitno, želimo krenuti naprijed, fokusirati na rast Kraša. Sa svim dioničarima, koliki god udjel oni imali, želimo zajedno raditi na jačanju tvrtke i njezinih brendova. Svi koji mogu pridonijeti uspjehu Kraša dobrodošli su i smatrat ćemo ih partnerima.”

Što radnici Kraša mogu očekivati?

“Dovoljno je da pogledaju što se dogodilo u našim drugim kompanijama koje su danas u sustavu Grupe Pivac i vidjet će kako pristupamo akvizicijama. Nije nam cilj ući u kompaniju da bismo je se riješili, nego je želimo razvijati zajedno s radnicima. Želimo stvoriti uvjete za povećanje plaća i svih pogodnosti za radnike, pogotovo one u proizvodnji, što smo i radili u PPK-u i Vajdi ubrzo nakon preuzimanja tih kompanija. Cilj nam je povećati konkurentnost te time i ukupnu vrijednost kompanije, a to ćemo sigurno postići tako što ćemo maksimalno iskoristiti i unaprijediti postojeće kapacitete i dostupne resurse. Uz to, u planu nam je zajednički sinergijski nastup svih poduzeća u našoj Grupi kojim ćemo zasigurno dogovarati bolje tržišne uvjete i u nabavi i u prodaji. Radnici su najveća vrijednost svake uspješne tvrtke, pa tako i svih poduzeća u sustavu Grupe Pivac. Bez zadovoljnih radnika nema ni uspješne tvrtke.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novac.jutarnji.hr