(VIDEO) Plenković: ‘Ponuda od 2%+2%+2% rješava zahtjev za povećanjem od 6%’

epa07929515 Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic arrives at the second day of a European Summit at the European Council in Brussels, Belgium, 18 October 2019. The European Union (EU) and the British government have reached a tentative Brexit deal that still must be ratified. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Unatoč premijerovoj najavi o povećanju plaća, sindikati ne odustaju i štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja. Ponavljaju da Vlada time ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu prema ostalima zaposlenim u javnoj službi. Štrajk su najavili i u visokom obrazovanju.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu, odgovarajući na pitanja novinara, da će ponuda od 2%+2%+2% riješiti zahtjev za povećanje od 6%, prenosi HRT.

Danas se štrajka u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji, a u ponedjeljak je štrajk najavljen u cijeloj Hrvatskoj.

Prosvjetni sindikati održali su konferenciju za novinare ispred Muzeja prekinutih veza jer im se čini, kako je rekao Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama – da je Vlada prekinula veze s njima.

“Čekamo poziv za socijalni dijalog, nećemo biti eksponat Muzeja prekinutih veza. Premijer nikako da razumije zašto smo mi u štrajku i da nije ispunio naše zahtjeve dekretom koji je poslao sa saborske govornice”, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Mihalinec.

“Vlada nije usvojila zahtjeve dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj i nastavak štrajka je jedini logični slijed. Pritisak će svakodnevno jačati jer su želja za borbom za dostojanstvo svaki dan sve veći”, istaknula je predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem.

Premijer je najavio da Vlada nudi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala po 2 posto. Prosvjetni sindikati poručili su da to ne rješava ni jedan problem radnika u prosvjeti. Povećanjem osnovice jednakim za sve još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, poručuju.

Ribić najavio štrajk na fakultetima

Štrajk su najavili i u visokom obrazovanju, ako prethodno ne dođe do mirenja. Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kaže da će štrajk početi 24. listopada te da će obuhvatiti sve javne ustanove i druge pravne osobe iz područja znanosti i visokog obrazovanja kojima se sredstva i plaće osiguravaju u državnom proračunu. Dodaje i da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva ili drugačije sindikalne odluke.

Plenković: Ponuda od 2%+2%+2% rješava zahtjev za povećanjem od 6%

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je odgovarao na pitanja novinara o štrajku prosvjetnih djelatnika, a i najavljenom štrajku u visokom obrazovanju.

“Ponuda od 2%+2%+2% riješit će zahtjev za povećanje od 6%. Isto vam je dođe li ukupnih 6% s jedne ili druge strane. Kada na to nadogradite dosadašnjih više od 11,5% koje su također već date za plaće u državnoj i javnoj službi, onda je to praktički 18% povećanje samo temeljem povećanja osnovice u mandatu ove Vlade”, kazao je premijer i ponovio: Plaću smo povećali 18%. To i plus porezne olakšice – ljudima donosi, kako kome, 22% ili 23%, a možda nekima i 24% ili 25% veću plaću. To je za četvrtinu povećana plaća, kazao je i naglašava da “ova Vlada ne povećava deficit i nije ona koja neumjereno zadužuje nove generacije, već ona koja stalno vodi politiku da troši onoliko koliko zarađuje”.

Istaknuo je da koeficijenti u prosvjeti nisu nepravedni zbog ove Vlade.

“To je nataloženi proces u zadnjih 20 godina, jer su se koeficijenti mijenjali s obzirom na to kako su se događale razne silnice. Zato sam i rekao da krenemo u ozbiljan zahvat promjene tih koeficijenata. U mandatu ove Vlade već sam dva puta to pokušao. Ali već na razini ministarstava nije se moglo dalje”, kaže premijer dodavši da već na prijedlog zakona stignu brojna negativna mišljenja resora.

Osvrnuvši se i na štrajk u visokom obrazovanju rekao je da je “smisao i cilj učitelja, profesora i sindikata da stignu koeficijent kojega su identificirali u visokom školstvu”.

“A sada stiže zahtjev visokog obrazovanja koji žele da se i njima digne koeficijent, ako se već diže osnovnom i srednjem obrazovanju. Nemam odakle te nove prihodne resurse nabaviti”, dodaje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT