(VIDEO) Plenković: ‘Svi članovi Vlade će biti u Kninu, to je poruka suočavanja s onim što se dogodilo proteklih 30 godina’

Plenković
Foto: snimka zaslona

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je Dnevniku HRT-a kazao da je prošli mjesec bio vrlo intenzivan. Kazao je da je drugi dan nakon parlamentarnih izbora imao već većinu od 76 zastupnika u Hrvatskom saboru, te je dobio mandat od Predsjednika Republike za sastavljanje Vlade.

“Imali smo i povijesno Europsko vijeće na kojem smo za Hrvatsku donijeli 22 mlrd. eura za gospodarski oporavak u idućih sedam godina. Dan nakon toga je konstituiran Hrvatski sabor. Već 23. srpnja Vlada je dobila povjerenje, a 24. srpnja je bila sjednica Vlade te je upućen Zakon o obnovi grada Zagreba u Sabor, te je 31. srpnja već izglasan u prvom čitanju”, kazao je Plenković.

Dodao je da će 5. kolovoza svi s ponosom biti u Kninu. Plenković je rekao da se zalagao i u prošlom mandatu Vlade da nacionalne manjine trebaju biti uz Vladu i biti njezin sastavni dio.

Dodao je da je dobra stvar za hrvatsko društvo da potpredsjednik Vlade Boris Milošević u ime SDSS-a dolazi u Knin.

Smatra da je to dobro za odnose između Hrvata i srpske manjine osobito one u Hrvatskoj.

“Dobro je i u konačnici za odnose između Hrvatske i Srbije i dobra je poruka moderne i suvremene Hrvatske koja je riješila svoje nacionalne zadaće”, ocijenio Plenković.

Kazao je da dolazak Miloševića na 25. obljetnicu VRO Oluja pokazuje i jedinstven stav Vlade.

“Svi članovi i članice Vlade će biti u Kninu za 25. obljetnicu. To je poruka suočavanja s onim što se dogodilo proteklih 30 godina”, dodao je.

Plenković je naglasio je je VRO Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna, a politički nužna.

Plenković je poručio da je cilj ove Vlade da mijenja odnose u hrvatskom društvu, te da mijenja odnose i s našim susjedima na bolje. Istaknuo je da je prošlo 25 godina od kraja rata te 22 godine od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Kazao je da je odluka o dolasku Miloševića u Knin izrazito dobra i pozitivna. Dodao je da vjeruje da će s vremenom razumjeti i u Beogradu zašto je ta odluka važna.

Predsjednik Vlade je kazao da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved želi otići u Grubore i napraviti jedninu civilizacijsku gestu hrvatske Vlade te želi izraziti pijetet prema žrtvama u selu Grubori.

“To je važna politička gesta hrvatske Vlade”, rekao je Plenković.

Kazao je da to nije nikakva trgovina već želi transformirati odnose i staviti ih na neke druge, nove, zdrave osnove.

“Činjenica da će tamo govoriti general Gotovina je jako dobro za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haaga. Rat je gotov, okrenimo se budućnosti. I uvjeren sam da on dijeli ovakav pristup i ovakav stav koji smo politički zauzeli povodom 25. obljetnice”, kazao je.

Plenković je kazao da u cijeloj situaciji u pandemiji zaraze koronavirusom Vlada je radila i na promidžbi hrvatskog turizma. Posebno je zahvalio Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici koji su se trudili komunicirati koliko je Hrvatska sigurna i to se pokazao dobro za turizam.

Kazao je da očekuje aktivnu radnu jesen. Odluku o minimalnoj plaći i njenom povećanju donosi se na jesen, u listopadu, najkasnije studenom, da svi poslodavci mogu pripremiti svoje planove za poslovnu godinu. Rekao je da odluka stupa na snagu s 1. siječnjom.

“Što se tiče poreznih reformi, one će uvijek što se nas tiče stupati na snagu 1. siječnja 2021.”, kazao je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT