(VIDEO) Pogledajte snimku preleta američkog bombardera iznad Hrvatske!

Foto: snimka zaslona

Avion američkih zračnih snaga B-52 tijekom preleta iznad Hrvatske prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona HRZ-a

Republika Hrvatska sudjelovala je u zajedničkoj NATO aktivnosti „Allied Sky“ (“Savezničko nebo”), 28. kolovoza 2020. godine u kojoj je šest američkih aviona B-52 u jednom danu preletjelo područja svih zemalja članica NATO saveza u Sjevernoj Americi i Europi.

Tijekom preleta iznad Hrvatske, američki avion B-52 prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U aktivnosti su sudjelovali i pripadnici Bojne Zračnog motrenja i navođenja, koji su svojom profesionalnom potporom doprinijeli kvalitetnoj provedbi ove aktivnosti koja je bila odlična prilika za zajedničko uvježbavanje i osposobljavanje.

Ministar Banožić izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem Republike Hrvatske u ovoj NATO aktivnosti, istaknuvši da se na ovaj način šalje dobra poruka kako Hrvatska vojska zajedno sa saveznicima doprinosi globalnoj sigurnosti i kolektivnoj obrani. „Svi zajedno, povezani u istoj misiji, aktivni smo čuvari svjetskog mira“ rekao je ministar.

Zapovjednik 191. Eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović rekao je ovom prigodom da je riječ o jedinstvenom događaju i posebnoj prilici u kojoj jedan legendarni avion tipa MiG-21 može letjeti krilo uz krilo sa još legendarnijim bombarderom B-52. „Mislim da je ovo pun pogodak. Nama je čast sudjelovati u ovakvoj vježbi gdje presrećemo bombarder američkih zračnih snaga“ istaknuo je te dodao da se ova vrsta zrakoplova ne koristi često kao meta za presretanja. „Najčešće mete koje presrećemo NATO saveznika su ili lovački avioni drugih zemalja ili transportni avioni koji su u tranziciji kroz hrvatski zračni prostor.“ rekao je pukovnik Milatović.

Avion američkih zračnih snaga B-52 ušao u zračni prostor Republike Hrvatske u 16:14 sati na Dubrovačkom području, a u 16:59 sati izašao na području Bregane.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr