(VIDEO) Potraga za Miškićem se nastavlja: Satelitske snimke dolaze s odmakom od 6 h

Foto: snimka zaslona

Na Atlantiku i dalje traje potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i šestoricom članova njegove posade. Ipak Francuzi su najavili prekid potrage u dosadašnjem obimu.

Potraga za nestalim pomorcima i hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem na noge je digla cijelu Hrvatsku. No još uvijek je bez rezultata.

Francuska vlada razmišlja o prekidu potrage?

Iz Sindikata pomoraca Dnevnik Nove TV doznaje kako Francuzi najavljuju prekid potrage na Atlantiku u dosadašnjem obimu. “Francuska vlada razmišlja o prekidu potrage kakva je trenutno. Potragu bi trebao nastaviti samo brod Alp Striker, a svi drugi brodovi bit će upozoreni da opreznije prolaze tim područjem”, potvrdio je za Dnevnik Nove TV Dragomir Mucić.

Iz Sindikata pomoraca zato su uputili dopis ITF-u u kojem zahtijevaju nastavak potrage kao i dosada. To pismo proslijeđeno je francuskoj vladi, predsjedniku Macronu, luksemburškim administrativnim službama te Hrvatskoj vladi.

Udruga pomoraca Nautilus International koja broji 20.000 članova iz Britanije, Nizozemske i Švicarske zatražili su od francuske vlade nastavak potrage za nestalim pomorcima. Na prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske, udruga ITF je uputila pismo na sve institucije koje mogu utjecati na to da se potraga nastavi. Radi se o udruzi The International Transport Worker’s Federation koja objedinjuje 670 podružnica diljem svijeta i predstavlja oko 18.5 milijuna transportnih radnika, doznajemo od glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske Nevena Melvana.

“Satelitske snimke koje toliko iščekujemo dolaze s odmakom od šest sati, potom je potrebno dva sata dok ih se pregleda. Prvi podaci mogli bi biti poznati tek večeras”, kazao je Melvan za Dnevnik Nove TV.

Božinović: Kao Vlada činimo apsolutno sve

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako nema novih informacija o nestalom kapetanu Dini Miškiću s potonulog broda Bourbon Rhode u Atlantiku. “Siguran sam da kao Vlada činimo apsolutno sve, uključujući i ponudu da sufinanciramo daljnju potragu za kapetanom Miškićem. Želimo riješiti taj problem”, poručio je.

Potpredsjednik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić ranije je jutros potvrdio da se danas u popodnevnim satima očekuju nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima. Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neupotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale.

”Nadamo se da će danas nešto pokazati, ali svjesni smo da sateliti imaju ograničene mogućnosti i što se tiče rezolucije i što se tiče prostora koji pokrivaju, a koji je dosta uzak. Ovisi o putanji satelita hoće li se naći iznad tog područja”, kaže Frka-Petešić.

”Do sada je uključeno čak pet različitih satelita kako bismo kombinirali što veći broj putanja satelita”, dodao je.

Frka-Petešić ističe i nekoliko okolnosti koje otežavaju potragu za šestoricom pomoraca i hrvatskim kapetanom. Ponajprije, područje koje se pretražuje najmanje je prometan dio Atlantika, pa je zbog toga i manji broj brodova koji tom rutom prolaze, a koji bi možda mogli pomoći u potrazi.

Potragu dodatno otežava i udaljenost od kopna. ”To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje”, objašnjava Frka-Petešić.

Kao prednost brodova šef Vladina ureda ističe i činjenicu da oni mogu djelovati i noću. ”Ne ovise toliko o oblacima i noću je još i vidljivije ako je netko na splavi. Oni će lako uočiti brod noću pa bi rakete koje bi ispalili bile brodovima vidljivije”, zaključuje Zvonimir Frka-Petešić.

Podršku potrazi i nadu u povratak kapetana Dine Miškića izrazio je u četvrtak i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

”I Vatreni se priključuju dobrim željama i podršci da se potraga nastavi i da se kapetan Dino vrati doma”, kazao je Dalić na konferencije za medije nakon utakmice Hrvatske i Mađarske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr