Ponovno aktivna migrantska ruta na jugu Hrvatske: Policija izdala upozorenje građanima zbog učestale krađe vozila

Foto: Fah

Dolaskom jeseni, u dolini Neretve ponovno je aktivirana migrantska ruta. Sve češće se mogu vidjeti migranti pojedinačno ili u skupinama uz granicu kako pokušavaju prijeći u Hrvatsku. A da u tome i uspijevaju svjedoče stanovnici doline Neretve koji su ih vidjeli oko svojih kuća, i to ne samo u brdskim i slabo naseljenim područjima, već i u Rogotinu, uz magistralnu cestu, na autobusnom stajalištu, gdje je nekoliko njih u četvrtak ujutro čekalo autobus.

Brzim djelovanjem policije migranti su uhićeni, nisu pružali nikakav otpor i pokrenut je daljnji postupak sukladno zakonskim odredbama koje se primjenjuju u ovakvim slučajevima, piše Slobodna Dalmacija.

Četiri otuđena vozila

Da je situacija u Neretvi ozbiljna kada su u pitanju migranti, govori i podatak o krađi čak četiri osobnih vozila u posljednjih mjesec dana. Zanimljivo je da su svi automobili pronađeni diljem Hrvatske a jedan čak u Buzetu u Istri. Pretpostavlja se da su ih otuđili migranti kojima su poslužili da se prebace dalje na svom putu prema zemljama Europske unije. Zanimljivo je da je vlasnik ukradenog Passata koji je pronađen zatim u Buzetu, 69-godišnjak iz Metkovića na mjestu svog vozila zatekao šipke i smokve koje je namjeravao voziti na tržnicu.

“U posljednjih mjesec dana na području Metkovića zabilježena su četiri slučaja otuđenja motornih vozila i to na način da su vlasnici vozila ostavili otključana i s ključem u vozilima. Sva otuđena vozila su potom pronađena”, ističu iz policijske uprave Dubrovačko-neretvanske.

Pozivamo vlasnike osobnih vozila da poštujući pravila takozvanog samozaštitnog ponašanja maksimalno pokušaju zaštititi svoje automobile od krađe.

Prvenstveno, treba izbjegavati situacije da se vozilo ostavlja otključano i bez nadzora, posebice da se u vozilu nalazi i pripadajući ključ. Nadalje, poželjno je ugraditi u vozilo dodatnu mehaničku ili elektronsku zaštitu protiv krađe, prema vlastitim mogućnostima i uvažavajući tehničke karakteristike vozila.

Također, treba nastojati izbjeći upisivati registarski broj vozila na privjeske ključeva vozila jer upisivanje registarskog broja na privjesak u slučaju gubitka ključeva uvelike olakšava potencijalnu krađa vozila. Uz to, buduće vlasnike upozoravamo da obrate pozornost kod kupovine polovnih vozila na potreban broj ključeva koji su dobiveni prilikom kupnje, te da svakako treba provjeriti podudarnost podataka iz dokumentacije vozila s onima koji se nalaze na samom vozilu – upozoravaju iz PU Dubrovačko-neretvanske.

Migrantima je dolina Neretve interesantna jer granicu mogu prijeći kroz močvaru između Gabele i Metkovića ili pak brdskim područjima. Migrantima je tako otvoren put na potezu Dračevo- Borut-Dobranje(RH)-Metković ili Doljani-brdo Predolac-Metković ili pak preko brda Jasenica iz pravca Čapljine ili Ljubuškog prema Novim Selima. Na šetačkim stazama u Predolcu mogu se vidjeti odbačene stvari, jakne, torbe, obuća, odjeća, plastične boce te ostaci hrane, koji potvrđuju da su se tuda kretali ilegalni imigraniti.

Dolina Neretve, odnosno Dubrovačko-neretvanska županija, mogla postati izbor imigrantima u bijegu na zapad posebno u nadolazećim zimskim danima kada će im uhodane rute u zapadnoj Bosni zbog snijega i leda biti nedostupne.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija