Plenković o svom kumu veleposlaniku: Imenovali su ga Jandroković, Sanader i Mesić, a potom Pusić, Milanović i Josipović

Foto: fah

Nakon što je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa donijelo odluku da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja imenovanje vjenčanog kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji, premijer je sazvao konferenciju za medije.

“Motiv presice je odluka Povjerenstva koja očito nije donesena jednoglasno nego rezultatom tri na prema dva. Budući da se radi o štetnoj odluci za sam imidž Povjerenstva, te odluci koja i meni u javnosti čini malu štetu, mislim da je fer da se čuje i druga strana i da se hrvatskoj javnosti približi tematika jer građani nemaju realnu i cjelovitu sliku'”, rekao je premijer.

>Tko je Igor Pokaz, vjenčani kum premijera Plenkovića koji ga je postavio za hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji?

“On je čovjek kojeg poznajem od 1994. koji je prvi put 2009. postao veleposlanik pri sjevernoatlantskom savezu NATO u Bruxellesu. Jandroković, Sanader i Mesić su tad činili trokut koji je odlučivao o imenovanju. 2012. je bio veleposlanik u Moskvi, do 2015., a o tome su odlučili Pusić, Milanović i Ivo Josipović. Kad je predloženo da postane veleposlanik pri Ujedinjenom Kraljevstvu, odlučil su Marija Pečinović-Burić, Grabar-Kitarović i Plenković.”

“Ovo je treći put i to dovoljno govori kad netko napiše da je netko kuma pokušao prošvercati u diplomaciju”, dodao je.

“Pokaz se 1994. zaposlio u ministarstvu vanjskih poslova. Godine 1999. se ženio i zamolio me da mu budem kum što sam ja rado prihvatio. Niti je ta činjenica bila relevantna za to što je on odabrao diplomaciju kao karijeru, niti što je poslao veleposlanik pri NATO-u, ni veleposlanik u Rusiji.

Ovo je nevjerojatna odluka, nije utemeljena na zakonu. Proizvoljna percepcija troje članova Povjerenstva. Samo se o tome radi, o troje ljudi. Nema uporišta u zakonu i nije utemeljena niti na činjenici da je riječ o stručnoj osobi koja se diplomacijom bavi 25 godina. Ne razumijem koji ja interes u tome imam, korist, profit, bilo što… Kakve veze imam s tim što netko tko je 25 godina u diplomaciji sad postao veleposlanik”, smatra Plenković.

“Cijeli proces je tajan, nema javnosti. Dok sve instance nisu gotove, sve je tajno do imenovanja. A ako je nešto tajno, onda se ni ne može nešto deklarirati”, kazao je Plenković o procesu imenovanja te dodao: “Tražio sam ministra da mi da imena osoba koji su na čelu tih misija. Samo jednog čovjeka ne poznajem od svih. Ogromnom broju njih, kojima nisam kum, su bliži i bolji sa mnom od osobe kojoj sam kum. Češće se vidim s njima, češće razgovaramo, oni su mi bliži. Hoću reći da su ovakve situacije apsurdne. Apsurdna je odluka kao i posljedica odluke. Zato radim presicu jer moramo stati na kraj nečemu što je nenormalno”, ustvrdio je premijer.

“Politička bit zašto se ovo zbiva. Prijavitelj je Miro Bulj, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru. Potrošilo se puno novca da bi se ovo odlučilo. Da sam ja tada htio da to bude g. Bulj, da postane veleposlanik, to bi onda bilo zanimljivo. Ali netko tko je 25 godina u sustavu, tko se obrazovao, netko tko je stručan i kojeg su druge političke garniture imenovale, to nije problem. Moram istaknuti – apsurdnost instance, pravnu neutemeljenost i instrumentalizaciju Povjerenstva od strane političke oporbe. Dosta je toga. Ne u smislu prijetnje, ali javnost mora znati. Kad bih sad nabrajao s kim sam sve dobar, potrajalo bi. Poanta je da imamo temeljno nepoznavanje procedure i nepoznavanje konteksta. Znamo mi svi tko je kome što. Ovo je bio vrlo efektan autogol”, kazao je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr