(VIDEO) Prije 23 godine dr. Franjo Tuđman upozorio na crne, zelene i žute vragove: Na koga je mislio?

Foto: snimka zaslona

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je prije 23 godine, 23. studenoga 1996. po povratku iz SAD-a u Zračnoj luci Pleso održao jedan od svojih najpamtljivijih govora u kojem upozorio na lažne propovjednike i pseudodemokratske obmanjivače koji nam “propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija”.

Tim povodom podsjećamo na njegov govor održan na konferenciji za novinare uz tadašnju predsjednicu Županijskog doma Hrvatskog državnog sabora Katicu Ivanišević i hrvatskog ministra vanjskih poslova Mata Granića:

“Mi nećemo dopustiti ostatcima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog stanja kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostatcima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu s kojekakvim regionalnim planovima.

Nećemo dopustiti onima koji se vežu i s crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo s crnim, nego i zelenim i žutim vragovima. Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.

Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda. Ali ćemo, razumije se, mi s tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija.

Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom.

Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini”, naglasio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Samo tri tjedna kasnije dr. Tuđman je za BBC upozorio na Georgea Sorosa

Iako je povod konferenciji za novinare bio veliki prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, povodom toga što Vijeće za telekomunikacije nije Radiju 101 dalo koncesiju, predsjednik Tuđman se u svom govoru dotaknuo i središta moći od kojih protivnici hrvatske samostalnosti dobivaju dotacije.

Zanimljivo je stoga, da je dr. Franjo Tuđman, niti tri tjedna nakon tog govora, 11. prosinca 1996. godine za britanski BBC upozorio na samoprozvanog filantropa i milijardera Georgea Sorosa, za kojeg je istaknuo kako mu je cilj kreirati “državu unutar države”.

>Plenković zadovoljan odlukom EPP o suspenziji Orbanove stranke – on ga je među prvima i napadao zbog Sorosa

>Mađarski think-thank: Parlament EU povećao je izdavanja za Soroseve udruge na 1,8 milijardi eura

>Izrael zabranio ulazak članovima 20 anti-izraelskih udruga u zemlju; najmanje četiri povezane sa Sorosem

Kako je to zabilježio američki konzervativni aktivist, autor i istraživački novinar David Horrowitz, dr. Tuđman je u intervjuu za BBC izjavio sljedeće:

“[Soros i njegovi saveznici] proširili su svoje krakove kroz naše cjelokupno društvo. Soros (…) je imao dozvolu (…) sakupiti i distribuirati humanitarnu pomoć… Međutim, mi (…) smo im dozvolili da rade gotovo sve što su htjeli… Oni su uključili u svoju mrežu (…) ljude svih godina i klasa (…) pokušavajući ih osvojiti putem financijske pomoći…. [Njihov cilj] je kontrolirati sve sfere života (…) kreirajući državu unutar države…”

Tuđmanova Hrvatska – prva zemlja koja je podnijela optužnice protiv Sorosevih ljudi

Da je dr. Tuđman mislio ozbiljno, pokazuje i američki The New York Times, koji je 1997. godine objavio kako je Hrvatska bila prva država koja je podigla optužnice protiv članove lokalne podružnice Sorosevog Otvorenog društva.

Naime, dva mjeseca nakon što je predsjednik Tuđman upozorio na Sorosa, hrvatski pravosudni organi otkrili su 3. siječnja 1997. da su trojica visokih dužnosnika iz lokalne podružnice međunarodne zaklade za potporu koju financira američki financijer George Soros optužena za utaju poreza.

Policija je tada priopćila kako su pronašli dokaze o ilegalnim financijskim transakcijama, a zagrebački tužitelj podigao je prijave protiv direktorice Instituta Karmen Bašić; izvršnog direktora Srđana Dvornika i računovođe Ivanke Marton.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr