Što su zastupnici rekli u raspravi o Programskom vijeću HRT-a?

Foto: fah

U Saboru se raspravljalo o izboru Programskog vijeća HRT-a.

Jasen Mesić je u ime Odbora za informiranje, informatizaciju i medije obrazlagao konačnu listu kandidata za izbor pet članova Programskog vijeća HRT-a.

Goran Beus Richembergh je u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a kazao kako ovo nije benigna točka dnevnog reda, ali i da Programsko vijeće uopće ne određuje programske smjernice HRT-a. “Programski miris i okus HRT-u određuju urednici, a vjerujte, taj je miris i okus vrlo neugodan”, dodao je.

“Pogledajte kanale drugih javnih televizija u Europi. Struka i politika tamo javno govore, problematiziraju, pokušavaju naći rješenja. Nažalost, izgradili smo jedan program koji je anakron i potpuno zatvoren sam u sebe. HRT ne može pružiti niti informaciju niti kvalitetno mišljenje”, smatra on.

Željko Glasnović u replici je ponovno podsjetio na ponašanje vlasti u staroj državi i cenzuru koja je bila na snazi. Kazao je i kako “imamo 20 sudaca koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti” te upitao kad će se to riješiti.

U ime Kluba zastupnika Živog zida Ivan Pernar je kazao kako bi se o programskoj politici HRT-a dalo pisati knjige. “Ta je urednička politika sve samo ne objektivna, HRT je sve samo ne javna televizija. Isključiva mu je uloga propaganda u ime vladajućeg režima”, piše dnevnik.hr

Naveo je i kako HRT ne želi da se zna kako se živi pod sirijskom vladom, “zbog ideološkihi razloga”, jer nije puštena reportaža o tome.

“Ta ista vlast koja je unakazila javnu televiziju, koja ju je stavila u službu jezive propagande, opet će glasati o Programskom vijeću. Iako ćemo mi sutra glasati o povjerenju ministru Barišiću, to nije bila udarna tema vijesti HRT-a, ali jest Pernar”, ističe. Pernar je istaknuo kako je Programsko vijeće manipulator, a gledatelji su manipulirane osobe. “Gledatelji se pretvaraju u poslušnike, papagaje”, smatra on.

Iz HDZ-a su istaknuli kako je taj javni servis u lošem stanju te da teren preuzimaju komercijalne televizije. HDZ-ov Krstulović Opara zamjerio je SDP-ovcima što su odlaskom iz sabornice odustali od doprinosa boljem radu HRT-a.

Davor Vlaović (HSS) kazao je kako na HRT-u prenose kad se raspadaju ogranci njegove stranke, a kad u HDZ-u ima problema, o tome se šuti. Krstulović Opara kazao je kako je time samo potvrdio ono što je i on istaknuo ranije, da je HRT neobjektivan u izvješćivanju, a to se, kaže, odnosi i na regije. “HRT je hrvatska televizija, a ne zagrebačka!”

“Dok je bježanja od merituma, HRT će biti negledljiv i opadat će mu popularnost”, kazao je HDZ-ov Marko Šimić. Krstulović Opara zamjerio je sadašnjem HRT-u pomanjkanje sadržaja iz regija. “Time građani regija postaju građani dnevnog reda.”

Pernar je kazao da HRT nije ponos hrvatske nacije. “Vidimo da se HRT stavio potpuno u službu vladajuće stranke, toliko o vrijednosti velikog HRT-a. Preporučam da se umjesto HEP-a ide u privatizaciju HRT-a.”

Krstulović Opara zamjerio je Pernaru što replicira na raspravu koju nije čuo. “To govori koliko je minuta u eteru važna. Koncentrirajmo se na temu, a ne na trošenje minuta samo da bismo imali minutažu.”

Stevo Culej požalio se da ga mediji ne prenose u cijelosti pa se onda izgubi suština njegovih izjava. “Rekao sam im da to ne rade, neka prenesu na televiziji cijelu moju izjavu.” Kazao je i kako su se mediji za braniteljskih prosvjeda na kojima je on sudjelovao “tražili nekoga bez zuba, tko ne zna nešto reći”. Rekao je i kako se hrvatske branitelje opet prikazuje kao fašiste.

Pernar je replicirao Culeju kako je prvim dijelom njegova izlaganja pogodio srž. “Ta ista televizija danas prikazuje mene kao nasilnika, isto kao što je vas prikazivala tijekom prosvjeda branitelja na Markovom trgu.”

Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako je nekim kolegama scenski nastup prioritet. Nadalje, “najviše se govorilo o programu HRT-a, a o tome su opet najviše govorili oni koji ga režiraju”. Kazala je i kako ona ne osjeća odgovornost za nešto što se ranije radilo krivo na HRT-u, “ali osjećam odgovornost za ovdje izgovorene riječi”. Naglasila je kako se u zadnjih 25 godina trebala dogoditi tranzicija iz državne u javnu televiziju, “ali se to nažalost nikad nije dogodilo”.

Popis kandidata sa životopisima:

1. Nikola Baketa
2. dr. sc. Vlaho Bogišić
3. prof. dr. sc. Ante Bralić
4. Mateja Bublić
5. Silva Celebrini
6. Petar Ćurić
7. dr. sc. Gordan Črpić
8. mr.sc. Franjo Greguric
9. Josip Jović
10. doc. dr. sc. Zlatan Krajina
11. dr. sc. Vlatka Lemić
12. dr. sc. Ivica Lučić
13. Zorislav Lukić
14. Darko Marinac
15. Željka Markić
16. Nedjeljko Marković
17. Robert Markt
18. Darko Markušić
19. doc. dr. sc. Romana Matanovac Vučković
20. Boris Mužanović
21. doc. dr. sc. Đorđe Obradović
22. Milivoj Pašiček
23. mr. sc. Zvonimir Peranić
24. prof. dr. sc. Tena Perišin
25. Damir Pijaca
26. Mile Prpa
27. Tomislav Radić
28. Ivan Starčević
29. prof. dr. sc. Ivan Tanta
30. Željko Tomašić
31. Trpimir Vicković

Programsko vijeće HRT-a zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskog i audiovizulanog programa, te drugih audio i audiovizualnih te multimedijskih usluga.

Vijeće ima jedanaest članova. Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova Vijeća HRT-a. Izbor članova Hrvatski sabor obavlja temeljem javnog poziva koji objavljuje i provodi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Dva člana Vijeća HRT-a biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa HRT-a na način predviđen Zakonom o HRT-u i Statutom HRT-a.
Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom iz čl. 13 Zakona o HRT-u.
Rad Vijeća HRT-a je javan.

Vijeće HRT-a imenuje i razrješava predsjednika Vijeća HRT-a.

Mandat predsjednika i članova Vijeća traje četiri godine, a svake dvije godine imenuje se polovina članova Vijeća HRT-a.

Ista osoba najviše dva puta može bit izabrana za člana Vijeća HRT-a.

Vijeće HRT-a imenuje povjerenika za korisnike usluga HRT-a koji je zadužen za razmatranje pritužbi i prijedloga gledatelja, slušatelja i drugih korisnika usluga HRT-a. Povjerenik dva puta godišnje podnosi izvješće Vijeću HRT-a koje je dužno o tome raspravljati na prvoj sljedećoj sjednici.

Članovi Programskog vijeća su: Neda Ritz, Ivica Maštruko, Aleksandar Milošević, Zdravko Kedžo, Jozo Barišić i Maja Sever.
Predsjednik Programskoga vijeća HRT-a je Zdravko Kedžo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr