(VIDEO) Škibola i Lovrinović: HNB manipulira anketama o uvođenju eura

Zagreb, 03.05.2019 - Konferencija za medije Saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića. Tema je konferencije za novinare "Manipulacije HNB-a o euru i odlukama Hrvatskog sabora". Na fotografiji Ivan Lovrinović, Marin Škibola, Ivana Kolovrat. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku prozvali su u petak HNB i guvernera Borisa Vujčića zbog manipulacije anketama o uvođenju eura u Hrvatskoj te su ustvrdili da, umjesto da se brine za regulaciju financijskog tržišta, bavi se PR-om i marketingom.

„U posljednje vrijeme Vujčić hodočasti po institucijama i fakultetima i više se bavi PR-om i marketingom nego što se bavi onime za što ga masno plaćaju hrvatski građani, a to je da bude guverner HNB-a i brine se za regulaciju financijskog tržišta. Na tim njegovim privatnim seminarima studentima i hrvatskoj javnosti prikazuje da, kada se uvede euro, neće doći ni do kakvog porasta cijena i da postoje samo prednosti, a nedostataka je malo“, rekao je Škibola na konferenciji za novinare u Saboru.

Guverner, ističe Škibola, ne bi trebao na takav neobjektivan i uvelike pristran način propagirati samo jednu tezu.

Kao čelnik institucije odgovorne za valute i monetarnu politiku trebao bi na objektivan način kazati koje se prednosti, a koji nedostaci uvođenja eura, smatra Škibola. Po njemu, ankete koje je napravila HNB su skandalozne jer uvelike manipuliraju javnim prostorom, prikazujući u plaćenoj anketi da uvođenje eura podržava 52 posto ispitanika. Srž ove manipulacije je u pitanju ‘koji građani ne bi htjeli da se ikada uvede euro’ jer ako se tako postavi pitanje, naravno da je manji postotak onih koji ne bi htjeli da se ikada uvede euro, pojašnjava Škibola.

„S druge strane, službene ankete Eurobarometra govore da je 56 posto građana protiv toga da se uvede euro, bilo u kratkom ili srednjem roku, manje je bitno. Međutim, protiv je odluke da se trenutačno krene u proces uvođenja eura, što obuhvaća ulazak u ERM II tečajni mehanizam. Takve manipulacije javnim novcem s anketama koje nisu vjerodostojne su sramotne za funkciju guvernera HNB-a i mi vidimo da on ovim činom ispunjava svoje dugovanje ovoj vlasti, kojoj je jedini interes ugurati Hrvatsku u eurozonu bez preispitivanja i prave cost-benefit ekonomske analize“, zaključio je Škibola.

Lovrinović: U anketama nema objektivnosti i transparentnosti

I Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku smatra da u tim anketama nema objektivnosti i transparentnosti. „Analiza HNB-a je jedina koju smo pronašli, a koja na temelju krive interpretacije, zaključuje da je većina Hrvata za uvođenje eura, što je neviđena manipulacije“, poručio je Lovrinović.

HNB je pozvao da se prestane baviti manipulacijama nego da odgovori na pitanje zašto je napravila gubitak od 3,8 milijardi kuna, povećala vanjski dug Hrvatske za dvije milijarde eura i zašto ljude zapošljava netransparentno, bez javnog natječaja i pritom izigrava odluke Sabora koji bira viceguvernere, a Vujčić ih svojevoljno preusmjerava na nove pozicije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina