(VIDEO) Sonja Čikotić u NU2: Nedavno je ukraden referendum, a ranije i parlamentarna demokracija – kada su se neke stranke sramotno “prešetale”

Foto: Snimka zaslona

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je Sonja Čikotić, kandidatkinja Mosta na izborima za Europski parlament.

Na početku emisije urednik Aleksandar Stanković pročitao je jedan e-mail u kojem je gledatelj napisao da jako dobro poznaje Sonju Čikotić i da se radi o osobi koja će jednoga dana biti ili premijerka ili predsjednica Hrvatske.

Čikotić je na početku komentirala aktualnog premijera Andreja Plenkovića.

“Uveo je Hrvatsku u lažnu stabilnost, mladi sve više odlaze zbog nepravednog sustava jer kod nas se ne događaju niti suše, a niti ratovi. To je jedan od razloga zašto sam se ja uključila u politiku. Premijer lažno obećava. 2016. na Badnjak rekao je da ćemo kupiti Inu, a danas ju je predao u ruke Mađarima. To dovoljno govori, djela su ona koja govore o ljudima.”

Plenković nakon gušenja referenduma Narod odlučuje krenuo u kampanju: ‘Nijedna stranka nije učinila više od HDZ-a za Hrvatsku’

Što se tiče predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kaže da bi morala uglednije predstavljati RH u međunarodnim krugovima.

“Njezini savjetnici s njom upravljaju. Mi trebamo stabilne i jake institucije koje će zastupati hrvatske interese i hrvatske građane.”

Sonja Čikotić kaže da rade na daljnjem jačanju Mosta i da im je cilj na izborima za Europski parlament osvojiti i više od jednog mandata.

Što se tiče privatnog života, kaže da je imala težak život i da sve što je postigla može zahvaliti svojoj majci te nepismenoj baki. Kaže da je u jednom trenutku, kada je imala 24 godina, preživljavala zahvaljujući skupljanju platičnih boca i to nakon što je diplomirala pravo.

“Moja baka je uspjela pošteno i čestito i takve ljude mi trebamo u politici.”

Kaže da se 2013. godine odlučila javiti Mostu i Boži Petrovu koji joj se javio nekoliko mjeseci kasnije. Dolazi iz Virovitičko-podravske županije te kaže da ju je na takav potez motiviralo i to što bez članske iskaznice HDZ-a u toj županiji ne možete dobiti posao niti čistačice.

Poražavajući podaci govore da je na prošle izbore za Europski parlament izašlo 25 posto građana, a od toga broja svega 13 posto je bilo onih koji su mlađi od 30 godina. Kako motivirati mlade da izađu na izbore?

Beljak poručio Batiniću: ‘Vi ste se gospodo iz HNS-a prodali na najbesramniji način HDZ-u’

Mladi će sigurno izaći na izbore jer im je nedavno ukraden referendum i s obzirom na to da im je prije toga ukradena i parlamentarna demokracija, kada su neke stranke skandalozno i sramotno “prešetale”. To će biti referendum o samovolji Andreja Plenkovića. Mladi mogu pokazati svoju volju i mogu reći da su jako nezadovoljni.”

Svi HDZ-ovi zastupnici glasovali za koaliciju s HNS-om: Evo tko je bio protiv

(VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘HDZ i SDP ukrali referendum da zaštite svoje privilegije’

Dodaje da će, ako uđe u Europski parlament, zastupati građane, RH, nacionalne teme i interese. Također, Most neće biti dio EPP-a, ističe Čikotić.

HDZ zastupa interese EPP. Most ne bismo bili u europskim pučanima. Tajani je član EPP-a, a on svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju.”

(VIDEO) Evo što je Plenković izjavio o Tajaniju 2016.: ‘Riječ je o mom prijatelju…’

Što se tiče uvjetovanja Srbiji, njihov napredak će se uvjetovati u poglavljima 23. i 24., a zbog niza otvorenih pitanja sa Srbijom.

Za HDZ-ovce kaže da su “činovnici Europske pučke stranke”, a da će Most štititi hrvatske nacionalne interese. Dodaje da se sredstva iz EU-a slabo povlače i da je povučeno 18 posto sredstava.

Spomenut i doktor Zoran Bahtijarević koji je na listi Amsterdamske koalicije za EU izbore. On je poručio da ako uđe u Europski parlament da će se zalagati da se povuku sredstva za izgradnju nove Dječje bolnice. Čikotić kaže da bi ga Most po tom pitanju podržao.

Što se tiče aktualnih hrvatskih europarlamentaraca, pohvalila je Biljanu Borzan i Ružu Tomašić zbog njihovog zalaganja.

Čikotić na upit Aleksandra Stankovića zna li tko je kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije (Manfred Weber), rekla je da ne zna i da su fokusirani na hrvatske teme vezano uz Europski parlament.

Što se tiče političke pozicije Mosta, kaže da se nikada nisu odredili niti kao lijeva niti kao desna stranka već da im je cilj bolji život za građane.

“SDP i HDZ rade po principu “zavadi pa vladaj”. Oni su najveći populisti, a mi smo realna opcija. Oni su nas zamijenili s “političkim patuljkom” i poslušnikom kojemu je jedino bitno da zadrži jedan posto potpore birača.

Što se tiče revizije Ugovora sa Svetom Stolicom, kažu da to uopće nije tema, da se radi o plasiranim podjelama. Ističe da Most nema ništa protiv toga, ali da mora biti argumentirana rasprava.

Nakon što ju je Aleksandar Stanković pitao što misli o mogućim izmjenama Zakona o pobačaju, Čikotić je otkrila da je trudna po treći put. Kaže također da je ženama u Hrvatskoj teško i da je majčinstvo zapravo prepreka prema sigurnom zaposlenju.

Što se tiče vladinog “projekta Slavonija” kaže da se zapravo radi o projektu “prazna Slavonija”, zaključila je Čikotić u Nedjeljom u 2.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt